Peated-whiskyproeverij in Best: van subtiel rokerig tot intens en aards
Liefhebbers van geturfde whisky’s konden op vrijdagavond 4 oktober 2024 hun hart ophalen tijdens de ‘peated whisky’-proeverij in het Noord-Brabantse plaatsje Best. De avond werd georganiseerd door Melissa Janssen van Wijnhuis Best en Grand Café De Bank.
Geturfde whisky's
Grand Café De Bank in Best was op deze koude vrijdagavond een waar paradijs voor de liefhebbers van geturfde whisky’s. Geturfde whisky staat bekend om zijn robuuste en rokerige karakter, wat ontstaat door het drogen van de gerst boven een vuur van turf.
Deze whisky’s, geliefd om hun complexiteit, variëren van subtiel rokerig tot intens en aards. De kenmerkende smaken van houtskool, as en soms zelfs zeewier maken elke slok tot een rijke ervaring.
Voor whiskyliefhebbers is het ontdekken van deze diepe en gelaagde smaken een ware sensatie, waardoor proeverijen als deze altijd voor enthousiasme en verrassing zorgen.
Namens De Monnik Dranken liet Ronald Anneveldt een 8-tal heerlijke geturfde whisky’s proeven, die zeker niet allemaal afkomstig waren van het eiland Islay.
De line-up in Best
- Tomintoul Peated
- The Glenturret 10 Years Old Peat Smoky
- The Whistler The Good, The Bad and The Smoky
- Meikle Toir 5 Years Old Chinquapin
- Smokehead Rum Rebel
- Big Peat Islay Blended Malt Scotch Whisky
- Old Particulair Bunnahabhain 18 Years Old Peated
- Macnair's Exploration Rum Jamaica Peated
Meikle Toir 5 Years Old Chinquapin
De Meikle Toir 5 Years Old Chinquapin, een jonge whisky met een unieke rijping op Chinquapin-eikenhouten vaten, voegde een extra laag complexiteit toe aan het smaakpalet.
Smokehead Rum Rebel
Smokehead Rum Rebel, een bijzondere combinatie van geturfde whisky en rumvatrijping, bracht de tropische zoetheid van rum samen met de stevige rook van turf.
Genieten
De proeverij was niet alleen een genot voor de whiskyfans, maar ook de culinaire liefhebbers kwamen aan hun trekken. Terwijl de geturfde whisky’s de smaakpapillen prikkelden, genoten de gasten van heerlijke hapjes zoals gerookte zalm, scampi in knoflook, kaasblokjes met olijf en zongedroogde tomaat, en appeltaartjes. Een avond vol smaakbeleving!
Bedankt
Langs deze weg willen wij Melissa Janssen van Wijnhuis Best en Grand Café De Bank hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde avond.
Wat doen wij?
De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken
Groothandel
Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.
Merkenbouwer
Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.
Importeur
Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.