Door naar content
Glengoyne

De Glengoyne Distillery ligt in de Highlands, op ongeveer 40 minuten rijden ten noorden van Glasgow. Vaak wordt Glengoyne genoemd als mooiste distilleerderij van Schotland.

De distilleerderij is dan ook prachtig, net als de omgeving. Men distilleert hier al sinds 1833 whisky en de werkwijze is in al die tijd nagenoeg hetzelfde gebleven.

The Glengoyne Way

Tijd loopt als een rode draad door de geschiedenis van Glengoyne. De complexe smaak van de Glengoyne whisky's komen mede tot stand dankzij het trage distillatieproces. Het langzaamste van Schotland. De smaken bouwen zich hierbij uur na uur op. Hierdoor ontstaat de heerlijke zachte en fruitige smaak waar de whisky's van Glengoyne beroemd om zijn.

Our way. The Glengoyne Way. No-one takes more time and care.

 

Glengoyne Collection

Bij Glengoyne spendeert de new-make spirit gemiddeld 3 keer zo lang in de stills dan bij andere Schotse distilleerderijen. Dankzij het langdurige kopercontact krijgen de whisky’s uit de Glengoyne Collection de kenmerkende zoete en fruitige tonen van appels, peren en bananen. De rijping op de beste bourbon- en sherry-vaten zorgt ervoor dat elke whisky uit de Glengoyne Collection een uniek smaakprofiel heeft.

Verpakking

De verpakking van de Glengoyne-collectie is 100% recyclebaar, lokaal geproduceerd en vrij van plastic en metalen. Bijna al het materiaal is afkomstig uit Schotland.

Glengoyne Fine & Rare Range

De Glengoyne Fine & Rare range bestaat uit de Glengoyne 25YO, Glengoyne 30YO en Glengoyne 50YO (uitverkocht). Deze drie unieke en zeldzame whisky's staan symbool voor ‘The Glengoyne Way’, waarbij het fenomeen 'tijd' de boventoon voert.

Verpakking van de Glengoyne Fine & Rare Range

De houten kisten voor de Glengoyne Fine & Rare Range zijn net zo zorgvuldig gemaakt als de whisky die er in zit. Dus als de whisky éénmaal tot de laatste druppel is gedronken, dan is de kist klaar voor een tweede leven; bijvoorbeeld als aandenken in de boekenkast of als sieradenkistje. Het is ook mogelijk om de kist te personaliseren met een passende inscriptie middels de graveerbare plaat aan de binnenkant.

Geschiedenis Glengoyne

Officieel begint de geschiedenis van de distilleerderij in 1833. In dit jaar krijgt George Connel een vergunning om te distilleren op ‘Glenguin of Burnfoot’. In 1820 distilleert George al op illegale wijze whisky op deze locatie. Een verborgen waterval en een kleine - aan het zicht onttrokken – vallei maakten het gemakkelijk om aan de aandacht van de belastinginspecteurs te ontsnappen.

Hij was overigens niet de eerste die whisky stookte op de Burnfoot Farm. Zeker 2 generaties voor George distilleerden hier al whisky. Dit gebeurde in de heuvels achter de huidige Glengoyne distilleerderij.

Warme lucht

Veel distilleerderijen gebruiken rook van brandend turf om de gerst te drogen. George besluit echter om geen turf te importeren, maar gebruik te maken van warme lucht gestookt uit lokale middelen. Dit zorgt vandaag de dag nog steeds voor een opvallende karakteristieke eigenschap van de Glengoyne whisky’s.

Rijping op sherryvaten

In 1869 wordt Cochrane Cartwright Distillery Manager. Hij introduceert de rijping op sherry-vaten. Door de bloeiende sherry-industrie zijn deze vaten in deze jaren makkelijk te verkrijgen. Het veranderd de smaak van de whisky, deze wordt zachter en complexer. Cochrane verdrinkt – na iets te diep in het glaasje te hebben gekeken - in 1899 in het stuwmeertje achter de distilleerderij.

Glenguin of Burnfoot wordt Glengoyne

In 1907 verandert Distillery Manager William McGeachie de naam van de distilleerderij naar Glengoyne.

Belangrijke whisky wetgeving

In diezelfde tijd - 1909 - wordt Arthur John Tedder geridderd omdat hij 'van onschatbare waarde is geweest voor de Koninklijke Onderzoekscommissie voor whisky en andere dranken'.

In 1889 wordt Arthur John douanebeambte bij Glengoyne. Hij woonde op het terrein van de distilleerderij en tijdens zijn verblijf bij Glengoyne introduceerde hij enkele wetten voor het maken van whisky waar we ons vandaag de dag nog steeds aan houden. Denk bijvoorbeeld aan de minimumrijpingswet van 3 jaar en het gebruik en de grootte van eikenhouten vaten.

Tijdloze huisstijl

In 1965 wordt de distilleerderij grondig verbouwd en bereikt het zijn huidige vorm. Er wordt ook een 2e uniek gevormde distilleerkolom geplaatst. Hierdoor kan de ‘low wine’ worden opgesplitst en neemt het kopercontact tijdens de 2e distillatie toe. Samen met het langzame distillatieproces zorgt dit voor de ‘tijdloze huisstijl’ van Glengoyne.

Glengoyne anno nu

In 2003 komt Glengoyne in handen van Ian Macleod Distillers Ltd. Met dit familiebedrijf begint de distilleerderij aan een nieuw tijdperk waarbij ‘The Glengoyne Way’ gewaarborgd blijft.

Het tijdperk van duurzaamheid

Glengoyne is de eerste distilleerderij die de ‘spent lees’ - het residu dat overblijft na het stoken van de whisky - op natuurlijke wijze afbreekt. Het residu gaat dus niet naar een industriële zuiveringsinstallatie, maar naar de ‘wetlands’ bij de distilleerderij.

Het afvalwater stroomt door een reeks van 12 met rietvelden bedekte poelen. Hierdoor wordt het water langzaam gezuiverd waardoor het als schoon water - via de rivier - naar Loch Lomond stroomt.

De wetlands komen de biodiversiteit ook ten goede. Ze herbergen ongeveer 14.500 planten, die zangvogels, libellen en vele andere dieren in het wild aantrekken.

Daarnaast levert het recyclen van het overige afval genoeg op om 354 huizen van energie te voorzien.

Net als de ganzen die elke winter de glen bezoeken, gebruikt Glengoyne de kracht van de wind. Alle elektriciteit die nodig is op de distilleerderij wordt uit windenergie gehaald.

Plan Bee

De populaties van honingbijen nemen snel af, wat slecht nieuws is voor het milieu. Daarom staan er 2 bijenkorven van Plan Bee bij de distilleerderij. Het idee van Plan Bee is simpel: verhuur bijenkorven aan bedrijven in heel Schotland en help de honingbijpopulatie te herstellen - bijenkorf voor bijenkorf.

Met de 2 bijenkorven op het terrein van Glengoyne draagt de distilleerderij bij aan een gezonder en gevarieerder planten- en dierenleven.

Toekomst

Bij Glengoyne respecteert men het verleden en geeft men om de toekomst. Met de duurzame verpakking, de wetlands en bijen draagt Glengoyne bij aan een beter milieu. Dus met elke slok Glengoyne heffen de whiskyliefhebbers het glas op een groenere toekomst.

 

Joël
Wilt u meer informatie over Glengoyne Single Malt Whisky? Neem dan contact op met Joël de Kock.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top