Raki wordt ook wel leeuwenmelk (aslan sütü in het Turks) genoemd. Vermoedelijk is dit een verwijzing naar de combinatie van de alcoholische kracht van raki en het feit dat de drank wit kleurt, bij het mengen met water.
In het Midden-Oosten zijn er meerdere benamingen voor raki: Arak, araka, araki, ariki of iraqi. De laatste verwijzing ‘iraqi’, zou verwijzen naar de vermeende oorsprong van de drank: Irak. De naam arak (soms arack) is verwarrend. Deze benaming betekent levenswater en is niet alleen de Arabische nam voor raki, het is ook de naam van een andere drank uit Azië. Daarbij gaat het echter niet om een anijsdrank, maar om een distillaat uit palmsuiker, suikerriet of gefermenteerde rijst.
Het proces
De Turkse alcoholische drank wordt meestal gekruid met anijs en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 40%. Vruchten zoals pruimen, vijgen, druiven, druivenpulp of wijnalcohol worden gebruikt voor het stoken van de alcoholische basis voor raki. Raki wordt gedistilleerd uit de overblijfselen van de druiven, nadat de wijn uit druiven is geperst.
De overblijfselen van de druiven, wordt ook wel wijnmost genoemd. Na het opsparen van wijnmost in grote tanks wordt dit een maand lang in de zon opgeslagen, waardoor het gaat gisten. Vervolgens kan er gestookt worden.
Tijdens de drie uur durende distillatie, wordt de drank tweemaal gekookt. Alle giftige stoffen worden hierdoor uit de drank verwijderd.
Festivals & Beurzen
Horecava 2025
Van 13 tot en met 16 januari 2025 opent de RAI Amsterdam haar deuren voor de Horecava, het grootste evenement voor professionals in de foodservice-industrie. Natuurlijk is De Monnik Dranken ook aanwezig op deze jaarlijks terugkerende beurs trekt de Horecava duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland, die op zoek zijn naar de nieuwste trends, producten en innovaties in de horeca.
Wat wij doen
De kracht van De Monnik Dranken
Ask away!
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?
Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.