Door naar content
Waterford

Geïnspireerd door de wondere wereld van de wijn, draait het bij Waterford Whisky om… terroir! Oprichter en CEO Mark Reynier heeft 20 jaar ervaring in de wijnwereld én 20 jaar ervaring in de spiritswereld, o.a. als directeur van Bruichladdich. Deze kennis en ervaring heeft hij samengevoegd en in 2014 is de voormalige Guinness brouwerij in Waterford getransformeerd tot een moderne distilleerderij.

Innovatief, onderscheidend en zonder 'e'

Waterford is een innovatief en onderscheidend whiskymerk en richt zich op ervaren whiskydrinkers die klaar zijn voor nieuwe ontwikkelingen op whiskygebied. Het idee om Waterford Whisky zonder 'e' te schrijven, zoals in Ierland normaal gesproken gebruikelijk is, komt voort uit de gedachte dat het terroir belangrijker is dan toevallig getrokken landsgrenzen.

Terroir

In het zonnige zuidoosten van Ierland kruisen door de Golfstroom verwarmde lucht en vochtige lucht elkaar. Dit zocht voor een prachtig groen landschap, vruchtbare bodems en 's werelds beste gerst! Deze gerst is de bron van complexe smaken in een malt whisky. Waarom dan niet focussen op waar en hoe de gerst wordt verbouwd? Dat is wat Waterford doet! De smaken worden gevormd door de locatie, de aarde die de wortels van de gerst voedt en door het microklimaat waarin de gerst rijpt.... het terroir!

The Cathedral of Barley

Op dit moment werkt Waterford samen met 86 verschillende Ierse boeren. Sommige boeren telen de gerst organisch, andere zijn biodynamisch. Alle door Waterford gemaakte whisky's zijn gemaakt van 100% Iers geteelde gerst, één boerderij en één terroir per keer. Nadat de gerst geoogst is vullen de wegen van het Ierse platteland zich met Waterford's tractoren. Zij brengen de gerst naar een bijzondere en speciaal op maat gemaakte opslagruimte. Deze opslagruimte, The Cathedral of Barley, ligt op een strategische locatie, te midden van alle gerstboerderijen

Het gebouw voldoen aan de strenge eisen van Waterford. De integriteit van het terroir wordt hier gegarandeerd; elke boerderij heeft zijn eigen plek en de gerst is daarbij volledig traceerbaar. Een baanbrekend digitaal logistiek systeem houdt elk spoor bij, het gewas van elke boer wordt afzonderlijk geoogst, opgeslagen, gemout en gedistilleerd. Op deze manier wordt het terroir van elke boerderij in de whisky vastgelegd. Individualiteit en integriteit van veld tot vat.

The Facilitator

Er staat al sinds 1792 een brouwerij aan de oevers van de Suir rivier. In 2014 is deze brouwerij omgetoverd tot de ultramoderne Waterford Distillery. Dit technologische wonder, ook wel ‘The Facilitator’ genoemd, stelt Waterford in staat om de meest elementaire whisky te maken. Het gewas van elke boerderij wordt aantoonbaar gescheiden gedistilleerd, allen op dezelfde manier en één boerderij per week. Oude kennis en ervaring wordt hier met de meest baanbrekende apparatuur gecombineerd.

Waterford whisky

Sinds januari 2016 wordt er whisky gedistilleerd bij Waterford. De whisky ligt enkele jaren te rijpen op het beste Franse en Amerikaanse eiken. Elke “single”, single malt van Waterford heeft zijn eigen nuances en dat komt samen in een glorieuze combinatie van harmonieuze smaken. De invloed van terroir en van gerst komen hier naar boven.

Daarnaast wordt elke whisky wordt op basis van 15 punten uitgebreid onderzocht en geanalyseerd. Hierin komt nogmaals de enorme invloed van terroir naar boven.Op elke fles staat een Téireoir code. Deze kan worden ingevuld op de website van Waterford, waarna de whiskyliefhebber een ongekende hoeveelheid informatie krijgt met betrekking tot de betreffende release. Denk hierbij aan rijke fotografie en allerlei ultramoderne technische snufjes, waardoor Waterford duizenden datapunten verzameld, zoals details over de oogst, de teler zelf, distillatiedetails en het volledige spectrum van hout. Zelfs geluiden van de boerderij zelf zijn hier te vinden!

Mark Reynier

In 2020 heeft Waterford oprichter en CEO Mark Reynier maar liefst 40 werkzame jaren in de drankenindustrie bereikt, waarvan 20 jaar in wijn en 20 jaar in spirits. Onder whiskyliefhebbers is Mark misschien wel het bekendst van Bruichladdich. In 2000 blies hij nieuw leven in deze Islay distilleerderij. De voormalige wijnhandelaar introduceerde er de tot dan toe onbekende cask finishes, iets wat de whiskyindustrie compleet heeft veranderd. Daarnaast bracht hij The Botanist, één van 's werelds best verkochte gins op de markt. In 2012 werd Bruichladdich voor 58 miljoen pond verkocht aan Rémy Cointreau, waarna Reynier in 2014 de voormalige Guinness  brouwerij in Waterford kocht. Hij toverde de brouwerij om tot een ultramoderne distilleerderij waarbij alle ingrediënten aanwezig zijn om opnieuw (whisky)geschiedenis te schrijven!

 

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top