Door naar content

Nederlandse slijters bezoeken Château Lorgeril

22 oktober 2024

Van maandag 14 oktober tot en met woensdag 16 oktober 2024 beleefden vijf gewaardeerde slijters een unieke wijnreis naar het prachtige Château Lorgeril in de Languedoc. Deze reis werd georganiseerd door Château Lorgeril en De Monnik Dranken en bood een exclusieve blik achter de schermen van dit historisch wijnhuis en zijn diverse terroirs.

Warm welkom in de Languedoc

Op maandagochtend arriveerde de groep - die onder leiding stond van Karlijn Vink van De Monnik Dranken - op het vliegveld van Toulouse. Daar werden ze hartelijk ontvangen door Frank Flßgge, exportmanager van Château Lorgeril. Na een rit van anderhalf uur bereikten zij Pennautier, de thuisbasis van het château sinds 1620. Het château ligt vlakbij de historische stad Carcassonne en wordt omringd door de schilderachtige wijngaarden van de Languedoc
Culinaire verwennerij bij Table Cave du Château

De reis begon met een heerlijke lunch bij Table Cave du Château, het restaurant dat eveneens eigendom is van de familie Lorgeril. Hier genoten zij van lokale gerechten, perfect gecombineerd met bijpassende wijnen uit het uitgebreide Lorgeril-portfolio. Het was een smaakvolle introductie tot de rijkdom van de regio.
Historisch verblijf in Château Lorgeril

Na de lunch checkte de groep in bij het château, waar ieder een unieke kamer kreeg met adembenemend uitzicht op de omliggende wijngaarden. Het château, dat al twaalf generaties in handen is van de familie Lorgeril, wordt momenteel gerund door Nicolas en Miren. Met zes verschillende estates verspreid over acht gebieden in de Languedoc-Roussillon, biedt Lorgeril een divers aanbod van zowel rode als witte wijnen.

Verkenning van de AOP Cabardès-wijngaarden

Verkenning van de AOP Cabardès-wijngaarden

In de nabijheid van het château verkenden zij de wijngaarden in het AOP Cabardès-gebied.

Deze regio is bijzonder vanwege de samensmelting van het Atlantische en Mediterrane klimaat, wat resulteert in een verscheidenheid aan druivenrassen.

De Nederlandse gasten waren getuige van de overgang van de wijnstokken naar de herfst, met bladeren in schitterende tinten geel, oranje en bruin.

Ook zagen ze hoe Lorgeril zich inzet voor biologische wijnbouw, wat duidelijk zichtbaar was in de biodiversiteit tussen de wijnstokken.

Bezoek Château de Ciffre

Op dinsdag bezochten ze Château de Ciffre, gelegen op ruim een uur rijden van het château. Dit estate ligt precies op de grens van de appellations Saint-Chinian en Faugères. Hier proefden zij diverse wijnen en ervaarden zij de invloed van het terroir, met zichtbare verschillen in bodemtypen zoals kalksteen en leisteen.
Een hoogtepunt was het proeven van de nieuwe oogst rechtstreeks uit het vat, waarbij de eerste fermentatie nog in volle gang was. De fruitige tonen en subtiele zoetheid waren bijzonder interessant om te ervaren.

Avondrondleiding door Nicolas Lorgeril

Teruggekeerd op het château, werden ze in de avond persoonlijk rondgeleid door eigenaar Nicolas Lorgeril. Zijn passie voor wijn en de rijke geschiedenis van het gebouw brachten het château echt tot leven. Onder het genot van een uitstekend glas wijn luisterden ze naar zijn boeiende verhalen en inzichten.

Historische wandeling door Carcassonne

Op woensdag werd de reis afgesloten met een bezoek aan de oude stad Carcassonne. Onder begeleiding van een lokale gids verkenden ze de middeleeuwse straten en leerden ze over de fascinerende geschiedenis van deze unieke stad. Het was een inspirerende afsluiting van een onvergetelijke reis.

Een educatieve en inspirerende reis

Deze reis was een waardevolle ervaring voor de Nederlandse slijters. De mogelijkheid om te overnachten in het exclusieve Château Lorgeril en de verschillende wijngaarden en châteaux te bezoeken, gaf de groep een diepgaand inzicht in de filosofie en werkwijze van Lorgeril.

Bedankt

Graag willen wij de groep Nederlandse slijters hartelijk bedanken voor hun enthousiaste deelname aan de reis naar Château Lorgeril. Ook willen wij Frank Flßgge, Nicolas Lorgeril en de rest van het team van Lorgeril bedanken voor de warme ontvangst en de uitstekende zorgen tijdens deze mooie reis.

The Art of Drinks

Voor degenen die ook geïnteresseerd zijn in de wijnen van Château Lorgeril: op 26, 27 en 28 oktober 2024 is Frank Flßgge aanwezig op The Art of Drinks in de Kromhouthal aan het IJ in Amsterdam. Gedurende deze drie dagen presenteert Frank de wijnen van Lorgeril en zal hij uitgebreid vertellen over het château, de wijngaarden en de wijnen.

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top