Door naar content

Unieke Loch Lomond Triple Twelve laat zich smaken in Bennekom

22 februari 2023

Op donderdagavond 16 februari 2023 organiseerde Arjo van Oostenbrugge van Mitra Bennekom een whiskyproeverij. Namens De Monnik Dranken was Arjan Hartkamp naar het pittoreske dorp aan de rand van de Veluwe afgereisd. Hij liet de ruim 50 whiskyliefhebbers genieten van de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia.

Genieten in Bennekom

In het dagelijkse leven is Bennekom het domein van wandelaars die genieten van de natuur en bosrijke omgeving. Op donderdagavond 16 februari 2023 stond het plaatsje tussen Ede en Wageningen echter in het teken van het Schotse levenswater.

Altijd Aangenaam

Vanuit alle 4 delen van Bennekom kwamen de whiskyliefhebbers – veelal op de fiets - naar het aan de Veenderweg gelegen groepsrestaurant Altijd Aangenaam. Eigenaren Alexander en Amanda hadden samen met Arjo en Arjan de tafels gedekt met 8 goed gevulde glazen whisky op de proefmat.

Whiskyproeverij van start

Om klokslag 20.00 uur begon de proeverij. De eerste 4 whisky’s die men te proeven kreeg waren allemaal afkomstig van de Loch Lomond distilleerderij. Deze distilleerderij is gevestigd in Alexandria en dit plaatsje ligt aan de oevers van het prachtige meer Loch Lomond.

Loch Lomond en de Trossachs

Loch Lomond is het grootste zoetwatermeer van Schotland en vormt samen met de omringende bosrijke heuvels het Nationaal park Loch Lomond en de Trossachs.

Dit uitgestrekte gebied ligt op slechts 20 kilometer van Glasgow en als het even kan trekken de inwoners van deze industriestad naar het meer om daar te genieten van de natuurlijke schoonheid van Loch Lomond en The Trossachs en als het aan Arjan zou liggen; een goed glas Loch Lomond whisky!

Single Blend

Daar begon men in Bennekom dus ook mee. Als eerste whisky kregen de Bennekomse whiskyliefhebbers de Signature Blended Scotch Whisky te proeven. Arjan vertelde de gasten dat dit een beetje ‘een apart verhaal’ binnen de Schotse whiskyindustrie is.

Graan- en malt whisky

Deze blend wordt namelijk gemaakt van graan- en malt whisky uit één en dezelfde distilleerderij. Loch Lomond is de enige distilleerderij in Schotland die een single blend kan maken.

Veelzijdige distilleerderij

Arjan: “Vroeger werd de term ‘single blend’ ook op het etiket vermeld, maar tegenwoordig is dat niet meer toegestaan om verwarring bij het whiskypubliek te voorkomen. Het is wel zo dat deze Signature single blend een mooie introductie is van hetgeen de enorm veelzijdige Loch Lomond distilleerderij te bieden heeft!”

Loch Lomond Signature Blended Malt

Loch Lomond Signature Blended Malt

Solera rijping

Na een lange rijpingsperiode wordt de whisky gehuwd in een '100-barrel Solera System'.

Dit Solera-systeem combineert Oloroso sherryvaten en Amerikaanse vaten die opnieuw zijn gebrand.

Geurige donkere fruittonen

De whisky heeft geurige donkere fruittonen en qua smaak een verrassend moutachtig stevig palet.

Daarbij komen tonen van rijpe peer met kaneel, gember en bruine suiker naar voren.

Loch Lomond Triple Twelve

Loch Lomond onderscheidt zich van andere distilleerderijen in Schotland door de verschillende stijlen whisky die men er kan maken. Dit komt onder andere door de verschillende distilleerketels; een straight-neck still, een traditional swan-neck still, een continuous Coffey malt still en een continuous grain still.

8 verschillende stijlen whisky

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Diversiteit

De Signature Single Blend is daar een mooi voorbeeld van, maar de diversiteit van de Loch Lomond whisky’s komt nog mooier naar voren met de Triple Twelve. Dit zijn drie 12-jaar oude whisky’s met een totaal verschillend smaakprofiel; van de lichte en fruitige Inchmurrin tot de zwaar geturfde Inchmoan, met daartussen de Loch Lomond 12 YO.

Deze whisky’s vielen goed in de smaak in Bennekom en Arjan vertelt hieronder waarom.

Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old

Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old

Inchmurrin is vernoemd naar het grootste eiland in het meer Loch Lomond.

Lomond Still

Deze whisky wordt gedistilleerd in de zogenaamde Lomond Still. Deze distilleerketel is een kruising tussen een pot still en een column still.

Grassig, fris en fruitig

Arjan: “Dankzij de Lomond Still ontstaat er een frisse en fruitige whisky. Grassige tonen worden aangevuld met peer, crème caramel, zacht fruit, vanille en fudge.”

Loch Lomond Original 12 Years Old

Loch Lomond Original 12 Years Old

Platina

Arjan over de 2e Triple Twelve; “Dat de 12 jaar oude Original tijdens de World Spirits Competition in San Francisco werd beloond met een bijzondere platina medaille is eigenlijk niet eens heel gek.

De whisky heeft een perfecte balans van licht rokerige en fruitige tonen.”

Favoriet

Ook in Bennekom werd deze 12-jaar oude Loch Lomond whisky genoteerd als één van de favorieten onder de whiskyliefhebbers.

Loch Lomond Inchmoan 12 Years Old

Loch Lomond Inchmoan 12 Years Old

De laatste Loch Lomond whisky van de avond was de Inchmoan 12 YO.

Inchmoan is een combinatie van malt whisky’s gedistilleerd middels een traditionele pot still met zwanenhals en een unieke ‘straight neck pot still‘.

Hierdoor ontstaat een whisky met een stevig turfkarakter, met diepte, rokerigheid en kruidigheid.

Eiland van turf

De whisky is – net als Inchmurrin – vernoemd naar een eiland in het meer Loch Lomond. Vroeger werd er op Inchmoan turf gestoken dat diende als brandstof voor de inwoners van Alexandria.

Glen Scotia

Na de pauze werden er nog 4 whisky’s van de Glen Scotia distilleerderij uit Campbeltown geproefd. Met name Arjan was dolenthousiast over de Glen Scotia Double Barrel Rum Cask Finish.

Tijdens een volgend nieuwsbericht over de proeverijen van Arjan lichten we de Double Barrel Rum Cask Finish en de andere whisky’s van Glen Scotia wat verder uit.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Arjo van Oostenbrugge van Mitra Bennekom, Alexander en Amanda van Groepsrestaurant Altijd Aangenaam alsmede de Bennekomse whiskyliefhebbers hartelijk bedanken voor de geslaagde avond!

Loch Lomond

Loch Lomond

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Loch Lomond behoort al jaren tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld. Het jaar 2021 voerde het veelzijdige whiskymerk de top-25 snelst groeiende single malt whiskymerken met ruime voorsprong aan.

Lees meer over Loch Lomond Whiskies

Glen Scotia distilleerderij

WHISKY FROM THE WHISKIEST PLACE IN THE WORLD

Glen Scotia

Glen Scotia is afgelopen jaar veel in het nieuws geweest. De distilleerderij werd verkozen tot Distillery of the year 2022 en daarnaast ook nog eens bekroond werd met de oorkonde voor de Best Single Malt of the Year 2022.

De distilleerderij uit Campbeltown was daarmee de eerste distilleerderij ooit die beide titels in één jaar verkreeg.

Lees meer over Glen Scotia whisky uit Campbeltown

Back to top