Mark Reynier vertelt over bijzonder terroir project Waterford Whisky
Mark Reynier is een beroemdheid in de whiskywereld. Hij maakte van Bruichladdich Ă©Ă©n van Schotlands meest progressieve whiskymerken. Van maandag 14 t/m woensdag 16 november 2022 was hij in Nederland om te vertellen over zijn spraakmakende nieuwe project; Waterford Whisky
Wie is Mark Reynier?
Mark Reynier beschikt dankzij zijn jarenlange ervaring over een enorme kennis op het gebied van whisky. Als zoon van een wijnhandelaar was Mark Reynier eerst ruim 20 jaar actief in de wijnwereld.
Murray McDavid Company
Daarna ging hij naar London waar hij in 1996 - samen met enkele andere bekende namen - de Murray McDavid Company (een onafhankelijk bottelaar zoals Douglas Laing) begon. Vervolgens ging Mark in het jaar 2000 aan de slag bij Bruichladdich.
Bruichladdich
Deze distilleerderij werd in 1995 gesloten en leidde daarvoor een anoniem bestaan. Mark Reynier was de drijvende kracht achter het Bruichladdich-project.
Samen met een team van doorgewinterde professionals transformeerde hij Bruichladdich tot een innovatieve distilleerderij die volgens traditionele Schotse methoden whisky produceert.
Grenzen verleggen
Met Bruichladdich zette Mark Reynier een nieuwe standaard neer in de whiskywereld. Zijn belofte om grenzen te verleggen en de smaak van terroir terug te laten komen in de whisky sloeg aan bij de doorgewinterde whiskyliefhebbers. Het whiskymerk is tegenwoordig terug te vinden op de 4e positie in The Worldâs Most Admired Whiskies.
Waterford
Voor Mark was dit echter nog niet genoeg. In 2014 kocht hij de leegstaande, maar ultramoderne Guinness brouwerij in Waterford. Hier in het zonnige zuidoosten van Ierland begon Mark Reynier zijn nieuwe project; het aantonen van de impact van terroir op de smaak van single malt new make spirit.
Bezoek Nederland
Het Waterford-project is ruim 8 jaar onderweg en inmiddels is de invloed van terroir op de smaak van whisky ook wetenschappelijk bewezen.
Mark Reynier trekt de wereld rond om âzijnâ visie op het maken van whisky te verkondigen. Van maandag 14 t/m woensdag 16 november was hij in Nederland. Hij bezocht diverse slijterijen en gaf op maandag-, dinsdag- en woensdagavond een masterclass aan een zeer geĂŻnteresseerd whiskypubliek.
Line-up bij Slijterij Berendsen in Enschede
- Waterford Wilkinstown 1.1
- Waterford Broomlands 1.2
- Waterford The Cuvee
- Waterford Biodynamic Luna 1.1
- Waterford Heritage Hunter
- Waterford Peated Fenniscourt
Hout
Hout heeft grote invloed op de smaak van whisky. Bij Waterford gebruikt men first-fill Amerikaans eiken en first-fill Frans eiken. De kwaliteit van deze houten vaten is erg belangrijk en bij Waterford besteed men maar liefst 30% van het budget aan hout.
Terroir
Lange tijd dacht men dat houtrijping zoân 80% van de smaak van de whisky bepaalde. Nu blijkt dus uit wetenschappelijk onderzoek dat terroir â de ondergrond â veel meer invloed heeft op de smaak van de whisky dan eerder gedacht.
Van de 2000 smaakcomponenten is 60% rechtstreeks te herleiden tot het terroir waar de gerst op groeit. En dat is het terrein waar Waterford zich op richt.
3 verschillende series
Mark Reynier gaf aan dat men bij Waterford 3 verschillende series maakt; de Single Farm Origin, de Cuvées en Arcadian Farm Origin.
Elke whisky wordt op basis van 15 punten onderzocht en geanalyseerd. Daarbij komt de enorme invloed van terroir naar boven.
Heritage Hunter
De Heritage Hunter behoort tot de Arcadian-serie. Deze whisky was favoriet tijdens de masterclass bij Slijterij Berendsen in Enschede.
Oude moutsoort
Speciaal voor deze whisky heeft het team van Waterford de oude moutsoort Hunter nieuw leven ingeblazen. De graansoort werd in 1959 ontwikkeld door Dr. Herbert Hunter en werd geroemd om zijn smaak.
Smaakvol
In de afgelopen decennia werd echter meer en meer gekeken naar de opbrengst per kilo mout, waardoor deze moutsoort vrijwel overal verdween.
Samenwerking
In samenwerking met Minch Malt, het Ierse departement van landbouw en verschillende boeren werd 50 gram zaad in verschillende jaren omgezet in een volledige oogst van het Hunter mout.
Nu â meer dan drie jaar later â is de whisky gebotteld en kunnen whiskyliefhebbers de smaak van deze uitgestorven graansoort beoordelen.
Allereerste biodynamische whisky ter wereld
De graadmeter voor biodynamische landbouw is het Demeter keurmerk: een reeks van normen en richtlijnen waaraan voldaan moet worden. Biodynamic Luna 1.1 bevat dit keurmerk en is daarmee de allereerste biodynamische whisky ter wereld!
Cuvée
Een andere whisky die in de smaak viel was de Cuvée. Mark Reynier adviseerde een druppeltje water toe te voegen. Hierdoor opent de smaak (4 componenten in plaats van 3).
Concept uit de wijnwereld
Het concept is geïnspireerd op de wijnwereld, waar het woord Cuvée welbekend is. Het verwijst in de wijnwereld naar het mengen van verschillende druivenrassen om zo de ultieme wijn te creëren.
25 verschillende Single Farm Single Malts
Mark Reynier en zijn team hebben dit concept toegepast op de whisky van Waterford. Maar liefst 25 verschillende Waterford Single Malts â elk afkomstig van een individuele boerderij â zijn samen gelagerd in Ă©Ă©n fles. Alle onderzochte smaken van de verschillende terroirs zijn gehuwd om een ultieme complexiteit samen te brengen.
The Whole â Greater Than Simply The Sum Of Its Parts
Bedankt
Langs deze weg willen wij Mark Reynier bedanken voor zijn komst naar Nederland. Ook willen wij alle whiskyliefhebbers en slijters die Mark deze week heeft ontmoet bedanken.