Door naar content

Glen Scotia 2010 Vintage Release Heavy Charred Finish exclusief voor Nederland

15 juli 2021

Met Glen Scotia 2010 Vintage Release Heavy Charred Finish komt er een unieke limited batch release naar ons magazijn in Oldenzaal. Deze limited edition is door Glen Scotia - in samenwerking met De Monnik Dranken - ontwikkelt en exclusief voor de Nederlandse markt.

Glen Scotia

Glen Scotia ligt in het geïsoleerde Campbeltown, ver van de bewoonde wereld. In de Victoriaanse tijd telde het stadje meer dan 30 distilleerderijen. Heden ten dage zijn er nog maar 3 over, waaronder dus de Glen Scotia Distillery.

Dankzij o.a. ‘distillery manager’ Ian McAlister bloeide de distilleerderij vanaf 2008 weer helemaal op. Met als absolute hoogtepunt de verkiezing van Glen Scotia 25 Years Old tot beste whisky van de wereld eerder dit jaar. Ook is de lang gekoesterde wens van De Monnik Dranken om een eigen batch te creëren uitgekomen.

Limited Batch Release

De batch bestaat uit maar liefst 8 whiskyvaten welke op een cask strength van 56,8% zijn gebotteld. De licht geturfde whisky heeft gerijpt op een combinatie van 1st fill en refill bourbon-vaten alvorens het een finish heeft ondergaan van 9-12 maanden op 1st fill heavy char american oak.
In maart 2021 heeft de whisky op het moment van bottelen een leeftijd bereikt van 11 jaar. In totaal zijn er 1918 flessen gebotteld, niet geheel toevallig het oprichtingsjaar van De Monnik Dranken.

Campbeltown Cross
Het verpakkingsdesign is voorzien van de Campbeltown Cross. Het iconische Campbeltown Cross is een stenen kruis dat in het centrum van de stad staat en de geboorte van de historische stad markeert. De kop van het kruis en de gravures dateren vermoedelijk uit het einde van de jaren 1300 en het beeldt een aantal Keltische gravures af, waaronder de zeemeermin die naar verluidt nog in 1811 in de wateren bij Campbeltown is gezien.

Het beeldhouwwerk komt oorspronkelijk uit een kerk buiten Machrihanish. Er wordt aangenomen dat het kruis in het begin van de 17e eeuw naar Campbeltown is verplaatst toen Campbeltown een burgh werd. Het kruis diende als het marktkruis van de stad, wat historisch het recht gaf om op die locatie een reguliere markt te houden.

109119 GLEN SCOTIA 2010 Vintage Release Heavy Charred Finish 56,8%
De whisky is niet koud gefiltreerd en heeft de natuurlijke kleur.

Proefnotitie:  
Kleur: Goudbruin
Neus: Maritiem, smeulende turf, gebakken appel en kruidnagel.
Smaak: Smaak: Citrus, vanillesiroop en gerst.
Afdronk: Afdronk: Lang en droog met zoete turf en zwarte peper.

Allocatie en bestelinformatie

• De allocatie van de eerste flessen verloopt via Arjan Hartkamp / de buitendienst van De Monnik Dranken.
• Na de eerste intekening worden de overgebleven flessen vrijgegeven als regulier bestelartikel.
• Ondanks de aantallen betreft het een limited batch release en derhalve geldt, op=op!
• De verwachting is dat wij vanaf week 31 kunnen beginnen met uitleveren.

Campbeltown

Glen Scotia Single Malt Whisky

Campbeltown, een klein stadje op het schiereiland Mull of Kintyre, kreeg ooit de bijnaam ‘Spiritsville’ of ‘Whiskyopolis’ en zelfs ‘The Whisky Capital of the World’. Dit vanwege het enorme aantal (meer dan 30) distilleerderijen die in dit kleine stadje waren gevestigd.

Vandaag de dag zijn er slechts 3 over, waaronder Glen Scotia!

Back to top