Door naar content

The Whistler PX I Love You steelt harten van whiskyliefhebbers in Wehl

09 november 2021

Op woensdagavond 3 november 2021 vond er in Wehl een proeverij plaats met whisky en rum. De line-up bestond uit 6 whisky’s uit diverse werelddelen en 2 soorten rum.

Dit was alweer de 2e proeverij in korte tijd die door úw topSlijter Peeters uit Wehl werd georganiseerd. Als locatie was dit keer gekozen voor BEA Bar & Events in het Koningin Beatrixcentrum Sportcentrum.

The Whistler PX I Love You

Om in sporttermen te spreken; de aftrap van deze proeverij vond plaats met een whiskey met de meest liefdevolle naam van de avond. We hebben het hier over de uit Ierland afkomstige The Whistler PX I Love You!

De PX staat voor Pedro Ximénez. Dit is een volle en stevige sherry die erg zoet is. De sherry is donker van kleur en licht stroperig. Na een meerjarige rijping op ex-bourbonvaten brengt deze whiskey van The Whistler tussen de zes en negen maanden door op deze PX-vaten.

En dat proef je heel duidelijk terug in deze whiskey! Een volle ronde smaak van zoet fruit, pure chocolade, Sultana rozijnen en noten. De toon was gezet en menig whiskyhart in Wehl was gelijk al veroverd!

Transcontinental Rum Barbados

Dan de volgende grote verrassing. Een rum uit Barbados die deels rijpt op dit tropische eiland en deels in Europa. Deze rum maakt deel uit van de Transcontinental Rum Line collectie en was een openbaring voor een groot deel van het publiek.

Transcontinental Rum Barbados 2012 valt onder de Engelse stijl van rum maken. Bij deze stijl wordt de leeftijd van de jongste rum uit de blend op het etiket vermeld. De rum is sappig en licht pittig met tonen van diverse kruiden.

The Epicurean 12 YO & Tawny Cask

Vervolgens werden er 2 whisky’s naast elkaar geproefd. The Epicurean 12 YO en The Epicurean Tawny Cask.

Tawny is een type port. Zoet van smaak, maar net wat minder zoet dan bijvoorbeeld een ruby port. Door de finish op tawny portvaten krijgt de Epicurean Tawny Cask wat winegum-achtige tonen mee. Iets dat de 12 jaar oude Epicurean niet heeft.

Kavalan Single Malt Podium

Een whiskymerk dat in korte tijd furore heeft gemaakt is Kavalan uit de regio Yilan in het noordoosten van Taiwan.

De whisky's van Kavalan zijn soepel, zacht en romig en onderscheiden zich door het tropische, fruitige en zoete karakter. Denk hierbij aan appel en mango, maar ook orchideeën, waar er honderden van zijn in de regio Yilan.

De Kavalan Podium krijgt een lagering op American Oak casks en Refill casks wat een toon van honing en pure chocolade geeft.

Amrut Peated

India is een enorm land, waar ook enorm veel whisky wordt geproduceerd. Het merendeel is voor de binnenlandse markt, maar gelukkig komt de Amrut Peated Malt wel naar Nederland.

Omdat in India geen turf gebruikt wordt voor het drogen van de gerst importeert men op turf gerookte gerst uit Schotland. Deze gerst wordt gecombineerd met Indiase gerst uit Punjab en Rajasthan.

Turf en houtrook voeren de boventoon in deze whisky waar ook moutige en fruitige smaken in te herkennen zijn. Een kwalitatief zeer goede whisky van de Amrut distilleerderij.

Glen Scotia Victoriana

Van de Indiase whisky gemaakt van gedeeltelijk uit Schotland geïmporteerde gerst ging men in Wehl naar een whisky die volledig Schots is; Glen Scotia Victoriana.

Glen Scotia betekend ‘vallei der Schotten’ en is de naam van een kleine distilleerderij in Campbeltown. Een havenstadje in het zuiden van het schiereiland Kintyre aan de westkust van Schotland.

De Glen Scotia Victoriana is een ode aan de Campbeltown whisky's uit het Victoriaanse tijdperk. Het is een typische Campbeltown whisky; kruidig, fruitig, met een ziltige invloeden.

Hampden Estate Overproof Rum

De proeverij werd afgesloten met Hampden Estate Overproof Rum uit Jamaica. Gebotteld op 60,4% alc. en daarmee een ware krachtpatser. Een heerlijk gekruide rum, waarbij smaken van ananas en banaan de boventoon voeren. Een meer dan waardige afsluiter van een uiterst smaakvolle avond, waar nog lang over na gepraat zal worden.

Bedankt

Tot slot willen wij úw topSlijter Peeters en BEA Bar & Events nogmaals hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde avond.

Back to top