Door naar content

Zeldzame witte Vacqueyras bij Hubrecht Duijker in het glas

03 november 2020

Eén van de wijnen die Hubrecht Duijker deze maand voor zijn maandmagazine proefde was de zeldzame witte Vacqueyras van Domaine Brunely uit het zuidelijke Rhône-dal.

Daarnaast kon hij ook genieten van de Chianti Classico 2016 van Villa Trasqua. Dit prachtige Toscaanse wijnhuis – ook wel ‘de paraplu van Chianti Classico’ genoemd - bezit 54 hectare wijngaarden en maakt hoogwaardige wijnen.

Domaine Brunely 2019

Vacqueyras
Het door zijn grootvader gestichte Domaine Brunely werd ruim twintig jaar geleden overgenomen door Charles Carichon die het sindsdien gedreven drijft, tegenwoordig samen met zijn zoon Edouard.

De ongeveer 70 hectare liggen in het zuidelijke Rhône-dal binnen maar liefst zes verschillende herkomstbenamingen. Eén daarvan is Vacqueyras - dat vrijwel alleen faam geniet vanwege zijn rode wijnen – maar op Brunely maakt men ook een zeldzame witte versie.

Voor de Domaine Brunely 2019 koos Charles Carichon 45 procent marsanne, aangevuld door roussanne, grenache blanc en 15 procent viognier. De enigszins ontzurende appel-melkzure gisting werd niet toegepast, wat de wijn een zekere frisheid verschafte.

Voor het overige smaakt hij vol en stevig (14 procent alcohol), met kruidigheid, specerijen, zacht wit plus geel fruit, en flink wat sap. Wat ‘m goede ami doet zijn van o.a. kalkoen-, kip- en kalfsvleespasteitjes.

Villa Trasqua 2016

Chianti Classico
Het wijngoed Villa Trasqua wordt wel ‘de paraplu van Chianti Classico’ genoemd. Want wanneer het in en achter de omringende heuvels regent of zelfs onweert, blijft het daar dikwijls droog. Tegelijk tempert de wind de temperatuur en houdt bovendien de druivenstokken gezond.

Voeg aan deze omstandigheden een glooiend terrein toe met diverse soorten - doorgaans arme grond - en het wordt duidelijk dat hier - van 54 hectare - hoogwaardige wijnen kunnen worden gemaakt. Wat ook gebeurt, zie alleen al de Chianti Classico 2016.

Deze stevige, door biologische geteelde sangiovese (80 procent) gedomineerde eetwijn 'hangt na' in de mond met beschaafd kruidige tonen, en biedt daarnaast zowel enige rijpheid als frisheid (met dank aan de sangiovese) samen met wat sappig bes- en kersfruit plus een hint van laurierdrop.

 

Back to top