Door naar content

Wereld whisky's, amuses en muziek aan de Gouwzee!

16 maart 2021

Normaal gesproken worden de 3 - aan de Gouwzee - liggende vissersplaatsen Volendam, Edam en Marken overspoeld door toeristen vanuit de hele wereld.

Op zaterdagavond 13 maart 2021 gingen de inwoners van deze karakteristieke vissersplaatsen zelf – vanuit de huiskamer - op reis. Het werd een avond vol entertainment, waarbij de combinatie van muziek, whisky en bijpassende hapjes de zintuigen van de ruim 100 deelnemers tot het uiterste dreef.

Overzeese samenwerking

Dit evenement werd georganiseerd door de horecaondernemers van Restaurant Land en Zeezicht Marken, De Harmonie Edam, Bar De Molen en Slijterij De Stient uit Volendam.

Namens De Monnik Dranken had Thijs van Bavel een 8-tal whisky’s uit 7 bekende en minder bekende whiskylanden van over de hele wereld geselecteerd.

Onze whiskyambassadeur Ronald Anneveldt was naar Marken afgereisd om vanuit Restaurant Land en Zeezicht - de opnamelocatie - het verhaal achter de whisky's voor zijn rekening te nemen. Elke whisky werd begeleid met een bijpassende amuse van chef Dylan Verhoeven. Tussendoor was er muziek van Kees Nor. De zoom-uitzending werd verzorgd door Jeroen Straus. 

The Whistler Calvados Cask Finish

Aan de boorden van de Gouwzee begon de avond met de uit Ierland afkomstige The Whistler Calvados Cask.

Deze bijzondere Ierse whiskey werd vergezeld met een stukje ambachtelijk gerookte Bawykov zalm ingelegd met rode biet.

Chef Dylan Verhoeven maakte het gerecht ter plekke klaar zodat de deelnemers konden zien hoe ze dat thuis ook konden doen.

Whiskey Distilleerderij Land
The Whistler Calvados Cask Finish Boann Distillery Ierland

Amrut Peated Cask Strength

India was een redelijk onbekend whiskyland voor de meeste proeverijdeelnemers, maar men was blij verrast door deze Amrut Peated. Rokerig van geur en smaak en gebotteld op 62,8% alcohol.

Een stevige neut dus. Qua smaakbelevenis een uitstekende combinatie met sushi van makreel met soya en wassabi.

Na deze smaakexplosie was het de hoogste tijd om even bij te komen onder het genot van een stukje muziek van Kees Nor.

Whisky Distilleerderij / whiskymerk
Land
Amrut Cask Strenght Peated Indian Single Malt 62,8% Amrut Indian Single Malt Whisky India

Glengoyne 12 Years Old

Ronde 2 begon met de Glengoyne 12 Years Old. Een zeer zachte verfijnde whisky afkomstig uit de Schotse hooglanden. Chef Dylan had hier een briljante combinatie - wat ook uit de reacties bleek - bij bedacht. Namelijk een Bellini met rilette van lokale ganzenborst en een uiencompote waar de Glengoyne 12 Years Old in verwerkt was. Dit werd ook weer ter plekke bereid wat zorgde voor een enorme geursensatie.

The Glengoyne Way
Tijd loopt als een rode draad door de geschiedenis van Glengoyne. De complexe smaak van de Glengoyne whisky's komen mede tot stand dankzij het trage distillatieproces. Het langzaamste van Schotland. De smaken bouwen zich hierbij uur na uur op. Hierdoor ontstaat de heerlijke zachte en fruitige smaak waar de whisky's van Glengoyne beroemd om zijn.

Whisky Distilleerderij / whiskymerk
Land
Glengoyne 12 Years Old Glengoyne Single Malt Whisky Schotland

Waterford Organic

Terug naar Ierland voor de Waterford Organic. De naam zegt het eigenlijk al een organische whisky die begeleid werd door een salade van groene asperge met Parmaham.

Terroir
Bij Waterford is men onder leiding van Mark Reynier bezig met een bijzonder project. Alles draait om terroir in het zonnige zuidoosten van Ierland. Men focust zich op waar en hoe de gerst verbouwd wordt. Dat de smaak van de whisky wordt gevormd door de locatie, de aarde die de wortels van de gerst voedt en door het microklimaat waarin de gerst rijpt.

Whisky Distilleerderij / whiskymerk
Land
Waterford Organic Waterford Whisky Ierland

Mars Cosmo Blended Malt Japanese Whisky

In de 3e ronde werd de uit Japan afkomstige whisky Mars Cosmo gecombineerd met wildzwijn ribstuk met sjalotten jus en broccolimousseline.

Uniek blending proces
Mars Whisky is het op twee na oudste whiskymerk van Japan en onderscheidt zich van andere whiskymerken door het unieke blending-proces.

Mars beschikt over 2 distilleerderijen en een extra rijpingslocatie op het tropische eiland Yakushima. Waarbij de Shinshu distilleerderij op een hoogte van 798 meter in de Japanse Alpen ligt. Het is daarmee de hoogst gelegen distilleerderij van Japan.

In Japan heeft men het blenden van whisky tot kunst verheven. Dankzij de verschillende rijpingslocaties voegt men bij Mars Whisky hier nog een dimensie aan toe; men kan eindeloos experimenteren met het blenden van whisky's die onder totaal verschillende omstandigheden hebben gerijpt.

 

Whisky Distilleerderij / whiskymerk
Land
Mars Cosmo Blended Malt Japanese Whisky Mars Whisky Japan

Buffelo Trace Kentucky Straigth Bourbon

Als 2e whisky in de 3e ronde had men de Buffelo Trace Kentucky Straigth Bourbon uit Amerika in het glas. Deze whisky werd begeleid met Lamsrack van appel-rozijn jus en orzo-pasta.

Buffalo Trace Distillery
Bij de Buffalo Trace Distillery produceert men al ruim 200 jaar whisky van hoge kwaliteit. De naam Buffalo Trace is een eerbetoon aan de machtige bizons en de ruige, onafhankelijke geest van de pioniers die deze bizons richting westen volgden.

Whisky Distilleerderij Land
Buffelo Trace Kentucky Straigth Bourbon Buffalo Trace Distillery Amerika

Hellyers Road Twin Oak

De laatste ronde whisky’s had een klein Nederlands tintje. Men kreeg een Tasmaanse whisky te proeven en dit eiland werd ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman.

Van dit eiland is de bijzonder fruitige Hellyers Road Twin Oak afkomstig. Deze whisky is heerlijk in combinatie met lemoncurd & chocolade cake.

Ruig landschap
De Hellyers Road Distillery ligt in het noorden van Tasmanië en is opgericht door een groep melkveehouders. De ruige omgeving is perfect voor het maken van goede whisky. Zuiver water en hoge kwaliteit graan zijn hier ruim voldoende voorhanden.

Whisky Distilleerderij Land
Hellyers Road Twin Oak Hellyers Road Distillery Tasmanië

Filliers Single Malt Whisky Sherry Oak 10 YO

De whiskyproeverij werd afgesloten met een Belgische whisky. Net iets ten zuiden van Gent wordt met de Filliers Single Malt Whisky Sherry Oak 10 YO de oudste single malt whisky van België gemaakt.

De whisky is gemaakt van 100% gerstemout en rijpt op sherry-vaten. Dit geeft de whisky een prachtige balans tussen specerijen, pure chocolade, walnoten en sinaasappel.

Wat past er beter bij deze whisky dan een chocolademousse?

Whisky Distilleerderij Land
Filliers Single Malt Whisky Sherry Oak Aged 10 YO Filliers Distillery België

Bedankt

De muziek, whisky en bijpassende gerechten maakten deze avond tot een groot succes. Langs deze weg willen wij dan ook de samenwerkende ondernemers - alsmede artiest Kees Nor - en de regie onder leiding van Jeroen Straus enorm bedanken voor een gedenkwaardige avond.

Horeca

Horeca groothandel

De Monnik Dranken is een drankengroothandel voor horecagelegenheden door het hele land.

Onderscheidend vermogen en kwaliteit spelen een steeds belangrijkere rol in deze turbulente markt.

Het is daarbij belangrijk voor een horecaondernemer met producten te werken die het verschil voor hem maken. Wij geloven dat het verhaal achter het product en de kwaliteit van het product daarin de doorslag geven. 

Back to top