Door naar content

10 jaar Slijterij Vidra gevierd met Glengoyne, Tamdhu & Smokehead

20 april 2021


Het is alweer 10 jaar geleden dat Bart en Jacqueline Slijterij Vidra overnamen. Daarom vond er ter gelegenheid van dit jubileum een mooie online whiskyproeverij plaats. Namens De Monnik Dranken was Joël de Kock naar Wervershoof afgereisd en hij had een aantal heerlijke whisky’s van Glengoyne, Tamdhu en Smokehead meegenomen. Bart van Slijterij Vidra had zelf nog een bijzondere verrassing onder de whiskytafel staan.

Studio Vidra

Slijterij Vidra was omgetoverd tot studio Vidra, met professionele apparatuur en een technicus om de “uitzending” in goede banen te leiden. De 50 deelnemers hadden hun samples opgestuurd gekregen met een doosje tapas en een fruitsapje, verzorgd door Bart. Daarnaast werden er een vijftal Smokehead pakketjes verloot tijdens de proeverij. De winnaars krijgen een Smokehead schort, zippo, jigger en masker opgestuurd.

Line-up: Whiskymerk
Glengoyne 10 Years Old Glengoyne Highland Single Malt Whisky
Glengoyne 12 Years Old Glengoyne Highland Single Malt Whisky
Glengoyne 18 Years Old Glengoyne Highland Single Malt Whisky
Glengoyne Cask Strength #8 Glengoyne Highland Single Malt Whisky
Tamdhu 12 Years Old Tamdhu Speyside Single Malt Whisky
Tamdhu Batch Strength #5 Tamdhu Speyside Single Malt Whisky
Smokehead Islay Single Malt Smokehead Islay Single Malt Whisky
Smokehead Sherry Bomb Smokehead Islay Single Malt Whisky

Appeltaart met Glengoyne

Wanneer er een 10-jarig jubileum gevierd wordt, dan kan een 10-jarige whisky niet ontbreken. De proeverij startte dan ook met de Glengoyne 10 YO. Deze single malt bevat het fruitigste dat Glengoyne te bieden heeft.

Later kwam ook de Glengoyne 18 aan de beurt. Deze single malt met 50% first-fill Oloroso sherryrijping doet bovenal denken aan appeltaart. Het zoete van rode appels en lichte rozijnen. Speciaal voor het jubileum gaf Joël bij deze whisky een appeltaart cadeau aan Bart en Jacqueline.

Sherryvaten en rookbommen

Daarna kwam Tamdhu aan bod. Een mooie ontdekking voor de whiskyliefhebbers die nog geen kennis hadden gemaakt met deze Speyside whisky.

Tamdhu gebruikt alleen sherryvaten voor hun single malt. Dit geeft een kruidigheid die je niet vaak meer tegenkomt bij single malts. Veel deelnemers gaven aan hier hun favoriet in te zien.

De proeverij eindigde met Smokehead. Als eerste de Islay Single malt en om in de lijn van sherryrijpping te blijven de Smokehead Sherry Bomb.

Rosebank

Bart had zelf ook een verrassing onder de tafel verstopt voor de deelnemers. De allernieuwste Rosebank 30 YO. De fles bleef gesloten, maar het verhaal achter deze iconische distilleerderij is des te mooier.

De distilleerderij en bijbehorende voorraad is overgenomen door Ian Macleod Distillers en zij brengen een aantal uiterst zeldzame bottelingen uit de oude voorraad op de markt. Waaronder dus deze 30 jaar oude Rosebank. Via onze Rosebank merkenpagina houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent de ‘King of the Lowlands’!

Bedankt

Langs deze weg willen wij Bart en Jacqueline bedanken voor het organiseren van deze online proeverij. Nogmaals van harte gefeliciteerd met jullie 10-jarig jubileum en hopelijk hebben jullie genoten van de appeltaart!

King of the Lowlands

Rosebank Lowland Single Malt Whisky

Ooit was de Rosebank Distillery het kloppende hart van de Schotse stad Falkirk. De hier geproduceerde whisky werd – dankzij het kenmerkende bloemige karakter - vaak geprezen als de ‘King of the Lowlands’. Vanwege economische tegenspoed moest Rosebank in 1993 – net als vele andere roemruchte distilleerderijen in die tijd – de deuren sluiten.

Back to top