Door naar content

Alles over armagnac

Armagnac is het oudste wijndistillaat van Frankrijk. In oorsprong werd het geconsumeerd om zijn therapeutische werking. In het archief van het Vaticaan bevindt zich een document uit 1310, waarin Meester Vital Dufour, een lid van de clerus, prior van Éauze en Saint-Mont bericht dat wanneer armagnac in mate geconsumeerd wordt, de drank vrolijk maakt, de jeugd en gezondheid conserveert en seniliteit vertraagt. Sporen die tussen de 15e en 17e eeuw tegengekomen zijn, wijzen er op dat er Armagnac verhandeld werd op de markten van Saint-Sever, Mont-de-Marsan en Aire-sur-Adour.

Toen de Engelsen een verbod afgaven op de export van lokale Bordeauxwijnen, besloten de Nederlanders de witte wijnen van de Gascogne te gaan distilleren om het verbod te omzeilen.

Het productiegebied van armagnac ligt midden in de Gascogne, in het departement Gers en in delen van de departementen Lot-et-Garonne en Landes. De productiecentra van armagnac zijn Condom en Auch. Men onderscheidt in Armagnac drie verschillende regio’s:

  1. Bas-Armagnac, is het meest westelijke deel van het gebied. Vooral de zanderige bodem geeft de armagnac soepelheid en finesse.
  2. Haut-Armagnac, is het meest oostelijke district met kalkbodems en geeft een vollere stoerdere armagnac.
  3. Ténarèze-Armagnac, ligt het meest centraal. De bodem bestaat voornamelijk uit klein en het gebied levert een vrij lichte, snel rijpende armagnac.

Distillatie

Sinds 1818 wordt de wijn gedistilleerd in de Alambic Armagnacais, een koperen distilleertoestel waarin in één arbeidsgang eau-de-vie wordt gedistilleerd via de continue methode. Het verkregen product bedraagt tussen de 52% en 72% alcohol. Traditioneel bevindt het alcoholpercentage van armagnac in fles tussen de 52% en 60%, aangezien de armagnac een groter waterdeel heeft waarin zich de geur- en smaakstoffen bevinden.

Sinds 31 augustus 1972 is het toegestaan Alambic á Repasse te gebruiken, een distilleerketel die niet werkt volgens de continue methode en waarbij het middelste gedeelte van het distillaat wordt gebruikt.

Rijping

Er worden voor de rijping van Armagnac voornamelijk 400 litervaten gemaakt van hout uit de bossen met steeneiken van Cascogne of het Limousingebied. Temperatuur en vochtigheidsniveau zijn belangrijke factoren voor de rijping, waardoor de vaten vaak in kelders worden bewaard.

Totdat alle substanties die aan het hout onttrokken kunnen worden door de alcohol zijn opgenomen, blijft de eau-de-vie op een nieuw vat. Dit duurt gemiddeld zes maanden tot 2 jaar. Voor de verdere rijping wordt de drank vervolgens overgestoken naar oudere vaten. Hierop wordt de nog ruwe houtsmaak zachter en ontwikkelt de eau-de-vie aroma’s van vanille, pruimen en gedroogd fruit.

Door het gedeelte alcohol dat verdampt, daalt het alcoholpercentage iets. De eau-de-vie ontwikkelt een mooie amber, mahoniekleur.

Blenden

Het blenden wordt ook wel ‘coupage’ genoemd en heeft tot doel van verschillende eaux-de-vie met diverse herkomsten en leeftijden een harmonieuze blend samen te stellen. Een mix van armagnac en gedistilleerd water genaamd ‘petites eaux’, wordt geleidelijk aan de blend toegevoegd wat voor een lager alcoholpercentage zorgt. Deze mix zorgt ervoor dat de sterkte van armagnac teruggebracht wordt naar de voorgeschreven minimum consumptiesterkte van 40%.

In geblende armagnac geeft het etiket de leeftijd aan van de jongste eau-de-vie die gebruikt is voor de blend. Armagnac wordt in verschillende leeftijdscategorieën ingedeeld:

  • VS (Very Special/Superior): de jongste eau-de-vie in de blend is minimaal 1 jaar oud;
  • V.S.O.P (Very Special/Superior Old Pale) of Réserve: de jongste eau-de-vie in de blend is minimaal 4 jaar oud;
  • XO - H'ors d'Age: de jongste eau-de-vie in de blend is minimaal 10 jaar oud;
Neem contact op met onze armagnac-specialist Floor

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.

Back to top