Door naar content

Pramod Kashyap laat bijzondere Amrut whisky’s proeven

10 november 2022

Op woensdag 2 en donderdag 3 november 2022 bezocht Pramod Kashyap met ‘zijn’ Amrut Indian Single Malt Whisky verschillende slijterijen in Nederland. Bij Slijterij Vidra in Wervershoof en bij Slijterij Berendsen in Enschede werd ’s avonds een proeverij gehouden met daarbij twee bijzondere ‘specials’.

Indian Single Malt Whisky

Halverwege de vorige eeuw mocht whisky uit India in Europa helemaal geen whisky genoemd worden. Dat was destijds ook wel terecht aangezien de regering in India had bepaald dat de sterke drank – in verband met een tekort aan graan – alleen van molasse gemaakt mocht worden.

Tegenwoordig is India één van de grootste graanproducenten ter wereld en worden de whisky’s al lang niet meer van molasse gemaakt. Sterker nog; sinds Amrut in 2004 de eerste Indian Single Malt Whisky introduceerde nam de vraag explosief toe.

The Art of Drinks 2022

Amrut Indian Single Malt Whisky

The Art of Drinks 2022

Dat whisky uit India bij veel Nederlandse whiskyliefhebbers tot de verbeelding spreekt merkte Pramod al op The Art of Drinks. In de Gashouder bemande Pramod de Amrut stand en hij was verrast door de diepgang in de vragen.

Daardoor kon hij uitgebreid vertellen waarom Indiase whisky (en natuurlijk Amrut in het bijzonder) zich onderscheid ten opzichte van andere whisky’s zoals die uit bijvoorbeeld Schotland.

Nederlandse markt

De week na The Art of Drinks bleef Pramod Kashyap nog een paar dagen in Nederland. Hij bezocht samen met Karlijn Vink en Vincent Tijink diverse slijterijen. Bij Slijterij Vidra in Wervershoof en bij Slijterij Berendsen in Enschede werd ’s avonds een proeverij gehouden met de Amrut whisky’s.

Amrut proeverij

De Amrut proeverijen werden met zo’n 30 en 20 deelnemers goed bezocht en de bezoekers waren erg enthousiast. Wat deze whiskyproeverij bijzonder maakte was dat Pramod uitgebreid vertelde wat er zo speciaal is aan whisky uit India.

Indiase gerst | Amrut Single Malt Whisky

Amrut Indian Single Malt Whisky

Indiase gerst

Punjab en Rajasthan

Bij Amrut gebruikt men gerst uit India. Op 5.000 hectare grond in de noordelijke provincies Punjab en Rajasthan teelt men zelf gerst van hoge kwaliteit.

Bangalore

De gerst wordt vervolgens vervoerd naar de 2600 kilometer verderop gelegen Amrut distilleerderij in het zuiden van India.

6-rijige gerst

In India gebruikt men 6-rijige gerst, terwijl in bijvoorbeeld Schotland 2-rijige gerst wordt gebruikt.

Rijpingsproces | Amrut Single Malt Whisky

Amrut Indian Single Malt Whisky

Rijpingsproces

De whisky rijpt in Bangalore op Amerikaans eikenhouten vaten, zo’n 1000 meter boven zeeniveau en onder extreem warme en vochtige omstandigheden. De gemiddelde jaartemperatuur in dit gebied, waar een tropisch savanne en steppeklimaat heerst, is 30°C.

12% tot 15% ‘Angels Share’

Hierdoor versneld het rijpingsproces enorm. Per jaar is het percentage ‘Angels Share’ 12% tot 15%. Terwijl dit in Schotland bijvoorbeeld 2 á 3% is.

Line-up Amrut proeverij

Tijdens de proeverij werd niet alleen de core-range geproefd, maar ook 2 bijzondere limited editions en een rum die bij Amrut wordt gemaakt.

Portonova & Intermediate Sherry

In Wervershoof en Enschede kon men alvast de Portonova Single Malt en de Intermediate Sherry Single Malt proeven. Beide whisky’s hebben eerst op bourbonvaten gerijpt om vervolgens een finish op port- of sherryvaten te ondergaan.

Bestelinformatie
Op dit moment zijn beide limited editons nog niet te bestellen via De Monnik Dranken. Meer informatie volgt via onze verkoop buitendienst.

Van zoet tot stevig geturfd

De proeverij begon nog zeer zoet met de Two Indies Rum, maar al snel kwamen stevige whisky’s als de Amrut Fusion en Amrut Cask Strength 61% aan bod. Pramod sloot in Wervershoof en Enschede af met een heerlijke geturfde Indiase single malt whisky gebotteld een vatsterkte van maar liefst 62,8%.

Line-up:

  • Amrut Two Indies Rum
  • Amrut Indian Single Malt Whisky
  • Amrut Fusion Single Malt Whisky
  • Amrut Cask Strength Single Malt Whisky 61,8%
  • Amrut Portonova Single Malt Whisky
  • Amrut Intermediate Sherry Single Malt Whisky
  • Amrut Peated Single Malt Whisky
  • Amrut Peated Cask Strenght 62,8%
Over Slijterij Vidra

Wervershoof

Over Slijterij Vidra

Op woensdag 2 november 2022 namen ongeveer 30 personen deel aan de proeverij bij Slijterij Vidra.

Slijterij Vidra is een onafhankelijke slijterij in het Noord-Hollandse Wervershoof.

Sinds 2011 staan Bart en Jacqueline aan het roer van de slijterij die in de wijde omgeving bekend staat om het uitgebreide whiskyassortiment.

Met enige regelmaat worden er proeverijen georganiseerd zoals deze Amrut-proeverij en vorig jaar kwam Joël de Kock langs voor een tasting in verband met het 10-jarige jubileum.

Over Slijterij Berendsen

Enschede

Over Slijterij Berendsen

Op woensdagavond 3 november 2022 bezocht Pramod Kashyap Slijterij Berendsen in Enschede. Hier luisterden ongeveer 20 whiskyliefhebbers vol belangstelling naar het verhaal van Pramod en ondertussen genoten zij van de whisky’s.

Slijterij Berendsen is een begrip in Enschede en ver daarbuiten. Tegenwoordig staat met Robin Berendsen de 3e generatie aan het roer en in de loop der jaren is het assortiment whisky’s uitgebreid tot ruim 1400.

Bedankt

Langs deze weg willen wij alle slijterijen die Pramod met Karlijn en Vincent heeft bezocht hartelijk bedanken voor de warme ontvangst!

Amrut Indian Single Malt Whisky

Whisky uit India

Amrut Indian Single Malt Whisky

In 2004 bracht Amrut Distilleries Ltd de allereerste single malt whisky van India op de markt. De echte doorbraak kwam in 2010 toen Amrut Fusion Indian Single Malt werd verkozen tot de op twee na beste whisky ter wereld.

Qua smaak worden de whisky’s van Amrut regelmatig vergeleken met Speyside whisky’s.

Bij de distilleerderij in Bangalore stookt men dan wel op traditionele Schotse wijze, er zijn verder grote verschillen.

Lees meer over Amrut Indian Single Malt Whisky

Back to top