Door naar content
The New Zealand Whisky Collection

De whiskyindustrie in Nieuw-Zeeland begon in het jaar 1830 toen Schotse kolonisten naar het eiland kwamen. Veel Schotten vestigden zich in de regio Otago op het Zuid-eiland. Het was een bloeiende industrie, totdat in de jaren 1870 strengere overheidsvoorschriften er voor zorgden dat veel distilleerderijen hun deuren moesten sluiten.

Populaire whisky's

In de jaren 50 van de vorige eeuw kwam de whiskyindustrie weer op gang. In 1974 opende de familie Baker de beroemde Willowbank Distillery in het fraaie stadje Dunedin. Hier werden populaire whisky’s als Wilsons en 45 South geproduceerd.

Seagrams

De distilleerderij werd in de jaren tachtig verkocht aan Seagrams. De Willowbank Distillery floreerde vervolgens. Zo stond bijvoorbeeld de single malt Lammerlaw (genoemd naar het nabijgelegen gebergte) zeer hoog aangeschreven. In 1997 kwam hier een eind aan. De distilleerderij werd wederom verkocht. Ditmaal aan het Australische Foster’s Group (van het bekende Forster’s bier). Forster’s liet Willowbank echter links liggen en wilde alleen de stills gebruiken. Deze werden naar Fiji gestuurd voor het maken van rum. De distilleerderij werd vervolgens gesloten. De honderden vaten cask strenght-whisky werden geveild of bleven liggen. In 2010 kocht The New Zealand Whisky Company de laatste 443 vaten die lagen opgeslagen in een oude vliegtuighangar.

De haven van Oamaru

De whisky bevindt zich nu in een mooi pand in de haven van Oamaru. Het zijn uitzonderlijk zeldzame drams van wat ooit de meest zuidelijke distilleerderij ter wereld was. The New Zealand Whisky Company in 2021 weer gaan distilleren. Dit zou zomaar een nieuwe bloeiperiode van de whiskyindustrie in Nieuw-Zeeland kunnen inluiden.

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top