Door naar content

Whiskyproeverij met Glen Scotia Victoriana groot succes in Wehl

07 april 2023

Op vrijdagavond 31 maart 2023 vond er een whiskyproeverij plaats bij Bea Bar & Events in Wehl. De proeverij werd georganiseerd door Herman Peeters van Slijterij Peeters en bood de aanwezige 49 bezoekers de kans om verschillende whisky's van Loch Lomond en Glen Scotia te proeven.

Loch Lomond & Glen Scotia

Namens De Monnik Dranken was Arjan Hartkamp aanwezig om de bezoekers meer te vertellen over de whisky's en hun herkomst. Het werd een smaakvolle avond waarbij zowel Loch Lomond als Glen Scotia er weer een aantal fans heeft bijgekregen.

De line-up van de avond bestond uit:

  • Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old
  • Loch Lomond 12 Years Old
  • Loch Lomond 14 Years Old
  • Loch Lomond Inchmoan Smoky 12 Years Old
  • Glen Scotia 15 Years Old
  • Glen Scotia 18 Years Old
  • Glen Scotia Victoriana

Met name de Glen Scotia Victoriana viel in de smaak bij de bezoekers, maar eerst meer over de whisky’s van Loch Lomond die in het eerste deel van de proeverij geproefd werden.

Loch Lomond

De Loch Lomond distilleerderij ligt aan de oevers van het gelijknamige meer in de Schotse Hooglanden. De distilleerderij is uniek vanwege de verschillende soorten stills die zij gebruiken. Mede daardoor kunnen Master Distiller Michel Henry en zijn team verschillende stijlen whisky produceren; van licht en fruitig tot robuust en turfachtig.

Triple Twelve van Loch Lomond

Triple Twelve

In Wehl kon men de ‘triple twelve’ proeven. Dit zijn drie 12-jaar oude whisky’s met een totaal verschillend smaakprofiel; van de lichte en fruitige Inchmurrin tot de zwaar geturfde Inchmoan, met daartussen de Loch Lomond 12 YO.

Smaakvolle kennismaking

Deze serie is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis en traditie van Loch Lomond Distillery en is een geweldige manier om de verschillende stijlen van single malt whisky's te ontdekken die door de distilleerderij worden geproduceerd.

Succesvol

Loch Lomond behoort al jaren tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld en was zeer succesvol tijdens de recent georganiseerde World Whiskies Awards Scotland 2023.

 

 

Glen Scotia

De kleine Glen Scotia distilleerderij uit Campbeltown is eigenlijk een tegenpool van Loch Lomond. Jarenlang leed de distilleerderij een anoniem bestaan, net als de rest van de ooit zo roemruchte whiskyregio Campbeltown.

Iain McAlister

Dit veranderde toen Iain McAlister in 2008 – in opdracht van de Loch Lomond Group! – in dienst trad bij Glen Scotia. Vanaf de eerste dag was het zijn doel om de roemruchte historie en traditie van Campbeltown naar voren te laten komen in de whisky’s van Glen Scotia.

Het gehele productieproces werd onder de loep genomen en waar nodig verbeterd. In 2015 werd de nieuwe core-range geïntroduceerd en de drie in Wehl geproefde Glen Scotia whisky’s (15 YO, 18 YO en de Victoriana) maken hier ook deel van uit.

Glen Scotia Victoriana geproefd in Wehl

Glen Scotia Victoriana

De Victoriana van Glen Scotia werd in Wehl gezien als ‘favoriet van de avond’. Het is dan ook een opvallende whisky met een cask strength van 54,2%.

Master Blender Iain McAlister selecteert persoonlijk de vaten voor deze whisky. Elk vat wordt gekozen vanwege zijn unieke karakter en uitzonderlijke rijpheid.

De whisky ondergaat een finish in diep gebrande eikenvaten, waardoor een uitzonderlijk soepele single malt whisky ontstaat, waarbij geur en smaak in perfecte harmonie zijn.

De whisky wordt gebotteld op traditionele wijze; rechtstreeks uit het vat en zonder filtratie. Dit versterkt de subtiele hout- en vanillearoma's. De whisky heeft een vol kruidige fruitaroma en een mild rokerige smaak.

 

 

 

NAS beste whisky ter wereld

Glen Scotia Victoriana wordt in kleinere batches uitgebracht en heeft dit jaar de prijs gewonnen voor beste whisky van de wereld zonder leeftijd in zijn categorie onder 3800 ingezonden whisky's. Dit is een bijzondere prestatie die de uitzonderlijke kwaliteit van deze whisky benadrukt.

Eerbetoon

De Glen Scotia Victoriana is een eerbetoon aan de Victoriaanse periode waarin de distilleerderij werd opgericht. De whisky weerspiegelt de rijke geschiedenis en het ambacht van Glen Scotia en is een eerbetoon aan de Victoriaanse waarden van kwaliteit en vakmanschap.

Mooie afsluiting

De Victoriana vormde een mooie afsluiting van een heerlijke proeverij. Na afloop werd er door Arjan en een aantal whiskyliefhebbers nog lang nagepraat. Daarbij werden ondertussen een flink aantal van de geproefde whisky’s besteld, zodat menigeen in Wehl thuis nog eens kan nagenieten van de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia.

Karel de Grote en Wehl

Tot slot ving Arjan in ‘de nazit’ nog een verhaal op over het ontstaan van de naam Wehl dat mooi genoeg is om wel waar te moeten zijn;

Er gaat een oud verhaal dat Karel de Grote op de Hettenheuvel heeft gestaan, uitkijkend over de vlakte van Wehl. Volgens dit verhaal zou hij gezegd hebben: "Wat Een Heerlijk Land", waarbij de eerste letter van elk woord samen de naam Wehl vormen.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Herman, Mark en Mark van Slijterij Peeters en het team van Bea Bar & Events Wehl, alsmede de aanwezige bezoekers hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde en gezellige avond waarin proeven, genieten en beleven centraal stond.

Loch Lomond

Loch Lomond

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Loch Lomond behoort al jaren tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld. Het jaar 2021 voerde het veelzijdige whiskymerk de top-25 snelst groeiende single malt whiskymerken met ruime voorsprong aan.

Lees meer over Loch Lomond Whiskies

Glen Scotia distilleerderij

WHISKY FROM THE WHISKIEST PLACE IN THE WORLD

Glen Scotia

Glen Scotia is afgelopen jaar veel in het nieuws geweest. De distilleerderij werd verkozen tot Distillery of the year 2022 en daarnaast ook nog eens bekroond werd met de oorkonde voor de Best Single Malt of the Year 2022.

De distilleerderij uit Campbeltown was daarmee de eerste distilleerderij ooit die beide titels in één jaar verkreeg.

Lees meer over Glen Scotia whisky uit Campbeltown

Back to top