Alles over genever
Genever is een zuiver distillaat op basis van graan of melasse, kruiden en jeneverbessen. Een typisch Nederlandse drank, die in de 17e eeuw tijdens de oorlog ook bij de Engelse soldaten geliefd was. Zij noemden de drank ‘Dutch Courage’. Toen Willem III van Oranje aan het eind van de 17e eeuw koning werd van England, gaf hij het Engelse volk de opdracht om zelf genever te maken.
Van origine werd het drankje ontwikkeld door professor Franciscus de la Boë Sylvius in 1650. Hij was op zoek naar een vochtafdrijvend medicijn, waar hij de jeneverbes voor gebruikte.
Sinds 2008 mag genever alleen nog in Nederland, België en enkele Duitse en Franse provincies geproduceerd worden, doordat het een beschermde geografische aanduiding verkregen heeft.
De productie van moutwijn, de basis van jenever
Moutwijn is een distillaat van of tarwe of gemoute gerst, rogge en eventueel maïs. Het gerst wordt gemout, waardoor er enzymen vrijkomen die zetmeel omzetten in suikers. Vervolgens worden de zetmeelrijke maïs en rogge toegevoegd. Suikers worden omgezet in alcohol door de gist die toegevoegd wordt en een bierachtige substantie met een alcoholpercentage van 6 tot 8% creëert. Na het distilleren ontstaat er een product met een alcoholpercentage van 12 tot 20%, dat ‘ruwnat’ genoemd wordt. Na een tweede distillatie wordt het ‘enkelnat’, met een alcoholpercentage van 20 tot 30%. De laatste distillatie wordt ‘bestnat’, ook wel moutwijn, genoemd en heeft een alcoholpercentage tussen de 40 en 50%.
De productie van jenever
Na de productie van moutwijn, wordt de jenever gemaakt. Iedere distillateur volgt hiervoor een eigen recept, om de gewenste karakteristieken aan de drank te geven. Elke distillateur gebruikt zijn of haar (geheime) kruidenmengsels. Naast jeneverbes zijn gedroogde schillen van citrusfruit, korianderzaad, alsemkruid, engelwortel en zoethout veelgebruikt bij de distillatie. Om meer diepgang aan de jenever toe te voegen, wordt de drank in sommige gevallen nog op houten vaten gerijpt. Het resultaat bevat minimaal 35% alcohol. De echte kwaliteitsjenevers zijn graanjenevers en bevatten minimaal 80% graanalcohol.
Jonge jenever
Gek genoeg hebben deze termen niks te maken met de leeftijd of rijpingsjaren op eikenhouten vaten. De aanduiding staat voor de hoeveelheid moutwijn in het distillaat. Voor het grootste deel bestaat jonge jenever uit neutrale alcohol uit graan of melasse. Het wordt op smaak gebracht met maximaal 15% moutwijn en bevat maximaal 10 gram suiker per liter. Het alcoholgehalte komt neer op minstens 35, wat het erg geschikt maakt als digestief.
Oude jenever
Net als jonge jenever wordt ook oude jenever gemaakt op basis van neutrale alcohol uit melasse of granen. Een etiket met 'graanjenever' betekent dat er voor de basis alleen graanalcohol gebruikt. Oude jenever bevat maximaal 20 gram suiker per liter en minstens 35% alcohol. De drank bestaat volgens oud recept voor minimaal 15% uit moutwijn, waardoor deze jenever een vollere smaak krijgt. Om de kleur iets geler en de smaak iets zoeter te maken, wordt er soms karamel toegevoegd. Oude jenever wordt ook vaak ‘genever’ genoemd.
Festivals & Beurzen
Horecava 2025
Van 13 tot en met 16 januari 2025 opent de RAI Amsterdam haar deuren voor de Horecava, het grootste evenement voor professionals in de foodservice-industrie. Natuurlijk is De Monnik Dranken ook aanwezig op deze jaarlijks terugkerende beurs trekt de Horecava duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland, die op zoek zijn naar de nieuwste trends, producten en innovaties in de horeca.
Wat wij doen
De kracht van De Monnik Dranken
Ask away!
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?
Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.