Door naar content

Mitra-slijters bezoeken Tomintoul en Glencadam

20 juni 2025

Van zondag 15 tot en met dinsdag 17 juni 2025 organiseerde De Monnik Dranken in samenwerking met Angus Dundee Distillers een inspiratiereis naar Schotland. Vijf Mitra-winnaars, aangevuld met category management, bezochten de distilleerderijen van Tomintoul en Glencadam. Een reis waarin vakmanschap, proeven en onderlinge uitwisseling centraal stonden. Namens De Monnik Dranken namen Vincent Tijink en Frans Temmink deel aan deze trip.

Start in Edinburgh – ontvangst in Schotse stijl

Na aankomst op Edinburgh Airport werd de groep welkom geheten door Gabrielė Tručionytė van Angus Dundee Distillers. Het eerste programmaonderdeel was een ontspannen kennismaking met de stad. In de klassieke pub The Guildford Arms werd het eerste Schotse pintje genuttigd. Aansluitend volgde een gezamenlijke lunch in het Howie's Restaurant, onderdeel van het Scotch Whisky Experience-complex.

Een sfeervolle en passende start van het bezoek aan Schotland. Rond 15:00 uur vertrok de groep richting de Speyside voor een rit van zo’n drie uur door het heuvelachtige landschap, met onderweg een eerste kennismaking met de whisky’s van Tomintoul.

Tomintoul House en whisky bij aankomst

Het gezelschap arriveerde begin van de avond bij Tomintoul House, het voormalige woonhuis van Bob Dylan. Deze stijlvolle villa is inmiddels in bezit van Angus Dundee en wordt momenteel ingericht als exclusief gastenverblijf.

Onderweg was er al een Tomintoul Single Cask uit 1997 en een Old Ballantruan 15 Years Old opengemaakt – het begin van een reis vol smaak.

Die avond werd gedineerd bij Andersons Restaurant in Boat of Garten. Terug in Tomintoul House volgde een informele borrel, waarbij onder andere Tomintoul Cigar Malt werd geschonken, gecombineerd met een passende sigaar.

Rondleiding door Tomintoul Distillery

Maandagochtend stond in het teken van een bezoek aan Tomintoul Distillery, gelegen in Cairngorms National Park. Tijdens de uitgebreide rondleiding werd uitleg gegeven over de geschiedenis, productie en stijl van deze Speyside-distilleerderij. Tomintoul staat bekend om zijn toegankelijke, zachte whisky’s.

Master Distiller Robert Fleming – al meer dan 30 jaar verbonden aan de distilleerderij – kwam persoonlijk langs om de groep welkom te heten. Tijdens de proeverij werd vooral de Tomintoul 16 Years Old positief ontvangen. Niet geheel toevallig ook de favoriete botteling van Fleming zelf.

Old Ballantruan en bijzondere whiskyfles met Frans Temmink en Arjan Vogel
Mitra-slijters bezoeken Ballindalloch Castle voor een lunch

Old Ballantruan en bijzondere whiskyfles

Een opvallend moment tijdens het bezoek was de constatering dat op dat moment geturfde whisky werd geproduceerd. Iets wat slechts twee keer per jaar gedurende drie weken gebeurt. De peated spirit vormt de basis voor Old Ballantruan, de geturfde expressie van Tomintoul.

Daarnaast werd er stilgestaan bij de gigantische whiskyfles op het terrein: een Tomintoul 14 Years Old van ruim 100 liter, ooit erkend als grootste whiskybotteling ter wereld. Uiteraard werd dit moment aangegrepen voor een gezamenlijke foto. Na afloop vertrok het gezelschap richting Ballindalloch Castle voor de lunch.

Lunch in kasteelsetting en bezoek aan Aberlour

De lunch vond plaats in de theesalon van Ballindalloch Castle, omgeven door verzorgde tuinen en een historisch decor. Een rustige tussenstop in het programma. In de namiddag reed de groep door naar Aberlour voor een bezoek aan The Highlander Inn, een bekende pub onder whiskyliefhebbers wereldwijd.

Hier werden meerdere Tomintoul-expressies geproefd in een internationale setting, met veel aandacht voor geur, smaak en stijlverschillen. De sfeer was informeel, met ruimte voor uitwisseling van ervaringen. Aansluitend volgde een korte stop bij een verborgen waterval voor een verrassingsproeverij.

Glencadam proeverij in de natuur

Bij een kleine, verscholen waterval had Gabriele een moment ingepland om een Glencadam Single Cask te proeven. In de buitenlucht kwam deze expressie uitstekend tot zijn recht.

Dit moment gaf de groep niet alleen de kans om de whisky te beoordelen, maar ook om even stil te staan bij het contrast tussen de verschillende stijlen van Angus Dundee. De dag werd afgesloten met een diner bij The Mash Tun in Aberlour.

Dit sfeervolle restaurant, met een uitgebreide whiskykaart, vormde het passende slotstuk van een goed gevulde dag in de Speyside.

Bezoek aan Glencadam Distillery in Brechin

Dinsdagochtend vertrok de groep vroeg naar de oostkust van Schotland voor een bezoek aan Glencadam Distillery in Brechin.

De distilleerderij bestaat dit jaar precies 200 jaar en is volop in ontwikkeling. Tijdens de rondleiding werd uitgelegd hoe Glencadam investeert in een nieuw bezoekerscentrum, met een hospitality-gedeelte, een shop en zicht op het originele waterrad via een glazen vloer.

De distilleerderij onderscheidt zich met haar elegante en licht fruitige stijl, mede door de korte lyne arm in de stills. Tijdens de proeverij kwamen diverse bottelingen aan bod, waaronder de 10 YO.

Lunch op locatie en terugreis

De lunch werd verzorgd op de locatie van de distilleerderij. Er was nog gelegenheid voor vragen en het uitwisselen van indrukken, waarna het gezelschap de terugreis richting Edinburgh Airport aanving. De huurauto’s werden ingeleverd en om 17:15 uur vertrok de vlucht naar Amsterdam.

Daarmee kwam er een einde aan een inspirerende reis vol whisky, kennis en samenwerking. Deelnemers keerden terug met nieuwe inzichten in het portfolio van Angus Dundee – en de nodige verhalen om te delen met klanten in de winkel.

Een leerzame en waardevolle ervaring

Deze reis gaf de deelnemers niet alleen een goed beeld van de distilleerderijen van Tomintoul en Glencadam, maar ook van de mensen achter de merken. Zowel in stijl, positionering als productie zijn er duidelijke verschillen – iets wat van meerwaarde is in het klantgesprek. Bovendien was er volop ruimte voor onderlinge uitwisseling en inspiratie. Kortom, een leerzame ervaring die bijdraagt aan de kennis op de winkelvloer én aan het versterken van de samenwerking binnen de branche.

Bedankt

Langs deze weg willen we alle deelnemers bedanken voor hun inzet en betrokkenheid. Een speciaal woord van dank gaat uit naar Gabrielė Tručionytė voor haar gastvrijheid en nauwkeurige organisatie. Deze incentive vormde een waardevolle kennismaking met twee Schotse distilleerderijen waar we in de toekomst nog veel van verwachten.

Er gaat niets boven Tomintoul

Er gaat niets boven Tomintoul

Tomintoul is een distilleerderij gelegen in het noorden van Speyside en staat bekend om zijn vriendelijkheid, kwaliteit en onafhankelijkheid.

Ondanks de kleine omvang van de regio Speyside, in vergelijking met de Highlands of Lowlands, geniet het wereldwijd bekendheid.

De whisky's van Tomintoul hebben een milde en vriendelijke smaak en worden ook wel "The Gentle Dram" genoemd.

Lees meer over Tomintoul

Glencadam

Glencadam

Ontdek de delicate charme van Glencadam, de oudste distilleerderij in het graafschap Angus, Schotland. Sinds 1825 produceert Glencadam op traditionele wijze een unieke Highland single malt whisky , zonder filtering en toevoeging van kleurstoffen.

De distilleerketels met hun kenmerkende schuin omhooglopende zwanenhalzen zorgen voor een delicaat en zacht distillaat, dat na rijping op houten vaten de karakteristieke fruitige tonen van Glencadam ontwikkelt.

Het interne waterrad, onlangs gerestaureerd, maakt Glencadam uniek in Schotland en wordt het middelpunt van toekomstige 'distillery tours'.

Lees meer over Glencadam

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top