Door naar content

Whiskycruise op de Duitse Rijn met Loch Lomond en Glen Scotia

11 december 2023

Op donderdag 30 november 2023 stapten 105 enthousiaste whiskyliefhebbers in Düsseldorf aan boord van de Rhein Prinzessin. Zij genoten van een smaakvolle reis over de Duitse Rijn en ontdekten daarbij de heerlijke wereld van Loch Lomond en Glen Scotia.

Van Düsseldorf via Keulen naar Koblenz

De cruise bracht 105 Nederlandse en Duitse gasten op een unieke reis van Düsseldorf via Keulen naar Koblenz. Gedurende de drie dagen was er een boeiend programma samengesteld, gericht op de whisky's van Loch Lomond en Glen Scotia.

Rhein Prinzessin

De whiskycruise werd georganiseerd door Nico Hoenen, drijvende kracht achter de Whiskybazaar. Het was de allereerste whiskycruise die Nico organiseerde en het bijzondere aan deze whiskycruise was dat deze plaatsvond op de Rhein Prinzessin. Deze imposante boot van 110 meter lang en 11 meter breed is eigendom van Raymond Hoenen, de broer van Nico.

Alan Reid

Namens Loch Lomond Whisky’s (waar Glen Scotia ook toebehoord) was brand ambassador Alan Reid aanwezig. Hij verzorgde gedurende de reis drie meesterlijke tastings, waarbij de gasten werden ondergedompeld in de rijke geschiedenis van deze twee Schotse distilleerderijen.

Alan Reid en familie Hartkamp
Voorbereiding

Al in maart van dit jaar bespraken Arjan Hartkamp, Frans Temmink en Joris Post de eerste details van de whiskycruise met Nico Hoenen. Zij deden dit onder het genot van een lunch en een rondleiding door het pand van De Monnik Dranken.

Romantische cruise

Arjan had zijn partner Marcella meegenomen op deze bijzondere bootreis.

Marcella: “Arjan mag dan wel een romantisch type zijn, het was ook hard werken tijdens deze cruise. De eerste dag moesten er bijvoorbeeld ruim 700 glazen worden klaargezet voor de proeverij en de tweede dag zelfs 1400!

Al met al waren het een paar fantastische dagen waarin ik een mooi inkijkje kreeg in de wereld van whiskyproeverijen.”

Loch Lomond proeverij

De eerste dag konden de gasten aanschuiven voor een proeverij met de whisky’s van Loch Lomond. Alan Reid vertelde vol passie over de distilleerderij en de kuiperij van Loch lomond. Hij nam de gasten - met 7 whisky’s - mee in de wereld van ‘leeftijden’ en vatrijping.

Loch Lomond proeverij tijdens whiskycruise over de Duitse Rijn

Line-up tasting 1 | Loch Lomond

 • Loch Lomond Original Single Malt
 • Loch Lomond Inchmurrin 12 YO
 • Loch Lomond 12 YO Single Malt
 • Loch Lomond Inchmoan Smoky 12 YO
 • Loch Lomond 14 YO Single Malt
 • Loch Lomond 18 YO Single Malt
 • Loch Lomond 21 YO Single Malt

De deelnemers genoten van whisky's zoals de verfijnde Loch Lomond 18 YO. Het cruiseschip was inmiddels aangekomen in Keulen.

Hier kregen de gasten de kans om de kerstmarkt te verkennen voordat ze zich tegoed deden aan een heerlijk diner aan boord.

Glen Scotia proeverij

De volgende dag begon met een goed ontbijt, waarna stipt om 10:00 uur de proeverij met de whisky’s van Glen Scotia begon.

De gasten luisterden 2 uur lang geboeid naar de verhalen van Alan over de bijzondere whiskyregio Campbeltown en de rijke geschiedenis van de Glen Scotia distilleerderij. Ondertussen genoot men van de whisky’s.

Line-up tasting 2 | Glen Scotia - Whiskycruise op de Duitse Rijn met Loch Lomond en Glen Scotia

Line-up tasting 2 | Glen Scotia

 • Glen Scotia 10 YO Single Malt
 • Glen Scotia Double Cask Single Malt Campbeltown
 • Glen Scotia Double Cask Rum Finish
 • Glen Scotia 15 YO Single Malt
 • Glen Scotia 18 YO Single Malt Campbeltown
 • Glen Scotia Victoriana 54,2% Single Malt
 • Glen Scotia 12 YO Icons of Campbeltown Cask Strength No.1
Favoriet

Het publiek genoot van de whisky’s en tijdens de nazit werden de Glen Scotia Double Cask Rum Finish en de 12 jaar oude Icons of Campbeltown Cask Strength No.1 veelvuldig genoemd als favoriet van deze tasting. Om 14:00 uur stond de volgende tasting alweer op het programma. Terwijl alle glazen werden gespoeld konden de gasten even van boord om Koblenz te verkennen.

Koblenz

Koblenz staat bekend om zijn fraaie architectuur en rijke geschiedenis. De stad ligt strategisch op het punt waar de Rijn en Moezel samenvloeien. Dit punt wordt de ‘Deutsches Eck’ genoemd en hier staat het imposante standbeeld van keizer Wilhelm I te paard, een symbool van Duitse eenheid.

Loch Lomond Single Grains & The Open Tasting

Na cultuur te hebben gesnoven in Koblenz melden de whiskyliefhebbers zich om 14:00 uur weer in de zaal aan de voorzijde van het schip. De tafels waren weer gedekt (met placemats en 7 whiskyglazen).

Tijdens deze 3e en laatste tasting liet Alan Reid wederom 7 whisky’s van Loch Lomond de revue passeren. Waar tijdens de 1e tasting de core-range van Loch Lomond werd geproefd stonden nu 4 single grain whisky’s op het programma, aangevuld met de Steam & Fire en twee The Open whisky’s

Loch Lomond Single Grains en The Open Tasting

Line-up tasting 3 | Loch Lomond

 • Loch Lomond Single Grain Scotch Whisky
 • Loch Lomond Single Grain Distillers Choice
 • Loch Lomond Single Grain Mizunara finish Coopers Collection
 • Loch Lomond Single Grain Peated
 • Loch Lomond Steam & Fire 
 • Loch Lomond 150th Open Special Edition 2022 46% 0,70 ltr
 • Loch Lomond 22YO The Open 2023 Organic Course Collection BIO
Invloeden op geur en smaak

Tijdens deze 2,5 uur durende tasting gaf Alan uitleg over de verschillende stills, de verschillende soorten grain whisky en benadrukte hij hoe belangrijk houtrijping voor de uiteindelijke geur en smaak van de whisky is.

 

Kerstmarkt Koblenz

Na afloop konden de gasten nog weer even de stad Koblenz verkennen en over de kerstmarkt struinen. Vervolgens was het de hoogste tijd voor het door Nico Hoenen georganiseerde 5-gangen whiskydiner. Dit was een fantastische afsluiting van deze fraaie dag waarbij de heerlijke whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia de hoofdrol speelden.

Terug naar Düsseldorf

Rond 22:00 uur vertrok de boot vanuit Koblenz weer naar Düsseldorf. Tijden het ontbijt meerde de ‘Rhein Prinzessin’ weer aan in ‘der Schreibtisch des Ruhrgebiets’ en daarmee kwam er een eind aan deze geweldige whiskyreis.

Bedankt

Langs deze weg willen wij alle gasten hartelijk bedanken voor de deelname aan deze bijzondere whiskycruise.

Speciale dank gaat uit naar:

Alan Reid van Loch Lomond Whiskies, Nico en Veronique Hoenen (Whiskybazaar), Kiki Hoenen, Manouk Honings, Marcella en Arjan Hartkamp, Raymond Hoenen (eigenaar ‘Rhein Prinzessin’) en zijn geweldige bemanning.

Loch Lomond

Loch Lomond

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Snelst groeiend single malt whiskymerk

Loch Lomond behoort al jaren tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld.

Het jaar 2021 voerde het veelzijdige whiskymerk de top-25 snelst groeiende single malt whiskymerken met ruime voorsprong aan.

Lees meer over Loch Lomond Whiskies

Glen Scotia distilleerderij

Glen Scotia

Bij Glen Scotia produceert men al sinds 1832 de kenmerkende kruidige en maritieme Campbeltown whisky’s. In 2008 werd onder leiding van Iain McAlister een nieuwe weg ingeslagen.

Dit betaalde zich uit in 2021 toen de distilleerderij werd uitgeroepen tot Scottish Whisky Distillery of the Year en de Glen Scotia 25 YO werd bekroond tot 'best single malt whisky in the world'.

Deze prestatie markeert een opmerkelijke wederopstanding van Campbeltown als vooraanstaande whiskyregio. De toewijding en vastberadenheid van het team inspireren anderen om het stadje opnieuw in de schijnwerpers te zetten.

Lees meer over Glen Scotia whisky uit Campbeltown

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top