Door naar content

Beste whisky ter wereld geproefd bij Bar Bistro d'Olde Smidse in Goor

08 maart 2022

In het Twentse stadje Goor kon men op vrijdagavond 4 maart 2022 genieten van een aantal heerlijke whisky’s van Glen Scotia uit Campbeltown. De whiskyliefhebbers uit Goor konden o.a. kennismaken met Glen Scotia 25 YO, de beste single malt whisky van 2021!

Geen Saté Hawaii, maar Glen Scotia uit Campbeltown

De whisky proeverij werd georganiseerd door Arjan Voortman van Mitra Goor en Glenn Begieneman van Bar Bistro d’Olde Smidse. Namens De Monnik Dranken was Arjan Hartkamp afgereisd naar Goor.

Er waren 27 gasten naar de gezellige bistro midden in het centrum van Goor gekomen. Zij kwamen dit keer niet voor een biefstuk van de grill of de beroemde saté Hawaii, maar voor de whisky’s uit de ’s werelds voormalige whiskyhoofdstad.

Master Blender Iain McAlister van Glen Scotia

Master Blender Iain McAlister

Glen Scotia

Glen Scotia werd in 1832 opgericht en is één van de 3 overgebleven distilleerderijen op Campbeltown.

Het vakmanschap en de liefde voor het levenswater is in elke hoek van de distilleerderij waarneembaar. Elk vat wordt geselecteerd en gekeurd door Master Blender Iain McAlister.

Glen Scotia distilleerderij

Victoriaanse tijd

Duncan MacCallum

De Glen Scotia distilleerderij is nog bijna in dezelfde staat als in de Victoriaanse tijd. Destijds bouwde Duncan MacCallum de moutvloeren waardoor de indrukwekkende gevel van de distilleerderij ontstond.

Glen Scotia is één van de kleinste distilleerderijen van Schotland. Het is een idyllische plek, die het hart van menig whiskyliefhebber sneller zal doen laten kloppen.

Best Whisky In The World 2021 & Scottish Whisky Distillery of the Year 2021

Glen Scotia Campbeltown Single Malt Whisky

Best Whisky In The World & Scottish Whisky Distillery of the Year

2021 was een topjaar voor de Glen Scotia distilleerderij. Eerst werd Glen Scotia 25 Years Old in San Francisco verkozen tot ‘best whisky in the world’.

Later in het jaar werd de distilleerderij tijdens de Scottish Whisky Awards uitgeroepen tot Scottish Whisky Distillery of the Year 2021!

Glen Scotia whisky | Line-up bij d'Olde Smidse in Goor

Campbeltown whisky's

Glen Scotia whisky | Line-up bij d'Olde Smidse in Goor

Er is enorm veel te vertellen over de Glen Scotia distilleerderij, maar je ontdekt de whisky’s pas echt als je ze hebt geproefd.

  1. Glen Scotia Double Cask Single Malt
  2. Glen Scotia 10 YO Single Malt
  3. Glen Scotia 15 YO Single Malt
  4. Glen Scotia 18 YO Single Malt
  5. Glen Scotia 25 YO Single Malt
  6. Glen Scotia 12 YO Seasonal Release 2021
  7. Glen Scotia 14 YO Tawny Port Finish LE 52,8%
  8. Glen Scotia Victoriana 54,2%
Glen Scotia 25 Years Old

Best whisky in the world

Glen Scotia 25 Years Old

Natuurlijk mocht de Glen Scotia 25 YO niet ontbreken tijdens deze proeverij. De beste whisky ter wereld werd goed ontvangen in Goor.

Deze mooie 25 jaar oude Campbeltown single malt heeft eerst rustig liggen rijpen op de beste vaten van Amerikaans eikenhout, om vervolgens gehuwd te worden in first-fill bourbonvaten.

Daarna werd de whisky gebotteld op 48,8%, zonder koude filtratie of toevoeging van kleurstoffen.

Glen Scotia 12YO Seasonal Release 2021

Verwarmend en kruidig

Glen Scotia 12 YO Seasonal Release 2021

Een andere favoriet bij  d’Olde Smitse was Glen Scotia Seasonal Release 2021. Dit is een ideale whisky voor de koude wintermaanden.

De spirit heeft 11 jaar gerijpt op first fill bourbon en American oak hogsheads om vervolgens nog 12 maanden te rijpen op first fill Oloroso hogsheads en heavy charred American oak vaten.

De combinatie van sherry- en bourbonvaten zorgt voor een heerlijk verwarmend en kruidig karakter.

 

Glen Scotia Victoriana

Kruidig en fruitig met een ziltige invloeden

Glen Scotia Victoriana

De laatste whisky van de avond was een echte Campbeltown whisky. We hebben het hier natuurlijk over de Glen Scotia Victoriana. Deze cask strength single malt is een ode aan de roemruchte Victoriaanse tijd.

Het is Master Distiller Iain McAllister zelf die de vaten met grote zorg selecteert uit de "reserve cellar".

Elk vat wordt gekozen vanwege zijn bijzondere kenmerken, uitzonderlijke rijpheid en de smaken die het aan deze single malt scotch whisky toevoegt.

Geslaagde whisky proeverij in Goor

Bedankt

Geslaagde proeverij

Langs deze weg willen wij Arjan Voortman van Mitra Goor en Glenn Begieneman van Bistro d’Olde Smidse nogmaals hartelijk danken voor de organisatie van deze zeer geslaagde proeverij.

Zowel de whisky als de culinaire hapjes vielen goed in de smaak bij de liefhebbers uit het Twentse Haagje!

Back to top