Douglas Laingâs Diamond Anniversary Whisky Diner
Op maandag 27 november 2023 vond bij The Dublin House in Zwolle het jubileumdiner van Douglas Laing plaats. Ter ere van het 75-jarige bestaan van Douglas Laing hadden Sales Ambassador Valentijn Klop en De Monnik Dranken een select gezelschap uitgenodigd om deze bijzondere mijlpaal te vieren.
In het fraaie Hanzestadje Zwolle genoten zij van uitstekend eten in combinatie met fantastische whisky.
'Speakeasy' bar
De avond begon in the Peacock Bar, stijlvolle 'speakeasy' bar. Tijdens de drooglegging in de jaren 20 in de verenigde staten ontstonden de zogeheten 'speakeasy' bars.
Dit zijn geheime bars â vaak alleen bekend onder de lokale bevolking â waar men rustig kon zitten praten en samen een gezellige tijd kon doorbrengen. Vaak waren deze 'speakeasy' bars alleen bereikbaar via een verborgen ingang.
The Peacock Bar
In The Dublin House hadden genodigden toegang tot de Peacock Bar via een geheime ingang in de rode telefooncel. Om binnen te komen, moesten ze een code invoeren. Daarna ging de volgende deur open en konden ze de trap nemen naar de sfeervolle Peacock Bar.
Dougal Barr
Voor deze speciale gelegenheid reisde Dougal Barr, Global Brand Ambassador van Douglas Laing, vanuit Glasgow naar Zwolle. Dougal nam de gasten tijdens het diner mee door de rijke geschiedenis van het familiebedrijf. Hij deelde boeiende verhalen over de bijzondere en diverse whisky's die perfect aansloten bij de geserveerde gerechten.
Het diner
Valentijn Klop opende het diner met een welkomstwoord. Na een amuse volgden drie gangen. Deze waren door de chef van The Dublin House speciaal gecreĂ«erd om aan te sluiten bij de whiskyâs. De combinatie was een ware traktatie voor de smaakpapillen.
Werkwijze Douglas Laing
Ondertussen dook Dougal Barr dieper in op de werkwijze van Douglas Laing als het gaat om het aankopen en rijpen van hun whisky.
Anders dan veel andere onafhankelijke bottelaars koopt Douglas Laing namelijk new make spirit en laat dat vervolgens rijpen in vaten die uit eigen voorraad komen.
Op deze manier weet Douglas Laing - ondanks dat de whisky gedistilleerd wordt door een andere partij - toch écht een eigen product te creëren.
The Dutch Dram Masters #3
De Monnik Dranken brengt in samenwerking met Douglas Laing een bijzondere en eigenzinnige serie single cask whiskyâs op de markt; Old Particular The Dutch Dram Masters en op deze avond vond de officiĂ«le lancering plaats van de derde editie!
Familiebedrijven
Voor het hoofdgerecht kregen de gasten de keuze tussen gegrilde zalm Ăłf een heerlijke ribeye, met pompoenpuree en gegrilde groente. De Ribeye werd geserveerd met een speciale glazen waarin een klein beetje van de whisky die bij deze gerechten werd geserveerd (de XOP Jura 24YO 'Exclusive Netherlands') zat verwerkt. De gasten waren unaniem; een fantastisch gerecht!
De whisky - een prachtige 24 jaar gerijpte Jura - single cask single malt is een mooi voorbeeld van de bijzondere samenwerking tussen de twee familiebedrijven Douglas Laing Ă©n De Monnik Dranken.
Deze avond stond dan wel in het teken van het diamanten jubileum van Douglas Laing, maar er werd ook stilgestaan bij het feit dat De Monnik Dranken dit jaar haar 105-jarig bestaan viert. Deze exclusieve botteling is dan ook tot stand gekomen ter ere van beide jubilea.
Fred en Cara Laing, vader en dochter en respectievelijk de 2e en 3e generatie in het familiebedrijf Douglas Laing tekenen bij de bottelingen van XOP de bijkomende certificaten van echtheid af met hun handtekening.
Op het certificaat dat bij de XOP Jura 24 YO hoort staan echter niet alleen de handtekeningen van Fred en Cara, maar ook van Hans en Luuk Olde Monnikhof, vader en zoon en 3e en 4e generatie van het familiebedrijf de Monnik Dranken. Een onderstreping van de uitstekende samenwerking.
EĂ©n van de zes XOP 75th Anniversary bottelingen
Dit stukje vloeibare geschiedenis is uitgebracht als Ă©Ă©n van de zes XOP 75th Anniversary bottelingen. Naast de prachtige fles is er een - met de mond geblazen en met de hand geslepen - diamanten kristalset.
Deze bestaat uit een karaf met een metalen halslabel en een tumblerglas. De gehele verpakking en uitstraling van âDouglas Laing 75th Anniversary Bottlingsâ is ontworpen en gemaakt door de in Londen gevestigde ontwerper Richard Brendon.
Elke fles wordt vergezeld door een certificaat dat persoonlijk is ondertekend door Cara en Fred Laing. Wereldwijd zijn er slechts 290 flessen van deze XOP Port Ellen 40YO 75th Anniversary te koop en daarvan zijn er 20 bestemd voor de Nederlandse markt.
En terwijl Dougal verder vertelde over Douglas Laing en haar band met Port Ellen viel er een oorverdovende stilte in de zaal; de gasten zaten te genieten van hun glaasje vloeibare geschiedenis dat werd vergezeld door een Baileys en chocoladetaartje.
Door deze twee whiskyâs naast elkaar te serveren konden de gasten proefmatig ondervinden wat de verschillen zijn tussen Big Peat volledig gerijpt op bourbon vaten en Big Peat met een finish op sherryvaten!
Het was een heerlijke avond, waar nog lang over nagepraat zal worden.
Bedankt
Valentijn Klop en de Monnik Dranken willen het team van The Dublin House - en in het bijzonder Kevin Marchant - bedanken voor de uitstekende organisatie tijdens deze bijzondere avond en de prettige samenwerking in aanloop hier naartoe.
Ook gaat onze dank uit naar Dougal Barr, Global Brand Ambassador van Douglas Laing voor zijn kennis op het gebied van whisky en zijn enthousiaste presentatie. En âlast but not leastâ natuurlijk dank aan alle genodigden voor hun enthousiasme en aanwezigheid!
Wat doen wij?
De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken
Groothandel
Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.
Merkenbouwer
Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ââheritageââ.
Importeur
Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.