Geturfde Speyside whisky van ‘The Gentle Dram Distillery’ geproefd in Giessenburg
Op donderdagavond 24 november 2022 vond er bij Wijn en Drankenhandel Fred van den Heuvel een whiskyproeverij plaats met als thema ‘een rondje Schotland’. Ongeveer 35 bezoekers waren naar Olt Ghiessen in Giessenburg gekomen.
Namens De Monnik Dranken liet Ronald Anneveldt hen een 8-tal verschillende Schotse whisky’s proeven. Waaronder dus een geturfde Speyside whisky van een distilleerderij die bekend staat om zijn ‘gentle drams’.
Line-up in Giessenburg:
- Tomintoul 10 Years Old
- Old Pulteney 12 Years Old
- Glengoyne 12 Years Old
- GlenAllachie 12 Years Old
- Loch Lomond Inchmoan 12 Years Old
- Glenturret 10 Years Old Peat Smoked
- Old Ballantruan The Peated Malt
Speyside
De Speyside wordt gezien als het centrum van de Schotse single malt whisky industrie. Meer dan de helft van alle Schotse distilleerderijen is in deze regio gevestigd.
De overvloed aan kwalitatief uitstekend water was de belangrijkste reden dat distilleerderijen zich - vanaf ongeveer het begin van de Victoriaanse tijd – massaal in de Speyside vestigden.
Het gebied was tot halverwege de 19e eeuw vrij ontoegankelijk. Dit had als voordeel dat belastingambtenaren de distilleerderijen moeilijk konden bereiken.
De bereikbaarheid verbeterde sterk met de komst van spoorwegen die de Speyside regio (toen nog Glen Livet genoemd) ontsloten. Deze spoorwegen waren echter wel erg belangrijk voor de aanvoer van grondstoffen én distributie van de whisky naar een veel groter afzetgebied.
Zacht en rond karakter met verfijnde houttonen
Terwijl de weersomstandigheden in Cairngorms soms onstuimig en koud kunnen zijn kenmerken, de whisky’s van Tomintoul zich door het zachte, ronde karakter met verfijnde houttonen.
Geturfde Speyside whisky
Van dezelfde distilleerderij werd deze avond nóg een whisky geproefd. En deze was van totaal andere orde dan de ‘gentle’ Tomintoul 10 YO.
Bij Tomintoul distilleert men twee weken per jaar een zwaar geturfde whisky. Lange tijd was deze geturfde whisky bedoeld als belangrijk component in een blend, maar het bleek een schot in de roos om de whisky als single malt op de markt te brengen.
The Peated Malt
Dat geldt ook voor de Old Ballantruan The Peated Malt die men in Café Old Giessen kon proeven.
Deze whisky heeft een geurige zoetheid van heide met subtiele bloemtonen. En qua smaak zijn zachte rooktonen met citrus en mout waarneembaar. De afdronk is zacht met aanhoudende rook- en turfaroma's.
De Old Ballantruan was één van de favorieten in Giessenburg en het is een echte aanrader voor liefhebbers van rokerige whisky’s.
Fotoalbum
Daarbij zijn altijd foto’s gemaakt en Fred heeft deze nu gebundeld tot een fotoalbum. Al met al alweer 10 jaar geschiedenis en volgens Fred en Ronald valt dat aan de gezichten af te lezen.
Of de heren er knapper op geworden zijn? Dat laten we aan uw eigen waarneming over. Kom gerust langs in de winkel. Daar hangen de foto’s en kan het album worden doorgebladerd.
Ze hebben er ook nog eens een mooi assortiment whisky’s, waaronder de hiervoor beschreven Tomintoul 10 Years Old en Old Ballantruan The Peated Malt.
Bedankt
Langs deze weg willen wij het team van Wijn- en Drankenhandel Fred van den Heuvel, alsmede het team van Old Giessen, nogmaals hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde avond!