Door naar content

Boann viert winter solstice 2022 met 1e Drogheda whiskey in 160 jaar

10 januari 2023

Vlak voor de feestdagen in december 2022 reisden Floor Zanderink, Patrick van Egmond en Hidde Seyger naar het Ierse Drogheda. Ze waren uitgenodigd door de familie Cooney, eigenaren van de Boann Distillery.

Bijzondere dag voor Boann en Drogheda

Woensdag 21 december 2022 was een bijzondere dag voor de Ierse whiskey-producent en het stadje Drogheda. Op de dag van de winterse zonnewende werd Boann’s eerste eigen pot still whiskey gebotteld, de eerste whiskey uit Drogheda in 160 jaar! Dit heugelijke feit vierde men bij Boann op grootse wijze.

Drie jaar geleden

Drie jaar geleden vulde men bij Boann de vaten met new make spirit van de allereerste distillatie uit de hypermoderne distilleerderij in Drogheda.

Solstice

De new make spirit werd in 2019 verdeeld over 9 speciaal geselecteerde vaten. De eerste flessen ‘Solstice’ – uit een 250 liter Pedro Ximenez hogshead vat - werden op de dag van de zonnewende afgevuld en ’s avonds tijdens het grote feest geopend.

Diner met de familie Cooney

Op de vooravond van het grote feest vond er een diner plaats met de familie Cooney. Zij zijn de oprichters en eigenaren van de Boann distilleerderij.
Floor, Patrick en Hidde waren uitgenodigd voor dit diner. Onder het genot van heerlijk eten en enkele magnifieke whiskey’s van The Whistler werd de warme band tussen twee familiebedrijven nogmaals bevestigd.

Newgrange - The Whistler - Irish Whiskey

winter solstice 2022

Newgrange

De volgende dag kreeg een select gezelschap de kans om Newgrange te bezoeken. Een graftombe gebouwd rond 3200 v.Chr. en onderdeel van de UNESCO erfgoedlijst.

Midwinternacht

Slechts één paar keer per jaar, in de vijf dagen rond de midwinternacht op 21 december, valt een lichtstraal de tombe binnen en wordt de nis aan de voorkant gedurende 12 minuten verlicht.

Het bezoek aan Newgrange was niet zonder reden, dit bleek later die avond tijdens de flesonthulling.

Pot still distillaten

Na het bezoek aan Newgrange trok het gezelschap naar de distilleerderij in Drogheda. Hier begon men met een speciale proeverij onder leiding van mede-eigenaar Peter Cooney en 'head distiller' Michael Walsh. Zij lieten het gezelschap drie pot still distillaten proeven.

Het doel van deze proeverij was om te laten proeven hoe de spirit is geëvolueerd van new make spirit naar een spirit die 2 jaar heeft gerijpt op bourbonvaten en een 3 jaar oude whiskey die heeft gerijpt op een Pedro Ximenez vat.

Hidde Seyger, junior brandmanager spirits bij De Monnik Dranken, over de 3 jaar oude whiskey: “Het is een prachtige samenhang van smaken. Zeker voor een jonge whiskey als deze”.

Solstice Single Pot Still Irish Whiskey

single pot still whiskey

Solstice flesonthulling

Voorafgaand aan het proeven van de Solstice single pot still whiskey – die overigens dezelfde ochtend gebotteld is op 56,5% vond de flesonthulling plaats door Peter Cooney.

Ontwerp fles

Hidde: “Peter vertelde dat het ontwerp van deze prachtige fles is geïnspireerd op de winterse zonnewende bij de tombe van Newgrange. Hier vierde men eeuwen geleden de overgang van de duisternis naar het licht en het verstrijken van de tijd.”

Feest

Voor het eerst in 160 jaar is er in Drogheda weer een single pot still whiskey gedistilleerd. Nadat de whiskey was geïntroduceerd barstte het feest los. Hierbij waren ook veel relaties van de Boann distilleerderij aanwezig.

Veelbelovend startpunt

Deze eerste release met eigen distillaat van de Boann Distillery wordt niet op de markt gebracht. Het is een belangrijke mijlpaal voor de distilleerderij en daarnaast ook een veelbelovend startpunt.

We kijken met veel interesse uit naar de releases die Peter Cooney, Michael Walsh en hun collega’s in de toekomst op de markt zullen brengen.

Bedankt

Op donderdag 22 december 2022 vlogen Floor, Patrick en Hidde terug naar Nederland, met in de bagage de vele indrukken die de Ierse whiskey-industrie op hen heeft achtergelaten.

Opmars Ierse whiskey

De Ierse whiskey-industrie bloeit en laat oude tijden herleven. De vraag naar kwalitatief goede whiskey’s uit Ierland blijft maar stijgen. Daarom zijn er de laatste jaren veel nieuwe merken en distilleerderijen bijgekomen. Dat is goed nieuws voor het land dat een zeer rijke geschiedenis heeft met het distilleren van whiskey.

The Boann Distillery

De Ierse Boann Distillery is één van deze nieuwe distilleerderijen. Onder de naam The Whistler brengen zij verschillende single malt whiskey’s op de markt met unieke namen zoals ‘P.X. I Love You’ en ‘The Good, The Bad & The Smokey’.

Droom waargemaakt

De familie Cooney heeft met het starten van de Boann distilleerderij een gezamenlijke droom waargemaakt. Ze zijn daarbij niet over één nacht ijs gegaan, want zowel Patrick als Marie Cooney hadden al decennia ervaring in de Ierse drankenwereld. Samen met de andere familieleden Sally-Anne, Celestine, Peter, Patrick en James geloven zij nu meer dan ooit in hun familiebedrijf.

Back to top