Door naar content

Tomintoul brengt limited edition whisky's uit met White Port en PX Sherry finish

05 april 2023

Tomintoul heeft een tweetal prachtige whisky’s op de markt gebracht. Een 14 jaar oude Tomintoul met een finish op een White Port-vat en de 17 jaar oude Tomintoul met een finish op een PX Sherry-vat. Beide whisky’s hebben een rijke, complexe smaak en worden eenmalig uitgebracht.

Robert Fleming en zijn team hebben inmiddels een reputatie op gebouwd met het creëren van bijzondere finishes. Lees hieronder meer over de laatste twee special editions van de distilleerderij uit het hart van de Speyside.

Tomintoul 14 YO White Port Finish Limited Edition

Tomintoul 14 YO White Port Finish Limited Edition

Deze 14 jaar oude Tomintoul heeft een zoete, complexe en enigszins robuuste smaak, mede dankzij de lagering in een voormalig bourbon-vat na de distillatie in 2008.

De keuze om White Port-vaten te gebruiken voor de finish is een belangrijk aspect van de unieke smaak van deze limited edition whisky. Master Distiller Robert Fleming heeft deze vaten persoonlijk in Portugal geselecteerd.

De finish voegt extra dimensie en complexiteit toe aan de Tomintoul 14 YO White Port Finish, waarvan wereldwijd slechts 5.610 flessen beschikbaar zijn.

Proefnotities
  • Neus: heerlijke aroma’s van rode bessen komen je vliegensvlug tegemoet, verder zijn geuren van versgebakken brood, aardbei en kaneel waarneembaar.
  • Smaak: zoet en complex met tonen van rijp fruit, marmelade, panna cotta en gember.
  • Afdronk: framboos en karamel komen duidelijk naar voren, gevolgd door cacao en intense kruiden.
Tomintoul 17 YO 2005 PX Sherry Cask Finish

Tomintoul 17 YO 2005 PX Sherry Cask Finish

Tomintoul heeft ook een prachtige 17 jaar oude whisky op de markt gebracht, die zijn finish heeft gehad op een PX-sherry-vat. Het eindresultaat is zeker de moeite waard met zijn rijke, zoete en fruitige smaak.

De whisky heeft eerst gerijpt op voormalig bourbon-vaten gedurende de eerste jaren en vervolgens hebben ze bij de distilleerderij besloten om de whisky verder te ontwikkelen door middel van een finish.

Het is niet verrassend dat ze hebben gekozen voor hoogwaardige Pedro Ximenez-vaten, die wereldwijd bekend staan om hun kwaliteit en diepere, vollere smaken die ze toevoegen aan de whisky.

Na de finish is de whisky boordevol smaken van donker steenfruit en een vleugje geroosterde amandelen, eiken en peperige kruiden.

Tomintoul brengt wereldwijd 9.870 flessen van deze non-chill gefilterde whisky op de markt.

Proefnotities
  • Neus: een combinatie van zoetheid en pittigheid, kaneel, citroenschil en rozijnen.
  • Smaak: rijk aan fruit, warme kruiden met een zoete ondertoon, in de verte zijn hazelnoten waarneembaar.
  • Afdronk: divers palet aan uiteenlopende winterkruiden.

Bestelinformatie

De Tomintoul 14 YO White Port en 17 YO PX Sherry Cask zijn op zeer korte termijn in Nederland. De allocatie verloopt via de buitendienst van De Monnik Dranken.

106665 | TOMINTOUL 14YO White Port Finish Limited Edition
106760 | TOMINTOUL 17YO 2005 PX Sherry Cask Finish

 

Er gaat niets boven Tomintoul

Er gaat niets boven Tomintoul

Tomintoul is een distilleerderij gelegen in het noorden van Speyside en staat bekend om zijn vriendelijkheid, kwaliteit en onafhankelijkheid.

Ondanks de kleine omvang van de regio Speyside, in vergelijking met de Highlands of Lowlands, geniet het wereldwijd bekendheid.

De whisky's van Tomintoul hebben een milde en vriendelijke smaak en worden ook wel "The Gentle Dram" genoemd.

Lees meer over Tomintoul

Back to top