Door naar content

Armagnac, het oudste wijndistillaat van Frankrijk

Armagnac bestaat 200 jaar langer dan cognac en is het oudste wijndistillaat van Frankrijk. Deze sterke drank komt uit de Gascogne en wordt voornamelijk gemaakt van de ugni blanc druif.

De regio Armagnac ligt midden in de Gascogne in het zuidwesten van Frankrijk. Dit uitgestrekte gebied ligt tussen de Pyreneeën en de Bordeaux en heeft de meeste zonuren van heel Frankrijk.

Men onderscheidt drie verschillende gebieden: de Bas-Armagnac,de Haut-Armagnacen de Ténarèze.

  • Bas-Armagnac, is het meest westelijke deel van het gebied. Vooral de zanderige bodem geeft de armagnac soepelheid en finesse.
  • Haut-Armagnac, is het meest oostelijke district met kalkbodems en geeft een vollere stoerdere armagnac.
  • Ténarèze-Armagnac, ligt het meest centraal. De bodem bestaat voornamelijk uit klein en het gebied levert een vrij lichte, snel rijpende armagnac.

Hoe smaakt armagnac?

Naast de hiervoor genoemde bodemsoorten hebben het soort druivenras, de distillatiemethode en de houtrijping allemaal invloed op de smaak van armagnac.

Druivenrassen

In de regio Armagnac staat voornamelijk ugni blanc (55%), baco (35%), colombard (5%) en folle blanc (2%) aangeplant.

Ungni blanc: Hier wordt een fijn distillaat van hoge kwaliteit van gemaakt.
Baco: Geeft een wat zoetere armagnac met aroma’s van rijp fruit.
Colombard: Geeft fruitige en kruidige aroma’s.
Folle Blanc: Van deze druif maakt men fijne en bloemige armagnac’s.
Distillatiemethode

Voor de distillatie van armagnac gebruikt men de armagnac alambiek distilleerketel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld cognac wordt armagnac slechts één keer gedistilleerd. De exacte manier van distilleren hangt af van de regio en de distilleerder, dit is namelijk onderhevig aan lokale regels en tradities.

Omdat armagnac één keer wordt gedistilleerd heeft het een groter waterdeel dan cognac, in dit waterdeel bevinden zich de geur- en smaakstoffen. Hierdoor zijn de aroma’s en smaken een stuk krachtiger en meer uitgesproken dan bij cognac.

Rijping op eikenhouten vaten

Armagnac rijpt meestal op eikenhouten vaten van 400 liter. Het hout voor deze vaten is afkomstig van steeneiken uit de Cascogne of het Limousingebied.
Het wijndistillaat rijpt gemiddeld 6 tot 2 jaar op nieuwe vaten. Voor verdere rijping wordt de sterke drank overgestoken naar oudere vaten. Hierdoor wordt de nog ruwe houtsmaak zachter en ontwikkelt de eau-de-vie aroma’s van vanille, pruimen en gedroogd fruit.


Wat is het verschil tussen armagnac en cognac?

Armagnac en cognac zijn beiden brandewijnen (brandy) gemaakt van witte druiven. Op veel punten tonen de dranken gelijkenissen, maar er ook verschillen tussen armagnac en cognac:

Ondergrond Armagnac komt van een ondergrond met fijn kwartszand, sedimentatie van land en rivier, en silicaat houdende klei. Het 300 kilometer noordelijker gelegen cognacgebied bestaat overwegend uit kalkgrond.
Druivenrassen Voor armagnac worden de hiervoor omschreven druivenrassen ugni-blanc, baco, colombard en folle blanche gebruikt. In de cognac-regio staat voor 97% ugni-blanc aangeplant.
Distillatieproces Armagnac wordt één keer gedistilleerd met de armagnac alambiek distilleerketel. De exacte manier van distilleren hangt af van de regio en de distilleerder, dit is namelijk onderhevig aan lokale regels en tradities. Cognac moet twee keer worden gedistilleerd in de Alambic Charantaise. Deze ketel is de enige toegestane alambiek om cognac mee te maken.

De legende van Armagnac en D’Artagnan

In Frankrijk is armagnac populairder dan cognac. Volgens een Franse legende komt dit doordat D’Artagnan – de 4e en zonder twijfel bekendste musketier – het wijndistillaat introduceerde bij koning Lodewijk XIV.

D'Artagnan werd in 1611 onder de naam 'Charles de Batz de Castelmore' geboren in het kleine dorpje Lupiac in de Gers (Gascogne). Hij diende in de ‘garde der Musketiers’ die de koning moesten beschermen.

In 1660 trouwde Lodewijk XIV met Maria Theresia van Oostenrijk. Het huwelijk vond met de nodige pracht en praal plaats in het Baskische kustplaatsje Saint-Jean-de-Luz.

Toen D'Artagnan samen met zijn mede-musketiers de koning vergezelden op zijn reis naar Saint-Jean-de-Luz maakten zij een tussenstop bij het geboortehuis van D’Artagnan. Hier werd de nodige armagnac ingeslagen en deze sterke drank kon het Franse hof vervolgens wel bekoren. Dit zou de reden zijn dat armagnac in Frankrijk populairder is dan cognac.

Het huwelijk verliep verre van gelukkig, maar in de Gascogne is d'Artagnan nog steeds één van de belangrijkste en bekendste historische personen.

 

 

Floor
Neem contact op met onze armagnac-specialist Floor

Festivals & Beurzen

Whisky in Leiden
01 juni 2024

Whisky in Leiden

Op zaterdag 1 juni 2024 zal Whisky in Leiden weer plaatsvinden. De Hooglandse kerk is voor de 3e keer de locatie voor dit whiskyevent.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.

Back to top