Door naar content

Tamdhu Quercus Alba Distinction II

13 december 2022

Tamdhu heeft de 2e botteling in de Quercus Alba Distinction serie uitgebracht. Met deze serie brengt de Speyside distilleerderij een ode aan het rijpen op Amerikaans eiken sherryvaten.

Volledig op ex-sherryvaten gerijpt

De single malt whisky’s van Tamdhu rijpen volledig op Oloroso sherryvaten. Met dit rijpingsproces onderscheid Tamdhu zich van andere distilleerderijen. Het is zelfs de enige Schotse distilleerderij waarbij de whisky volledig op ex-sherryvaten rijpt.

Tamdhu Quercus Alba Distinction

Tamdhu Quercus Alba Distinction

Noord-Amerika

Het verhaal van Quercus Alba Distinction begint in de uitgestrekte bossen van Noord-Amerika. Hier selecteert men bomen die geschikt zijn voor het maken van whiskyvaten.

Spanje

Het geselecteerde hout wordt naar de ‘sherry-driehoek’ in Spanje gebracht.

Hier maakt men er vaten van. Dit is een arbeidsintensief proces dat 6 jaar in beslag neemt. De houten duigen worden eerst te drogen gelegd in de mediterraanse zon, waarna ervaren kuipers er mooie vaten van maken.

 

 

Seasoning

Seasoning

Nadat de vaten zijn getoast worden ze enkele jaren gevuld met Oloroso sherry, dit wordt ‘seasoning’ genoemd. Daarna worden de vaten naar de Speyside gebracht. Bij Tamdhu vult men de vaten met ‘new-make spirit’.

Klassieke rijping op sherryvaten

Gedurende de tijd geeft het sherryvat rijke fruitige smaken en een prachtige amberachtige kleur aan de whisky. Elke slok Tamdhu Quercus Alba Distinction doet recht aan de lange en arbeidsintensieve weg die deze whisky heeft afgelegd.

Het maakt de whisky een ware ode aan de klassieke rijping op sherryvaten.

 

 

 

Tamdhu Quercus Alba Distinction II proefnotities

Tamdhu Quercus Alba Distinction II

Proefnotities

Neus

Moutig en romig met vanille, kaneel, honing, appelcrumble, kersen, citrus en delicate munt.

Smaak

Mondvullend met een weelderige rijke smaak, dik en fruitig met zacht eiken, pruimen, kruisbessen, chocolade en limoen.

Afdronk

Lang met de sherrytonen die blijven hangen in een fruitige afdronk met dadels en cake overgoten met stroop.

 

 

Bestelinformatie

De allocatie en verkoop van deze speciale Tamdhu bottelingen verloopt via Joël de Kock en de verkoop buitendienst van De Monnik Dranken.

106656 TAMDHU Speyside Distinction II 0,70 ltr

De verwachting is dat wij vanaf heden (week 50) kunnen beginnen met uitleveren. Het betreft limited edition botteling.

 

Tamdhu Speyside Single Malt Whisky

The World’s Most Admired Whiskies

Tamdhu

Tamdhu ligt in de Speyside in het noordoosten van Schotland. Deze regio is - vanwege zijn vruchtbare valleien en de rivier de Spey die er doorheen loopt - befaamd om zijn whiskyproductie.

Bij Tamdhu wordt de whisky uitsluitend gerijpt op sherryvaten. Dat doet men al sinds de oprichting van de distilleerderij in 1897.

The World’s Most Admired Whiskies 2022

Tamdhu staat in de top-50 van de meest gewaardeerde whisky's in 2022. Dit is een mooie beloning voor Tamdhu, dat dus vasthoud aan het volledig rijpen op sherryvaten. Dat blijft een grote uitdaging, want sherryvaten - en dan vooral die van goede kwaliteit - worden steeds duurder en schaarser.

 

 

Back to top