Door naar content

Canada behoort samen met Schotland, Ierland en Amerika tot de traditionele whiskylanden. In de 18e en 19e eeuw trokken veel Schotse en andere Europese kolonisten naar de Nieuwe Wereld. Een aantal van hen vestigt zich in Canada en introduceren daarbij het distilleren van whisky in het Noord-Amerikaanse land.

Rye whisky

De prairies in het westelijke deel van Canada lenen zich uitstekend voor het verbouwen van rogge. Als grondstof gebruikten de distillateurs dan ook meestal rogge en daardoor wordt Canadese whisky nog steeds vaak Rye (rogge) genoemd.

Canadese whiskyindustrie

Het land kende een bloeiende whiskyindustrie met tal van kleine distilleerderijen, maar toen de Canadese overheid in de 2e helft van de 19e eeuw torenhoge belastingen ging heffen konden alleen de grote distilleerderijen overleven. Tijdens de drooglegging in Amerika in het begin van de 20e eeuw bloeide de Canadese whiskyindustrie weer op; er werden in die tijd grote hoeveelheden whisky van Canada naar Amerika gesmokkeld.

Productieproces

Canadese whisky wordt 2 keer gedistilleerd en is een blend van whisky op basis van maïs of gerst, aangevuld met  rye whisky. De rogge geeft de Canadese whisky hierbij de specifieke herkenbare smaak.

Smaak

De beste Canadese whisky bevat het kruidige, bitter/zoete karakter van rogge, verzacht door de whisky op basis van maïs of gerst. De tendens is dat de graanalcohol waarmee geblend wordt steeds vaker wordt gestookt van maïs. Hierdoor krijgt de whisky een zoetheid mee die vergelijkbaar is met bourbon uit Amerika.

Floor
Neem contact op met onze whisky-specialist Floor

Festivals & Beurzen

The Art of Drinks 2023
28 okt 2023 - 30 okt 2023

The Art of Drinks 2023

Op zaterdag 28, zondag 29 en maandag 30 oktober 2023 vindt de 3e editie van The Art of Drinks plaats in de Gashouder in Amsterdam.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.

Back to top