Door naar content
The Whistler

The Whistler Irish Whiskey wordt gemaakt in de Boann Distillery in het hart van de Boyne Valley. In 2012 verkochten Patrick en Marie Cooney een gedeelte van hun bedrijf om zich op een nieuw avontuur te storten. Zij behoren daarmee tot de nieuwe generatie distilleerders die hard bezig is om de Ierse whiskey weer een rol van betekenis te laten spelen in de wereld van whisky!

The Whistler

De Boann Distillery produceert een reeks drievoudig gedistilleerde Irish single malt-, pot still- en blended whiskey’s. Naast de ‘core range’ experimenteert men volop met bijzondere ‘cask finishes’. De Imperial Stout Cask Finish en Calvados Cask Finish zijn daar mooie voorbeelden van.


De naam van deze whiskey’s, The Whistler, kwam tot leven op een legendarische Oudejaarsavond en weerspiegelt de rijke Cooney familietraditie en hun voorliefde voor fluiten.

The Boann Distillery

De Boann Distillery is een prachtige hypermoderne distilleerderij gelegen in de Boyne Valley, vlakbij het oude havenstadje Drogheda, zo’n 45 kilometer ten noorden van Dublin.

Het is een echt familiebedrijf, waarbij Patrick en Marie Cooney samen met hun kinderen Sally-Anne, Celestine, Peter, Patrick en James er voor zorgen dat er voor het eerst in ongeveer 50 jaar weer whiskey wordt gedistilleerd in de Boann Valley.

Het hele proces van whiskey maken gebeurt bij de Boann Distillery zelf, van het malen van de gerstekorrels en het mashen tot het distilleren, rijpen en bottelen aan toe. Het graan wordt hierbij geleverd door lokale boeren en het water is afkomstig uit de eigen Boann Valley bron.

De distilleerderij beschikt over 3 koperen pot stills met moderne nanotechnologie, waardoor het ‘koper contact’ van de new make spirit geoptimaliseerd kan worden.

The Boyne Valley

Met zijn vruchtbare bodem en schone water is de Boyne Valley een ideale locatie voor het distilleren van whiskey. In het verleden waren er meerdere distilleerderijen te vinden in deze fraaie regio, maar ze werden uiteindelijk stuk voor stuk gesloten.

De Boann Valley is een bijzondere vallei met een lange geschiedenis. Als sinds de prehistorie wonen hier mensen, waarbij het jagersbestaan werd ingeruild voor een leven van veeteelt en akkerbouw.

Bewijzen voor de allereerste samenlevingen zijn er hier volop. Neem bijvoorbeeld Brú na Bóinne met Newgrange. Een grafheuvel die vele malen ouder is dan Stonehenge en zelfs ouder dan de piramiden in Egypte. Men eerde hier de doden en werd 5000 jaar geleden op zo’n wijze gebouwd dat tijdens de midwinter de zonnestralen precies in de opengewerkte ruimte vielen.

Het in de Boyne Valley gelegen Drogheda heeft een belangrijke positie in de Ierse whiskey geschiedenis. Al in 1556 werd hier de zogenaamde Act of Parliament uitgevaardigd waarbij wordt bepaald wie wel en wie geen vergunning krijgt voor het stoken van whiskey. Slechts een handvol edelen krijgt een vergunning.

In 1774 telt Drogheda niet minder dan 18 distilleerderijen en langzaam slinkt dit aantal totdat er in 1822 nog slechts eentje over is. Ook deze sluit de deuren in 1968. En nu, ruim 50 jaar later, is er wederom een distilleerderij in de Boyne Valley!

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top