Door naar content

Alles over genever

Genever is een zuiver distillaat op basis van graan of melasse, kruiden en jeneverbessen. Een typisch Nederlandse drank, die in de 17e eeuw tijdens de oorlog ook bij de Engelse soldaten geliefd was. Zij noemden de drank ‘Dutch Courage’. Toen Willem III van Oranje aan het eind van de 17e eeuw koning werd van England, gaf hij het Engelse volk de opdracht om zelf genever te maken.

Van origine werd het drankje ontwikkeld door professor Franciscus de la Boë Sylvius in 1650. Hij was op zoek naar een vochtafdrijvend medicijn, waar hij de jeneverbes voor gebruikte.

Sinds 2008 mag genever alleen nog in Nederland, België en enkele Duitse en Franse provincies geproduceerd worden, doordat het een beschermde geografische aanduiding verkregen heeft.

De productie van moutwijn, de basis van jenever

Moutwijn is een distillaat van of tarwe of gemoute gerst, rogge en eventueel maïs. Het gerst wordt gemout, waardoor er enzymen vrijkomen die zetmeel omzetten in suikers. Vervolgens worden de zetmeelrijke maïs en rogge toegevoegd. Suikers worden omgezet in alcohol door de gist die toegevoegd wordt en een bierachtige substantie met een alcoholpercentage van 6 tot 8% creëert. Na het distilleren ontstaat er een product met een alcoholpercentage van 12 tot 20%, dat ‘ruwnat’ genoemd wordt. Na een tweede distillatie wordt het ‘enkelnat’, met een alcoholpercentage van 20 tot 30%. De laatste distillatie wordt ‘bestnat’, ook wel moutwijn, genoemd en heeft een alcoholpercentage tussen de 40 en 50%.

De productie van jenever

Na de productie van moutwijn, wordt de jenever gemaakt. Iedere distillateur volgt hiervoor een eigen recept, om de gewenste karakteristieken aan de drank te geven. Elke distillateur gebruikt zijn of haar (geheime) kruidenmengsels. Naast jeneverbes zijn gedroogde schillen van citrusfruit, korianderzaad, alsemkruid, engelwortel en zoethout veelgebruikt bij de distillatie. Om meer diepgang aan de jenever toe te voegen, wordt de drank in sommige gevallen nog op houten vaten gerijpt. Het resultaat bevat minimaal 35% alcohol. De echte kwaliteitsjenevers zijn graanjenevers en bevatten minimaal 80% graanalcohol.  

Jonge jenever

Gek genoeg hebben deze termen niks te maken met de leeftijd of rijpingsjaren op eikenhouten vaten. De aanduiding staat voor de hoeveelheid moutwijn in het distillaat. Voor het grootste deel bestaat jonge jenever uit neutrale alcohol uit graan of melasse. Het wordt op smaak gebracht met maximaal 15% moutwijn en bevat maximaal 10 gram suiker per liter. Het alcoholgehalte komt neer op minstens 35, wat het erg geschikt maakt als digestief. 

Oude jenever

Net als jonge jenever wordt ook oude jenever gemaakt op basis van neutrale alcohol uit melasse of granen. Een etiket met 'graanjenever' betekent dat er voor de basis alleen graanalcohol gebruikt. Oude jenever bevat maximaal 20 gram suiker per liter en minstens 35% alcohol. De drank bestaat volgens oud recept voor minimaal 15% uit moutwijn, waardoor deze jenever een vollere smaak krijgt. Om de kleur iets geler en de smaak iets zoeter te maken, wordt er soms karamel toegevoegd. Oude jenever wordt ook vaak ‘genever’ genoemd.

Floor
Neem contact op met onze genever-specialist Floor

Festivals & Beurzen

Horeca Vakbeurs Hardenberg 2025
27 jan 2025 - 29 jan 2025

Horeca Vakbeurs Hardenberg 2025

Van maandag 27 januari tot en met woensdag 29 januari 2025 vindt de Horeca Vakbeurs Hardenberg plaats in de Evenementenhal Hardenberg. Dit toonaangevende evenement is dé ontmoetingsplek voor horecaprofessionals uit Noord- en Oost-Nederland en biedt een platform waar inspiratie, kennis en trends samenkomen. De Monnik Dranken is ook dit jaar aanwezig om onze relaties te ondersteunen met een uitgebreid assortiment dranken, passend advies en exclusieve producten.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.

Back to top