Door naar content
GLENGOYNE 21YO Single Malt Whisky 0,70 ltr. GLENGOYNE 21YO Single Malt Whisky 0,70 ltr. GLENGOYNE 21YO Single Malt Whisky 0,70 ltr.

Over dit product

De Glengoyne 21yo werd in februari 2007 opnieuw uitgebracht als de belangrijkste whisky in het kernassortiment van de distilleerderij. Deze nieuwe versie is uitsluitend gerijpt op sherryvaten van Europees eiken, zoals wel blijkt uit de rijke mahonie bruine kleur. De oudere 21yo had minder sherry invloeden; slechts de helft van de vaten was Europees eiken en de whisky had daardoor een lichtere kleur.

Toen Glengoyne de 21yo opnieuw uitbracht, was het belangrijkste doel om deze expressie duidelijk onderscheidend te maken en als een luxe whisky te presenteren. De fles ziet er nog steeds hetzelfde uit maar de traditionele kartonnen koker is vervangen door een mooie doos. Het feit dat de 21yo voor 100% sherry gerijpt is, is al een luxe op zich omdat sherryvaten aanzienlijk duurder zijn en daarom meestal slechts met mate worden gebruikt. De sherry invloed is intens maar het karakter van de distilleerderij schijnt er nog doorheen.

De neus van deze whisky is rijk aan cacao, kruidnagel, kaneel en donkere vanille, Engelse kerstcake, tonen van rozijn, gekonfijte sinaasappelschil en donkere rum. Het olieachtige mondgevoel blijft in de lange afdronk aanwezig.
Een rijke en elegante whisky met merkbaar grote sherry invloed.

De Glengoyne distilleerderij ligt ten noorden van de stad Glasgow, net noordelijk van de grens tussen de Highlands en de Lowlands. Het is hiermee de zuidelijkste distilleerderij van de Highlands. De naam Glengoyne betekent 'Valley of the Wild Geese' (vallei van de wilde ganzen) en komt uit het Gaelic.

Omdat het er veilig was, buiten het bereik van de wet, begint George Connell in 1820 in het geheim te distilleren op Burnfoot Farm, de plek waar je vandaag de dag nog steeds de Glengoyne Distilleerderij kunt vinden. De verborgen waterval en zijn miniatuurglen maakten het voor George makkelijk om aan de aandacht van de "sterke arm" te ontsnappen. Hij was trouwens niet de eerste die er illegaal distilleerde, het is aannemelijk dat George de kunst van de stillman van zijn grootvader leerde.

George besluit in 1833 binnen de wet te gaan werken en verkrijgt zijn licentie om te distilleren. Cruciaal is dat George beslist om zijn turf niet te importeren maar in plaats daarvan gebruik te maken van het lokale, gedroogde veen.

In 1870 zorgt de bloeiende sherry-industrie voor een constante voorraad geïmporteerde sherryvaten. Het gebruik van de vaten voor de rijping van de whisky stijgt enorm en de smaak van de whisky wordt volkomen getransformeerd, het wordt zachter en complexer. Wat begon als een manier om een paar shilling te besparen, is nu de duurste manier om whisky te laten rijpen en is een essentieel onderdeel van de smaak van Glengoyne.

In 1907 verandert de naam van Genguin of Burnfoot naar Glengoyne - distilleerderij. 2003 is het jaar dat het 100% onafhankelijke familiebedrijf Ian Macleod Distillers Ltd, Glengoyne koopt van de Edrington Group. Het is de start van een nieuw tijdperk maar één die stevig geworteld is in de tradities van Glengoyne.

De Glengoyne Wetlands:

Er zijn 14.500 planten (20 verschillende soorten) geplant om de omliggende landerijen. In slechts twee dagen zetten deze wetlands de gebruikte droesem (vloeistof van de tweede destillatie) om in schoon water. Het resultaat: groene, schone landerijen vol met wilde bloemen.

In 2014 is de oudste gerst-oven omgebouwd tot een magazijn, compleet met een display gewijd aan de eikenhouten vaten. Distilleerderijmanager Robbie Hughes wilde dit oude gebouw heel graag gebruiken om zijn buitengewoon dikke muren, stenen vloer en pagodedak. Het is de ideale omgeving om een selectie van de beste vaten te laten rijpen.
100% van de elektriciteit bij Glengoyne is duurzaam en er zijn. de eigen wetlands en bijenkorven op het terrein. Waarom? Omdat Glengoyne de mooiste distilleerderij van Schotland is en dat willen we zo houden.

Winnaar van: The Amorium Sustainability Award: Spirits 2017 en de aanbeveling: Green Company of the Year 2016.

Land van herkomst Verenigd Koninkrijk Alcohol 43.0 Subgroep Whisky
Producent Glengoyne Distillery Groep Gedistilleerd

Ervaar onze spirits zelf

Festivals & Beurzen

Perfect Serve Barshow
03 & 04 sep 2024

Perfect Serve Barshow

De Perfect Serve Barshow keert terug voor de 10e editie en de kaarten zijn beschikbaar! Op 3 en 4 september 2024 zal de Westergas Amsterdam weer omgetoverd worden tot ‘The place to be’ voor bartenders, horecamedewerkers en spirits professionals.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top