Door naar content

Douglas Laing’s Diamond Anniversary Whisky Diner

06 december 2023

Op maandag 27 november 2023 vond bij The Dublin House in Zwolle het jubileumdiner van Douglas Laing plaats. Ter ere van het 75-jarige bestaan van Douglas Laing hadden Sales Ambassador Valentijn Klop en De Monnik Dranken een select gezelschap uitgenodigd om deze bijzondere mijlpaal te vieren.

In het fraaie Hanzestadje Zwolle genoten zij van uitstekend eten in combinatie met fantastische whisky.

'Speakeasy' bar

De avond begon in the Peacock Bar, stijlvolle 'speakeasy' bar. Tijdens de drooglegging in de jaren 20 in de verenigde staten ontstonden de zogeheten 'speakeasy' bars.

Dit zijn geheime bars – vaak alleen bekend onder de lokale bevolking – waar men rustig kon zitten praten en samen een gezellige tijd kon doorbrengen. Vaak waren deze 'speakeasy' bars alleen bereikbaar via een verborgen ingang.

The Peacock Bar

In The Dublin House hadden genodigden toegang tot de Peacock Bar via een geheime ingang in de rode telefooncel. Om binnen te komen, moesten ze een code invoeren. Daarna ging de volgende deur open en konden ze de trap nemen naar de sfeervolle Peacock Bar.

The Epicurean Glasgow Limited Edition 2023 Cask Strenght Ex-Cuvee Casks.

The Epicurean Glasgow Limited Edition 2023

Bij binnenkomst in de bar kregen gasten een huisgemaakte cocktail aangeboden. Deze cocktail bevatte The Epicurean Glasgow Limited Edition 2023, een verfrissende malt whisky uit de Lowlands.

De whisky onderging een speciale afwerking op Franse ex-cuvee vaten, voorheen gebruikt voor stille wijnen die champagne worden. De cocktail werd verder verrijkt met huisgemaakte cordial van appel en druif, en een vleugje frisse soda.

Dit heerlijke aperitief werd geserveerd met een oester en huisgemaakte vinaigrette, wat resulteerde in een unieke en plezierige smaakcombinatie.

Dougal Barr

Voor deze speciale gelegenheid reisde Dougal Barr, Global Brand Ambassador van Douglas Laing, vanuit Glasgow naar Zwolle. Dougal nam de gasten tijdens het diner mee door de rijke geschiedenis van het familiebedrijf. Hij deelde boeiende verhalen over de bijzondere en diverse whisky's die perfect aansloten bij de geserveerde gerechten.

Het diner

Valentijn Klop opende het diner met een welkomstwoord. Na een amuse volgden drie gangen. Deze waren door de chef van The Dublin House speciaal gecreëerd om aan te sluiten bij de whisky’s. De combinatie was een ware traktatie voor de smaakpapillen.

Xtra Old Particular Auchentoshan 25 YO op whisky diner Douglas Laing bij Dublin House in Zwolle

Xtra Old Particular Auchentoshan 25 YO

Amuse van brie en appel

Bij de amuse van brie en appel, omwikkeld met prosciutto werd de Xtra Old Particular Auchentoshan 25 YO geserveerd en dit bleek een uitstekende match.

Lowlands

De zijdezachte tonen van herfstfruit, geplette suiker en kruiden en de fruitige afdronk van deze prachtige single cask, single malt whisky uit de Lowlands sloot naadloos aan bij de frisse en ziltige tonen van de amuse.

 

Werkwijze Douglas Laing

Ondertussen dook Dougal Barr dieper in op de werkwijze van Douglas Laing als het gaat om het aankopen en rijpen van hun whisky.

Anders dan veel andere onafhankelijke bottelaars koopt Douglas Laing namelijk new make spirit en laat dat vervolgens rijpen in vaten die uit eigen voorraad komen.

Op deze manier weet Douglas Laing - ondanks dat de whisky gedistilleerd wordt door een andere partij - toch écht een eigen product te creëren.

The Dutch Dram Masters #3

De Monnik Dranken brengt in samenwerking met Douglas Laing een bijzondere en eigenzinnige serie single cask whisky’s op de markt; Old Particular The Dutch Dram Masters en op deze avond vond de officiële lancering plaats van de derde editie!

Old Particular Glenrothes 17 YO

Tijdens het voorgerecht waarbij de gasten konden kiezen tussen een steak tartaar óf zalmtartaar konden de gasten voor het eerst kennismaken met de derde editie van The Dutch Dram Masters.

Old Particular Glenrothes 17 YO

De Old Particular Glenrothes 17 YO heeft 17 lange jaren gerijpt op een sherry butt en is gebotteld op een vatsterkte van 61,1% ABV. Uiteraard zoals we gewend zijn van Douglas Laing, zonder bijkleuring en niet koud gefiltreerd. De whisky heeft een uitermate rijke smaak, met kruidige tonen van eikenhout, gesuikerde frambozen, mokka, sappige gerst en kersen.

Kerstmis in een fles, zo oordeelde Valentijn, terwijl hij vertelde over de achtergronden van deze bijzondere serie whisky’s waarbij elke whisky een bijpassend schilderwerk van één van de Hollandse meesters op het etiket en de koker prijkt. Wederom zorgde de whisky- en spijscombinatie voor de nodige oohh’s en aaahh’s.

Familiebedrijven

Voor het hoofdgerecht kregen de gasten de keuze tussen gegrilde zalm óf een heerlijke ribeye, met pompoenpuree en gegrilde groente. De Ribeye werd geserveerd met een speciale glazen waarin een klein beetje van de whisky die bij deze gerechten werd geserveerd (de XOP Jura 24YO 'Exclusive Netherlands') zat verwerkt. De gasten waren unaniem; een fantastisch gerecht!

De whisky - een prachtige 24 jaar gerijpte Jura - single cask single malt is een mooi voorbeeld van de bijzondere samenwerking tussen de twee familiebedrijven Douglas Laing én De Monnik Dranken.

Deze avond stond dan wel in het teken van het diamanten jubileum van Douglas Laing, maar er werd ook stilgestaan bij het feit dat De Monnik Dranken dit jaar haar 105-jarig bestaan viert. Deze exclusieve botteling is dan ook tot stand gekomen ter ere van beide jubilea.

Fred en Cara Laing, vader en dochter en respectievelijk de 2e en 3e generatie in het familiebedrijf Douglas Laing tekenen bij de bottelingen van XOP de bijkomende certificaten van echtheid af met hun handtekening.

Op het certificaat dat bij de XOP Jura 24 YO hoort staan echter niet alleen de handtekeningen van Fred en Cara, maar ook van Hans en Luuk Olde Monnikhof, vader en zoon en 3e en 4e generatie van het familiebedrijf de Monnik Dranken. Een onderstreping van de uitstekende samenwerking.

XOP Port Ellen 40 Years Old op Douglas Laing’s Diamond Anniversary Whisky Diner

Vloeibare geschiedenis

Tijd voor het dessert én een stukje vloeibare geschiedenis!

De whisky bij het dessert was namelijk een zeldzaam exemplaar uit 1983 van Port Ellen Distillery op Islay. Na 40 jaar op een bourbon vat te hebben gerust bij Douglas Laing, werd het gebotteld met een opmerkelijk natuurlijk alcoholpercentage van 59,1%.

Het is een buitengewoon speciale botteling, vooral omdat het vat gedurende die 40 jaar weerstand heeft geboden aan de verdamping, ook bekend als Angels Share, die normaal gesproken 1 tot 2% van de inhoud per jaar kost tijdens het rijpen van Schotse whisky.

Eén van de zes XOP 75th Anniversary bottelingen

Dit stukje vloeibare geschiedenis is uitgebracht als één van de zes XOP 75th Anniversary bottelingen. Naast de prachtige fles is er een - met de mond geblazen en met de hand geslepen - diamanten kristalset.

Deze bestaat uit een karaf met een metalen halslabel en een tumblerglas. De gehele verpakking en uitstraling van ‘Douglas Laing 75th Anniversary Bottlings’ is ontworpen en gemaakt door de in Londen gevestigde ontwerper Richard Brendon.

Elke fles wordt vergezeld door een certificaat dat persoonlijk is ondertekend door Cara en Fred Laing. Wereldwijd zijn er slechts 290 flessen van deze XOP Port Ellen 40YO 75th Anniversary te koop en daarvan zijn er 20 bestemd voor de Nederlandse markt.

En terwijl Dougal verder vertelde over Douglas Laing en haar band met Port Ellen viel er een oorverdovende stilte in de zaal; de gasten zaten te genieten van hun glaasje vloeibare geschiedenis dat werd vergezeld door een Baileys en chocoladetaartje.

Big Peat Limited Christmas Editions

Afsluiting met Big Peat

De avond werd afgesloten met koffie en thee en hoe kan het ook anders; Big Peat!

Big Peat Limited Christmas Editions

Om de sfeer van de feestdagen alvast op gang te brengen kregen de aanwezigen niet één, maar twéé verschillende Big Peat Limited Christmas Editions te proeven.

Bourbon vs finish op sherryvaten

Namelijk de varianten uit 2021, welke een rijping op ex-bourbon vaten heeft ondergaan en de 2023 welke naast een initiële rijping op bourbonvaten, nog eens 24 maanden op sherryvaten heeft doorgebracht.

Door deze twee whisky’s naast elkaar te serveren konden de gasten proefmatig ondervinden wat de verschillen zijn tussen Big Peat volledig gerijpt op bourbon vaten en Big Peat met een finish op sherryvaten!

Het was een heerlijke avond, waar nog lang over nagepraat zal worden.

Bedankt

Valentijn Klop en de Monnik Dranken willen het team van The Dublin House - en in het bijzonder Kevin Marchant - bedanken voor de uitstekende organisatie tijdens deze bijzondere avond en de prettige samenwerking in aanloop hier naartoe.

Ook gaat onze dank uit naar Dougal Barr, Global Brand Ambassador van Douglas Laing voor zijn kennis op het gebied van whisky en zijn enthousiaste presentatie. En “last but not least” natuurlijk dank aan alle genodigden voor hun enthousiasme en aanwezigheid!

Valentijn
Wilt u meer informatie over de whisky's van Douglas Laing? Neem dan contact op met Valentijn Klop.
Remarkable Regional Malts

Remarkable Regional Malts

Elke whisky in de serie is een mix van single malts uit verschillende distilleerderijen die typerend zijn voor een specifieke regio in Schotland, zoals Islay, Speyside, Highland en Lowland.

De whisky's zijn non-chill filtered en hebben een natuurlijke kleur, waardoor de smaken en aroma's van de malts goed tot uiting komen.

De Remarkable Regional Malts-serie is een eerbetoon aan de verschillende Schotse regio's en biedt liefhebbers de mogelijkheid om de kenmerkende smaken en stijlen van elke regio te ontdekken in één fles.

Lees meer over de Remarkable Regional Malts

Exceptional Single Casks van Douglas Laing

Exceptional Single Casks

De Old Particular serie van Douglas Laing is een verzameling van bijzondere single cask bottelingen van Schotse single malt whisky's. De serie staat bekend om zijn hoge kwaliteit en exclusiviteit. Elke botteling wordt gepresenteerd in een individuele doos en voorzien van gedetailleerde informatie over het vat en de whisky zelf.

Old Particular serie

De Old Particular serie is een belangrijk onderdeel van de Exceptional Single Casks van Douglas Laing en wordt gewaardeerd door whiskyverzamelaars en -liefhebbers over de hele wereld.

Lees meer over de Exceptional Single Casks van Douglas Laing.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top