Door naar content

Mark Reynier vertelt over bijzonder terroir project Waterford Whisky

28 november 2022

Mark Reynier is een beroemdheid in de whiskywereld. Hij maakte van Bruichladdich één van Schotlands meest progressieve whiskymerken. Van maandag 14 t/m woensdag 16 november 2022 was hij in Nederland om te vertellen over zijn spraakmakende nieuwe project; Waterford Whisky

Wie is Mark Reynier?

Mark Reynier beschikt dankzij zijn jarenlange ervaring over een enorme kennis op het gebied van whisky. Als zoon van een wijnhandelaar was Mark Reynier eerst ruim 20 jaar actief in de wijnwereld.

Murray McDavid Company

Daarna ging hij naar London waar hij in 1996 - samen met enkele andere bekende namen - de Murray McDavid Company (een onafhankelijk bottelaar zoals Douglas Laing) begon. Vervolgens ging Mark in het jaar 2000 aan de slag bij Bruichladdich.

Bruichladdich

Deze distilleerderij werd in 1995 gesloten en leidde daarvoor een anoniem bestaan. Mark Reynier was de drijvende kracht achter het Bruichladdich-project.

Samen met een team van doorgewinterde professionals transformeerde hij Bruichladdich tot een innovatieve distilleerderij die volgens traditionele Schotse methoden whisky produceert.

Grenzen verleggen

Met Bruichladdich zette Mark Reynier een nieuwe standaard neer in de whiskywereld. Zijn belofte om grenzen te verleggen en de smaak van terroir terug te laten komen in de whisky sloeg aan bij de doorgewinterde whiskyliefhebbers. Het whiskymerk is tegenwoordig terug te vinden op de 4e positie in The World’s Most Admired Whiskies.

Waterford

Voor Mark was dit echter nog niet genoeg. In 2014 kocht hij de leegstaande, maar ultramoderne Guinness brouwerij in Waterford. Hier in het zonnige zuidoosten van Ierland begon Mark Reynier zijn nieuwe project; het aantonen van de impact van terroir op de smaak van single malt new make spirit.

Bezoek Nederland

Het Waterford-project is ruim 8 jaar onderweg en inmiddels is de invloed van terroir op de smaak van whisky ook wetenschappelijk bewezen.

Mark Reynier trekt de wereld rond om ‘zijn’ visie op het maken van whisky te verkondigen. Van maandag 14 t/m woensdag 16 november was hij in Nederland. Hij bezocht diverse slijterijen en gaf op maandag-, dinsdag- en woensdagavond een masterclass aan een zeer geïnteresseerd whiskypubliek.

Waterford Whisky proeverij bij Slijterij Berendsen in Enschede

Waterford Whisky

Slijterij Berendsen in Enschede

Op maandagavond 14 november 2022 vond er een masterclass plaats bij Slijterij Berendsen in Enschede.

Uitgesproken mening

Mark Reynier heeft een interessante uitgesproken mening over whisky. Rondom het proeven van de whisky’s legde Mark uit hoe en waarom hij het terroir-project is gestart.

En misschien nog wel belangrijker; welke vorderingen er zijn gemaakt.

Line-up bij Slijterij Berendsen in Enschede
  • Waterford Wilkinstown 1.1
  • Waterford Broomlands 1.2
  • Waterford The Cuvee
  • Waterford Biodynamic Luna 1.1
  • Waterford Heritage Hunter
  • Waterford Peated Fenniscourt

Hout

Hout heeft grote invloed op de smaak van whisky. Bij Waterford gebruikt men first-fill Amerikaans eiken en first-fill Frans eiken. De kwaliteit van deze houten vaten is erg belangrijk en bij Waterford besteed men maar liefst 30% van het budget aan hout.

Terroir

Lange tijd dacht men dat houtrijping zo’n 80% van de smaak van de whisky bepaalde. Nu blijkt dus uit wetenschappelijk onderzoek dat terroir – de ondergrond – veel meer invloed heeft op de smaak van de whisky dan eerder gedacht.

Van de 2000 smaakcomponenten is 60% rechtstreeks te herleiden tot het terroir waar de gerst op groeit. En dat is het terrein waar Waterford zich op richt.

3 verschillende series

Mark Reynier gaf aan dat men bij Waterford 3 verschillende series maakt; de Single Farm Origin, de Cuvées en Arcadian Farm Origin.

Elke whisky wordt op basis van 15 punten onderzocht en geanalyseerd. Daarbij komt de enorme invloed van terroir naar boven.

Single Farm Origin Waterford Whisky

One place, one farm, one spirit

Single Farm Origin

Eén oogst, bij één boerderij, op één locatie

De naam Single Farm Origin zegt het eigenlijk al; dit zijn whisky’s gemaakt van één oogst, bij één boerderij, op één locatie.

100% Ierse gerst

De Single Farm Origin Serie is gemaakt van 100% Ierse gerst. Deze ‘uber’-provenance reeks van gelimiteerde en natuurlijke whisky’s verkent het Ierse platteland: één boerderij, één plek tegelijkertijd.

Wilkinstown 1.1 en Broomlands 1.2 zijn twee voorbeelden van Single Farm Origin whisky's.

Curvées van Waterford Single Malt Whisky

THE WHOLE, GREATER THAN SIMPLY THE SUM OF THE PARTS

Cuvées

Elke Single Farm Origin vertegenwoordigt een boerderij en de individuele smaak van het terroir van die locatie. Waterford Cuvée is een assemblage van 25 van deze boerderijen.

Waterford Cuvée

Mark is lyrisch over deze assemblage (die volgens hem zeker geen blend genoemd mag worden!); “Het geheel is meer dan de som der delen. Alle smaken van de individuele boerderijen zijn perfect in harmonie en maken van de Waterford Cuvée een gelaagde, diepgaande en complexe whisky”.

Arcadian Farm Origin Waterford Whisky

What we lost flavour wise

Arcadian Farm Origin

De Arcadian-serie vertegenwoordigt (symbolisch gezien) een liefelijk en paradijselijk oord.

Mark: “We zochten boeren die bereid waren zich buiten de gebaande paden te begeven, inspirerende telers, mensen die bereid zijn heilige huisjes omver te werpen en de pure smaak van het terroir te verkiezen boven zoveel mogelijk opbrengst.”

Tot deze serie behoren de organische, biodynamische, Heritage (zoals Hunter) en geturfde whisky's.

 

Heritage Hunter

De Heritage Hunter behoort tot de Arcadian-serie. Deze whisky was favoriet tijdens de masterclass bij Slijterij Berendsen in Enschede.

Oude moutsoort

Speciaal voor deze whisky heeft het team van Waterford de oude moutsoort Hunter nieuw leven ingeblazen. De graansoort werd in 1959 ontwikkeld door Dr. Herbert Hunter en werd geroemd om zijn smaak.

Smaakvol

In de afgelopen decennia werd echter meer en meer gekeken naar de opbrengst per kilo mout, waardoor deze moutsoort vrijwel overal verdween.

Samenwerking

In samenwerking met Minch Malt, het Ierse departement van landbouw en verschillende boeren werd 50 gram zaad in verschillende jaren omgezet in een volledige oogst van het Hunter mout.

Nu – meer dan drie jaar later – is de whisky gebotteld en kunnen whiskyliefhebbers de smaak van deze uitgestorven graansoort beoordelen.

Waterford Masterclass bij Mitra Hans en Hans in Oirschot

Proeverij bij Mitra Hans & Hans in Oirschot

Mitra Oirschot

Op dinsdag 16 november bezocht Mark Reynier diverse slijterijen in het zuiden van het land. 's Avonds gaf hij een masterclass bij Mitra Oirschot.

Eigenaren Hans en Hans zijn grote fans van Waterford en zij lieten 28 whiskyliefhebbers meegenieten van het inspirerende verhaal van Mark.

Tot ruim een uur na afloop van de proeverij beantwoorde Mark allerlei vragen en ging hij dieper in op het eerder die avond vertelde verhaal.

Proeverij  Waterford Whisky bij Wijkrestaurant Venster in Utrecht

Proeverij bij Wijkrestaurant Venster in Utrecht

Luna & Cuvée

Op woensdagavond 16 november 2022 vond er bij Wijkrestaurant Venster in Utrecht nog een proeverij plaats. Diverse slijters en horecarelaties waren naar het midden van het land gekomen. Zij waren benieuwd naar de filosofie van Mark Reynier en Waterford.

Wilkinstown 1.1

In Utrecht werden 8 Waterford whisky’s geproefd, waaronder bijvoorbeeld Wilkinstown 1.1. Deze single farm whisky is exclusief voor de Nederlandse markt.

Allereerste biodynamische whisky ter wereld

De graadmeter voor biodynamische landbouw is het Demeter keurmerk: een reeks van normen en richtlijnen waaraan voldaan moet worden. Biodynamic Luna 1.1 bevat dit keurmerk en is daarmee de allereerste biodynamische whisky ter wereld!

Cuvée

Een andere whisky die in de smaak viel was de Cuvée. Mark Reynier adviseerde een druppeltje water toe te voegen. Hierdoor opent de smaak (4 componenten in plaats van 3).

Concept uit de wijnwereld

Het concept is geïnspireerd op de wijnwereld, waar het woord Cuvée welbekend is. Het verwijst in de wijnwereld naar het mengen van verschillende druivenrassen om zo de ultieme wijn te creëren.

25 verschillende Single Farm Single Malts

Mark Reynier en zijn team hebben dit concept toegepast op de whisky van Waterford. Maar liefst 25 verschillende Waterford Single Malts – elk afkomstig van een individuele boerderij – zijn samen gelagerd in één fles. Alle onderzochte smaken van de verschillende terroirs zijn gehuwd om een ultieme complexiteit samen te brengen.

The Whole – Greater Than Simply The Sum Of Its Parts
Inhoud en de fles

Inhoud en de fles

Alle whisky’s van Waterford zijn gebotteld op 50% alcohol en zitten in een kenmerkende blauwe fles. Deze kleur beschermt de whisky en het etiket vertelt het verhaal over de inhoud.

Terroir-code

Op elke fles staat een Téireoir code. Deze kan worden ingevuld op de website van Waterford, waarna de whiskyliefhebber een ongekende hoeveelheid informatie krijgt met betrekking tot de betreffende release.

Denk hierbij aan rijke fotografie en allerlei ultramoderne technische snufjes, waardoor Waterford duizenden datapunten verzameld, zoals details over de oogst, de teler zelf, distillatiedetails en het volledige spectrum van hout. Zelfs geluiden van de boerderij zelf zijn hier te vinden!

 

 

Bedankt

Langs deze weg willen wij Mark Reynier bedanken voor zijn komst naar Nederland. Ook willen wij alle whiskyliefhebbers en slijters die Mark deze week heeft ontmoet bedanken.

Waterford Whisky uit Ierland is onderscheidend en innovatief

innovatief en onderscheidend

Waterford Whisky

Waterford is een innovatief en onderscheidend whiskymerk en richt zich op ervaren whiskydrinkers die klaar zijn voor nieuwe ontwikkelingen op whiskygebied.

Terroir

Het idee om Waterford Whisky zonder 'e' te schrijven, zoals in Ierland normaal gesproken gebruikelijk is, komt voort uit de gedachte dat het terroir belangrijker is dan toevallig getrokken landsgrenzen.

Lees meer over Waterford Whisky

Back to top