Door naar content

Tinus en Kuifje krijgen publiek op de banken met Loch Lomond en Glen Scotia

08 juni 2023

Op zaterdagavond 3 juni 2023 was Zeewolde uitgelopen voor een exclusieve theater-tasting met de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia. Onder de artiestennamen Tinus en Kuifje presenteerden Martijn Thiele en Arjan Hartkamp een zeer smaakvolle avond waarbij proeven, beleven en genieten centraal stonden.

Van Tulpeiland naar Theater The Lux

Martijn Thiele van Mitra Thiele in Zeewolde liep al langer rond met het idee om een bijzondere whiskyproeverij te houden. In 2020 polste hij Arjan Hartkamp al eens voor een tasting op het Tulpeiland in het Wolderwijd voor de kust van Zeewolde. Destijds gooide corona roet in het eten.

Het idee voor een bijzondere whiskyproeverij bleef hangen bij Martijn en nadat hij hoorde over de succesvolle theater-tastings met de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia nodigde hij begin dit jaar Arjan uit voor een gesprek.

Tinus en Kuifje

Onder het genot van een kop koffie en een stuk gebak werden plannen gemaakt voor de voorstelling, een aansprekende line-up bedacht en ontstonden de artiestennamen Tinus en Kuifje.

Er werd een datum geprikt en Theater The Lux kon worden geboekt. Dankzij veel social media-aandacht en promotie in de winkel was de theatervoorstelling al snel uitverkocht.

Trendy wood shop

Martijn Thiele zorgde – in samenwerking met Trendy Wood Shop – voor de aankleding van het podium en samen zetten zij een prachtig interieur neer.

Tasje met inhoud

Met nog een week te gaan werd er voor elke bezoeker een tasje samengesteld met daarin 8 genummerde flesjes whisky, een flesje water, chocolade, gedroogde abrikoos en fudge.

Het is zover

Op zaterdag 3 juni 2023 was het dan eindelijk zover. Arjan kwam met zijn afgeladen volle bus richting Zeewolde. Arjan en Martijn namen samen nog even de laatste details door. Het geluid werd getest en de glazen werden klaargezet.

Welkom

Vanaf 19:30 uur liep het theater vol met nieuwsgierige bezoekers. Terwijl zij binnenkwamen werden ze door Martijn en Trea welkom geheten en kregen zij een glas Spearhead Single Grain Whisky, het eerder gevulde tasje (met lotnummer) uitgereikt.

Rond 20:00 uur zat iedereen op zijn of haar plek en kon de theater tasting beginnen. Martijn Thiele nam het woord om de gasten en Arjan welkom te heten.

Na deze introductie nam Arjan de bezoekers – met behulp van het grote scherm – mee in zijn verhaal over de Loch Lomond en Glen Scotia distilleerderij.

Line-up

Naast Spearhead, de introductie whisky bij binnenkomst werden de volgende whisky’s geproefd:

  • Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old
  • Loch Lomond 14 Years Old
  • Loch Lomond The Open 2023 Rioja Finish
  • Loch Lomond 21 Years Old

Pauze 20 minuten

  • Glen Scotia Double Cask PX Single Malt
  • Glen Scotia 15 Years Old
  • Glen Scotia 18 Years Old
  • Glen Scotia Fest.Ed. Lightly Peated 54,7

 

Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old

De volgende whisky – na Spearhead - die werd gepresenteerd was de Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old. Deze whisky viel direct in de smaak bij de dames in de zaal vanwege zijn fluweelzachte smaak en tonen van fruit. 

Deze whisky is een ware ambassadeur van de kenmerkende Loch Lomond stijl. De whisky wordt gedistilleerd in de Lomond Still, deze distilleerkolom wordt exclusief gebruikt door Loch Lomond. Het was een uitstekende representatie van de whiskyproductie bij Loch Lomond, aangezien de Inchmurrin wordt gedistilleerd in de Lomond Still, die exclusief wordt gebruikt door Loch Lomond.

Loch Lomond 14 Years Old

De gasten raakten steeds enthousiaster en de whisky's werden steeds ouder. De derde whisky die werd gepresenteerd was de Loch Lomond 14 YO. Deze prachtige 14 jaar oude whisky van Loch Lomond wordt gedistilleerd in unieke pot stills met rechte hals en er wordt alleen gebruik gemaakt van ongeturfde spirit.

De whisky heeft een finish gehad van maximaal 12 maanden op refill vaten van Frans eikenhout uit de regio Limousin, die speciaal zijn gemaakt voor Loch Lomond. Het resultaat is een explosie van smaak die met zorg is gebotteld onder het toeziend oog van Master Blender Michael Henry.

Podium

Tussen het proeven van de whisky’s door werden steeds twee mensen het podium opgevraagd. Zij werden geselecteerd door het trekken van een nummertje dat overéén kwam met het nummer op de uitgedeelde tasjes.

De gelukkige winnaars mochten plaatsnemen op het podium. Daar proefden zij samen met ‘Tinus en Kuifje’ een whisky en bespraken deze in het kort.

Hole in one

Na het proeven was het tijd voor een andere activiteit. De deelnemers kregen de kans om een hole in one te slaan op een speciaal – op het podium - aangelegde green.

Met een golfclub in de hand probeerden de golfers hun putting-vaardigheden te tonen door de bal in de hole aan het einde van de baan te krijgen. Het leek makkelijker dan gedacht, maar gelukkig kreeg elke deelnemer een mooie troostprijs: een fraai glas van The Open, sokken met Mitra-logo en een heerlijk en uniek sampleflesje van Loch Lomond.

The Open

Loch Lomond is sponsor van The Open, het oudste en meest prestigieuze golftoernooi ter wereld. De 151e editie van dit golftoernooi vindt dit jaar plaats van 16 t/m 23 juli op de Royal Liverpool Golf Club in Hoylake, Engeland. Het is de 13e keer dat The Open wordt gespeeld bij Royal Liverpool.

Loch Lomond The Open 2023 Rioja Alta Reserva Finish

Loch Lomond The Open 2023 Rioja Alta Reserva Finish

Als hoofdsponsor heeft Loch Lomond met de Rioja Alta Reserva Finish weer een fantastische The Open Special Edition uitgebracht. Het publiek in Zeewolde kreeg de kans deze bijzondere limited edition te proeven. De rijping op Amerikaanse eikenhouten vaten zorgt voor de kenmerkende Loch Lomond stijl van fruit, honing en subtiele rokerigheid.

De finish op Rioja Alta Reserva Casks geeft een extra dimensie aan de whisky. Deze rijke, uitzonderlijke rode wijnvaten helpen een whisky te creëren die tonen heeft van rood fruit, boomgaardfruit, romige vanille en pure chocolade.

Loch Lomond 21 Years Old

Als afsluiter voor de pauze werd de Loch Lomond 21 Years Old gepresenteerd. Deze whisky heeft maar liefst 21 jaar liggen rijpen en bood een rijke ervaring met zoete tonen van vanille fudge, perziken en peer, aangevuld met subtiele turf en persistent eikenhout.
Loch Lomond 21 jaar oud wordt gedistilleerd in de unieke pot stills met rechte hals en maakt gebruik van drie soorten whisky, waarvan twee geturfd zijn.

Alle whisky's zijn gerijpt in een combinatie van de beste Amerikaanse eikenhouten vaten. Onder het toeziend oog van Master Blender Michael Henry worden deze whisky's maximaal drie maanden samengevoegd voordat ze worden gebotteld, wat een unieke complexiteit aan de whisky toevoegt. Het publiek waardeerde deze laatste whisky van Loch Lomond enorm.

Pauze in The Lux Zeewolde

Pauze

Hapjes en een drankje

In de pauze werden de gasten door The Lux voorzien van enkele hapjes en kon men een drankje pakken en even gezellig met elkaar kletsen over het begin van deze mooie avond.

Na de pauze was elke stoel opnieuw voorzien van een flesje water en namen de gasten weer plaats.

Glen Scotia

De schotse muziek was nog zachtjes te horen op de achtergrond toen Arjan het 2e deel van de avond begon over een wel heel speciale distilleerderij; Glen Scotia uit Campbeltown.

 

Glen Scotia

Een groot deel van de gasten was nog onbekend met de whisky's van Glen Scotia. Maar na de introductie van deze roemruchte distilleerderij was men nieuwsgierig naar de smaak van deze whisky's.

 

Glen Scotia Double Barrel PX Cask Finish

Glen Scotia Double Cask PX Single Malt

Deze heerlijke NAS-whisky heeft gerijpt in twee verschillende soorten vaten; ex-bourbonvaten en vaten waar voorheen Pedro Ximénez sherry in heeft gerijpt. Dit zorgt voor een rijke en complexe smaakervaring.

De whisky heeft een diepe amberkleur en heeft een alcoholpercentage van 46%. De geur is zoet en fruitig, met tonen van vanille, rozijnen en gedroogd fruit. Bij het proeven ervaar je een rijke smaak, met tonen van honing, karamel, kruiden en een vleugje eikenhout.

Het ziltige op de tong in combinatie met de PX-finish kwam zowel bij de dames als de heren in Zeewolde goed binnen.

Glen Scotia 15 Years Old

De Glen Scotia 15 Years Old is een uitzonderlijke single malt. De whisky rijpt op speciaal geselecteerde vaten en vertegenwoordigt het ware karakter van Campbeltown.

Maritiem en kruidig

De whisky heeft een kenmerkende geur van vanille, verweven met subtiele tonen van uit zee opstijgende nevel en kruidige aromatische vruchten.

De mooiste whisky’s moesten nog aan bod komen, maar het publiek was nu al razend enthousiast.

Glen Scotia 18 Years Old

De op één na laatste whisky van de avond was een pareltje. De glazen werden gevuld met Glen Scotia 18 YO.

Zacht en rond

Deze whisky heeft 18 jaar gerijpt op ex-bourbonvaten. Hierdoor ontstaat een bijzondere combinatie van complexe aroma's. De whisky is zacht en rond van smaak.

Men kon tonen herkennen van limoen en grapefruit in combinatie met gember en kaneel. De afdronk was gebalanceerd, met tonen van pecannootjes en toffee.

Glen Scotia Festival Edition Lightly Peated White Port Cask Finish

Glen Scotia Festival Edition Lightly Peated White Port Cask Finish

De laatste whisky van de avond was de Glen Scotia Festival Edition Lightly Peated White Port Cask Finish. Deze jaarlijkse limited edition Festival bottelingen van Glen Scotia zijn intrigerend, gedurfd en aantrekkelijk voor mensen die op zoek zijn naar een prachtige verrassing.

Na een rijping van 12 maanden in witte portvaten bevat deze 11 jaar oude, licht geturfde single malt kruidige tonen van fruit uit boomgaarden (zoals appels, peren en pruimen), verweven met de kenmerkende zachte rook en zeezout van Campbeltown.

De whisky is op vatsterkte van 54,7% in de fles gedaan. De whisky is non-chill filtered en is niet bijgekleurd.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Martijn en Trea van Mitra Thiele in Zeewolde, Theater The Lux , de techniek, Trendy wood shop en aanwezige bezoekers hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde gezellige avond waarin proeven, genieten en beleven centraal stond.

Loch Lomond

Loch Lomond

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Loch Lomond behoort al jaren tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld. Het jaar 2021 voerde het veelzijdige whiskymerk de top-25 snelst groeiende single malt whiskymerken met ruime voorsprong aan.

Lees meer over Loch Lomond Whiskies

Glen Scotia distilleerderij

WHISKY FROM THE WHISKIEST PLACE IN THE WORLD

Glen Scotia

Glen Scotia is afgelopen jaar veel in het nieuws geweest. De distilleerderij werd verkozen tot Distillery of the year 2022 en daarnaast ook nog eens bekroond werd met de oorkonde voor de Best Single Malt of the Year 2022.

De distilleerderij uit Campbeltown was daarmee de eerste distilleerderij ooit die beide titels in één jaar verkreeg.

Lees meer over Glen Scotia whisky uit Campbeltown

Arjan
Wilt u meer informatie over Loch Lomond of Glen Scotia? Neem dan contact op met Arjan Hartkamp.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top