Door naar content

Whisky & Rum aan Zee 2024: whisky's en rum met een link naar de zee

14 oktober 2024

Op zaterdag 12 oktober 2024 vond de 18e editie van het Whisky & Rum aan Zee festival plaats in IJmuiden, met het prachtige Leonardo Hotel als decor, direct gelegen aan de kustlijn. Dit jaarlijkse evenement trok meer dan 1000 liefhebbers van whisky en rum naar het strand van IJmuiden om te genieten van een breed scala aan dranken.

De Monnik Dranken was uiteraard vertegenwoordigd; Ronald Anneveldt, Joël de Kock en Valentijn Klop waren speciaal voor deze gelegenheid naar de Noordzee afgereisd om enkele bijzondere whisky's en rum te presenteren aan het massaal toegestroomde publiek.

Ontspannen sfeer

Het festival, dat bekend staat om zijn ontspannen sfeer en unieke locatie aan de Nederlandse kust, geeft de ideale gelegenheid om de link tussen de zee en de wereld van whisky en rum wat verder te verkennen.

Het maritieme karakter van Rock Island en Smokehead Rum Cask Rebel

De stand van De Monnik Dranken bood een gevarieerde selectie aan whisky’s en rum met elk hun eigen unieke karakter.

Rock Island Tequila Cask Finish op Whisky & Rum aan Zee 2024

Rock Island Tequila Cask Finish

Eén van de hoogtepunten in IJmuiden was de Rock Island Tequila Cask Finish. Rock Island is een blended malt whisky die afkomstig is van de Schotse eilanden, waaronder Jura, Islay, Arran en Orkney.

Deze eilanden worden gekenmerkt door hun ruige kusten en de invloed van de Atlantische Oceaan op de rijping van whisky. De Tequila Cask Finish voegt hier nog een extra laag aan toe, met delicate tonen van agave die de zilte en rokerige tonen van de whisky benadrukken.

Deze whisky paste perfect in de setting van Whisky & Rum aan Zee en weerspiegelde het karakter van de zee die zo dichtbij aanwezig was.

Smokehead Rum Cask Rebel op Whisky & Rum aan Zee 2024

Smokehead Rum Rebel

Ook Smokehead Rum Rebel was een ware publiekstrekker tijdens het festival. Deze krachtige Islay Single Malt, bekend om zijn intense turfrook, onderging na zijn eerste rijping een extra rijping in rumvaten.

Dit proces voegde fascinerende lagen van zoete en kruidige rumtonen toe, die perfect samengingen met de ziltige, rokerige kern van de whisky. Het resultaat is een unieke smaakexplosie die zowel uitdagend als verrassend is.

Smokehead is een whisky voor de avontuurlijke drinker en de Rum Rebel werd dan ook met groot enthousiasme ontvangen door bezoekers die op zoek waren naar nieuwe en spannende smaakervaringen.

Eilanden en avonturen in rum

Naast de whisky's speelde rum een prominente rol op het festival. Renegade Rum en Ron Arehucas vertelden elk een eigen verhaal van eilanden en verre reizen.

Renegade Rum

Renegade Rum, geproduceerd op het eiland Grenada, benadrukt de invloed van terroir op de rumproductie. Elke fles wordt gemaakt van suikerriet dat groeit op specifieke boerderijen op het eiland, waardoor elke editie zijn eigen unieke karakter krijgt.

Renegade Rum Etudes Pearls

Bezoekers kregen de kans om de Renegade Rum Etudes Pearls te proeven, die een weerspiegeling is van het microklimaat en de bodemstructuur van een specifieke boerderij. Deze rum liet bezoekers het karakter van Grenada proeven, een eiland waar de oceaan altijd aanwezig is.

Ron Arehucas

Ron Arehucas bracht een ander verhaal, namelijk dat van de Canarische eilanden. Deze rum, die al sinds 1884 op Gran Canaria wordt gedistilleerd, heeft een lange geschiedenis van maritieme handel en de invloed van de oceaan op het rijpingsproces.

Ron Arehucas 18 YO

De Ron Arehucas 18 YO, een van de premium rums in de line-up, werd door de bezoekers geprezen om zijn zachte, complexe smaakprofiel met tonen van tropisch fruit, karamel en een subtiel vleugje zout. Het is een rum die de Atlantische Oceaan in zich draagt en de lange geschiedenis van het eiland weerspiegelt.

Dictador Rum op Whisky & Rum aan Zee 2024

Dictador Rum

Daarnaast was er Dictador Rum, afkomstig uit Colombia, die op het festival indruk maakte met zijn Dictador 20 Years Old. Hoewel Colombia geen eiland is, heeft het een rijke maritieme historie dankzij zijn ligging aan zowel de Caribische Zee als de Stille Oceaan.

De warme zeelucht en het tropische klimaat van de Caribische kust spelen een cruciale rol in het rijpingsproces van deze rum.

Dictador 20 YO

Bezoekers proefden hoe de zwoele invloeden van de zee subtiele lagen van karamel, vanille en tropisch fruit aan de Dictador 20 YO toevoegen.

Deze rum belichaamt de unieke maritieme connectie van Colombia en het Caribisch gebied, waardoor het perfect in de line-up van het Whisky & Rum aan Zee festival paste.

Bedankt

Na een succesvolle dag vol verhalen en ontmoetingen aan de kust van IJmuiden, kijkt De Monnik Dranken ernaar uit om volgend jaar opnieuw deel te nemen aan dit maritieme avontuur, waar whisky- en rumliefhebbers zich kunnen onderdompelen in de fascinerende wereld van sterke dranken met een vleugje zeezout en avontuur.

Onderscheidend vermogen

uitgebreid portfolio gedistilleerde dranken

Onderscheidend vermogen

Naast de hiervoor genoemde whisky's en rum beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid portfolio gedistilleerde dranken. Deze merken zijn voor de horecaondernemer, slijterij of speciaalzaak van ideaal om zich te kunnen onderscheiden van de concurrentie.

Neem contact op

Neem contact op met onze Verkoop Buitendienst, zij informeren u graag over de mogelijkheden voor úw bedrijf. Bekijk alvast onze spirits pagina voor het verhaal achter onze eigen importmerken.

aankondiging The Art of Drinks 2024

The Art of Drinks 2024

Op zondag 27 en maandag 28 oktober 2024 is het zover: The Art of Drinks keert terug voor alweer zijn vierde editie! Dit keer op een nieuwe locatie: de iconische Kromhouthal aan het IJ in Amsterdam Noord.

Dit indrukwekkende industriële pand biedt de perfecte setting voor een onvergetelijke ervaring vol bijzondere dranken, inspirerende masterclasses en levendige muziek.

Dit jaar is The Art of Drinks groter dan ooit met meer dan 1000 spirits, wijnen en bieren om te proeven. De beurs beslaat maar liefst acht verschillende areas waar producenten, importeurs en distributeurs uit de hele wereld hun mooiste producten presenteren.

Lees meer over de 4e editie van The Art of Drinks

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top