Door naar content

Raki wordt ook wel leeuwenmelk (aslan sütü in het Turks) genoemd. Vermoedelijk is dit een verwijzing naar de combinatie van de alcoholische kracht van raki en het feit dat de drank wit kleurt, bij het mengen met water.

In het Midden-Oosten zijn er meerdere benamingen voor raki: Arak, araka, araki, ariki of iraqi. De laatste verwijzing ‘iraqi’, zou verwijzen naar de vermeende oorsprong van de drank: Irak. De naam arak (soms arack) is verwarrend. Deze benaming betekent levenswater en is niet alleen de Arabische nam voor raki, het is ook de naam van een andere drank uit Azië. Daarbij gaat het echter niet om een anijsdrank, maar om een distillaat uit palmsuiker, suikerriet of gefermenteerde rijst.

Het proces

De Turkse alcoholische drank wordt meestal gekruid met anijs en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 40%. Vruchten zoals pruimen, vijgen, druiven, druivenpulp of wijnalcohol worden gebruikt voor het stoken van de alcoholische basis voor raki. Raki wordt gedistilleerd uit de overblijfselen van de druiven, nadat de wijn uit druiven is geperst.

De overblijfselen van de druiven, wordt ook wel wijnmost genoemd. Na het opsparen van wijnmost in grote tanks wordt dit een maand lang in de zon opgeslagen, waardoor het gaat gisten. Vervolgens kan er gestookt worden.

Tijdens de drie uur durende distillatie, wordt de drank tweemaal gekookt. Alle giftige stoffen worden hierdoor uit de drank verwijderd.

 

Floor
Neem contact op met onze raki-specialist Floor

Festivals & Beurzen

Whisky in Leiden
01 juni 2024

Whisky in Leiden

Op zaterdag 1 juni 2024 zal Whisky in Leiden weer plaatsvinden. De Hooglandse kerk is voor de 3e keer de locatie voor dit whiskyevent.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.

Back to top