Door naar content

5 wijnen De Monnik Dranken in Perswijn Top-101 van 2023

05 december 2023

Ieder jaar brengt Perswijn de top-100 met beste wijnen van dat jaar uit. Dit jaar bestaat de lijst van hét Nederlandse tijdschrift voor wijnliefhebbers en professionals zelfs uit 101 wijnen. Maar liefst 5 wijnen uit het portfolio van De Monnik Dranken behoren tot de 101 beste wijnen van 2023.

Perswijn top 100

Verschillende categorieën worden onderscheiden, zoals mousserend, rood, wit en zoete & versterkte wijnen. In deze categorieën worden de beste wijnen geselecteerd in diverse prijscategorieën. Jaarlijks staat ook een seizoensthema centraal; dit jaar draaide alles om wijnen afkomstig van een vulkanische terroir.

Alle wijnen werden blind geproefd en beoordeeld door een onafhankelijk en deskundig proefpanel. Na de proefrondes hebben de panelleden 101 finalisten gekozen. Vervolgens heeft de jury, door middel van wederom een blinde proeverij, de winnaars gekozen uit de 101 finalewijnen. De wijnen worden uitgebreid besproken in het supplement bij Perswijn 8.

Dit jaar was niet alleen het aantal inzendingen hoog, vooral de diversiteit viel op. Wijnen uit vele gebieden, van verschillende druivenrassen, in alle stijlen gemaakt en in verschillende prijscategorieën.

De jury: “Het maakt niet alleen duidelijk hoe divers de wijnwereld is, maar ook hoe rijk de Nederlandse wijnmarkt is, hoe geweldig breed en hoogwaardig het aanbod in ons land is. De importeurs verdienen complimenten en de wijnconsument ook; Nederland heeft heel veel échte wijnliefhebbers.”

Vijf wijnen van De Monnik Dranken in de top 101, waarvan drie winnaars

Deze complimenten van de jury nemen wij graag in ontvangst. Maar liefst vijf wijnen uit de top 101 worden door De Monnik Dranken geïmporteerd. Deze vijf winnende wijnen komen uit vier verschillende landen wereldwijd en zijn verdeeld over vijf verschillende (prijs)categorieën. Drie van de vijf wijnen behoren tot de winnaars in hun categorie, met twee tweede plaatsen en een derde plaats. Een resultaat waar we trots op mogen zijn!

Witte wijnen - Tahbilk - Roussanne Marsanne Viognier - Perswijn Top-101 van 2023

Witte wijnen

Er is één witte wijn van De Monnik Dranken in de top 101 te vinden en wel in de prijscategorie 10-15 euro. Deze wijn heeft een prachtige tweede plek behaald.

Tahbilk - Roussanne Marsanne Viognier

Vorig jaar behaalde deze klassieke witte Rhôneblend ook een tweede plaats in deze categorie en wederom valt de Roussanne-Marsanne-Viognier van het Australische Tahbilk in de prijzen! Ontzettend knap om twee jaar op rij een plek te veroveren in de Perswijn top-100.

Proefnotities Perswijn
  • Geur: aromatisch, rijp fruit, exotisch, abrikoos, bloemig, kamperfoelie
  • Smaak: rond, aardige zuren, goede vulling, bittertje, lengte
Tweede plaats

De tweede plaats gaat naar een op papier misschien onverwachte wijn, want het gaat om een vijfenhalf jaar oude witte wijn uit Australië. Maar deze blend van Rhônedruiven is nog springlevend! Hij komt van Tahbilk, een historisch domein in Nagambie Lakes, een warme en waterrijke subregio van Goulburn Valley in Victoria.

Tahbilk heeft een grote traditie en reputatie als het gaat om variëteiten uit de noordelijke Rhône en niet alleen om shiraz. Het heeft een zeer oude wijngaard met marsanne, aangeplant in 1927, en weet ook om te gaan met roussanne en viognier. Deze wijn is een blend van die drie witte rassen. Hij is nog steeds fraai aromatisch, maar het draait vooral om zijn mooie textuur.

Rode wijnen - Tahbilk - Grenache Shiraz Mourvèdre - Perswijn Top-101 van 2023

Rode wijnen

Net als vorig jaar hebben drie rode wijnen van De Monnik Dranken een plek in de top-101 bemachtigd, met een tweede en derde plaats en een eervolle vermelding in de prijscategorieën 10-15 en 15-20 euro is dat een prachtig resultaat.

Tahbilk - Grenache Shiraz Mourvèdre

Niet alleen de witte Rhôneblend valt in de smaak, ook deze klassieke rode Rhôneblend van Tahbilk wint een medaille met een mooie derde plaats, in de prijscategorie 10-15 euro.

Wat een bijzonder resultaat om twee jaar op rij met twee wijnen in de Perswijn top-100 te staan!

Proefnotities Perswijn
  • Geur: jam, kruiden, zwoel, chocola, bloemen
  • Smaak: zacht en elegant, mooie zuren, zuidelijk

Ook bij rood valt het Australische Tahbilk dus in de prijzen. Zoals gezegd is Tahbilk een ware specialist op het gebied van Rhônedruiven. Ze hebben een wijngaard met syrah, aangeplant in 1860; de aanplant van grenache noir en mourvèdre is van recenter datum. Deze GSM uit de hete jaargang 2019 is een blend van 36% grenache noir, 35% shiraz en 29% mourvèdre.

Na een rijping van twaalf tot achttien maanden in nieuw en gebruikt Frans en Amerikaans eiken werd de assemblage gemaakt. Je proeft de warmte van het jaar in het licht gestoofde fruit en zijn 14,5% alcohol, maar de wijn is zacht, mooi kruidig en elegant.

Los Vascos - Cromas Carmenère Gran Reserva - Perswijn Top-101 van 2023

Los Vascos - Cromas Carmenère Gran Reserva

Ook de Cromas Carmenère Gran Reserva was vorig jaar in de top 100 terug te vinden met een derde plaats en heeft dit jaar een geweldige tweede plaats veroverd in de prijscategorie 15-20 euro.

De wijnmakers van het Chileense Viña Los Vascos, sinds 1988 onderdeel van Domaines Barons de Rothschild (Lafite)-groep, mogen trots zijn op de constante topkwaliteit van hun wijn.

Proefnotities Perswijn
  • Geur: fijn carmenère, kruiden, zwoel, hint paprika, mooi fruit
  • Smaak: soepel, fijn fruit, zachte tannine, romig

Net als verleden jaar kwam deze Carmenère van Los Vascos goed voor de dag. Het Chileense domein van Domaines Barons de Rothschild Lafite ligt in Colchagua Valley, niet heel ver van de kust.

Er heersen goede omstandigheden om carmenère rustig te laten rijpen en de tijd te geven genoeg pyrazine af te bouwen. Dat is de stof die, bij een bepaald gehalte, de wijn een sterke geur van groene paprika kan geven.

In deze wijn is de lichte toon van paprika perfect op zijn plek en geeft frisheid aan een zwoele, romige smaak met zachte tannine. Dit is en blijft een mooie Carmenère, die het matige imago van de druif opvijzelt.

Rode wijnen - Andeluna - Altitud Malbec - Perswijn Top-101 van 2023 (1)

Andeluna - Altitud Malbec

In de prijscategorie 15-20 euro heeft de Altitud Malbec van Andeluna een mooie eervolle erkenning gekregen.

De boutique winery uit Mendoza, Argentinië, maakt prachtige wijnen van hooggelegen wijngaarden en dit is een mooie erkenning.  Alle druiven komen van het eigen, ca. 80 ha metende wijngoed. Andeluna, is “estate bottled wine”, een “domaine”, zoals ze het in Frankrijk zouden noemen. Daarnaast is er een eigen restaurant, waar de bezoekers de wijnen kunnen ontdekken in combinatie met verrukkelijke gerechten, bereid van lokale producten.

Proefnotities Perswijn
  • Geur: zwoel en intens, warm, donker fruit, pruimen
  • Smaak: krachtig en sappig, fijn fruit, goede tannine

Los Vascos - Cromas Carmenère Gran Reserva - Perswijn Top-101 van 2023

Zoete & versterkte wijnen

Ook in de laatste categorie, zoete & versterkte wijnen is De Monnik Dranken vertegenwoordigd. Deze wijn heeft een eervolle vermelding gekregen.

Viticcio - Vin Santo del Chianti Classico 'Occhio di Pernice'

De Vin Santo van Viticcio uit Toscane is een oude bekende, ook in 2020 en 2021 stond deze “heilige wijn” uit Chianti Classico in de top-100 en ook dit jaar ontvangt deze prachtige dessertwijn een eervolle vermelding.

Proefnotities Perswijn
  • Geur: krachtig, intens, vluchtig, amandelen, walnoten
  • Smaak: opwekkend, goede zuren, klassiek, relatief droge stijl
Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top