Door naar content

DIJK59 laat gasten genieten van Loch Lomond en Glen Scotia

31 maart 2023

Op vrijdagavond 24 maart 2023 vond er bij DIJK59 een whiskyproeverij plaats met de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia. Lucién en Leoni Game hadden Arjan Hartkamp uitgenodigd om de whisky’s te laten proeven en te voorzien van commentaar.

DIJK59

DIJK59 ligt tussen Losser en De Lutte, op steenworp afstand van de Dinkel. Het restaurant ligt midden in het fraaie Twentse coulisselandschap en is een ideale locatie voor wandelaars of fietsers om even te pauzeren. Zij genieten dan van een kop koffie, een heerlijke lunch, borrel of diner.

Whiskyproeverij

Deze vrijdagavond was DIJK59 echter het domein van een dertigtal whiskyliefhebbers uit Losser en omgeving. Om stipt 20:00 uur ging de proeverij van start. Na een korte introductie van Loch Lomond en Glen Scotia was het de hoogste tijd om te beginnen met het proeven van de 1e whisky.

Line-up bij DIJK59

  • Loch Lomond Original Single Malt Scotch Whisky
  • Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old
  • Loch Lomond 12 Years Old
  • Loch Lomond Inchmoan Smoky 12 Years Old
  • Glen Scotia Double Cask Single Malt
  • Glen Scotia 15 Years Old
  • Glen Scotia Victoriana
Loch Lomond Original Single Malt Whisky

Loch Lomond Original Single Malt Whisky

De Original is een perfecte weergave van de kenmerkende stijl whisky’s die bij Loch Lomond gemaakt worden. Deze whisky is onder leiding van Master Blender Michael Henry gedistilleerd in een combinatie van straight-neck stills en swan-neck stills.

Vervolgens heeft de spirit gerijpt op drie verschillende types Amerikaans eiken.

Hierdoor is een elegante soepele en volle whisky ontstaan die makkelijk te drinken is. Zoete smaken van honing worden gevolgd door tonen van citrusvruchten en een vleugje rokerigheid in de afdronk.

Een ideale whisky om een proeverij mee te beginnen!

Loch Lomond Triple Twelve

Loch Lomond onderscheidt zich van andere distilleerderijen in Schotland door de verschillende stijlen whisky die men er kan maken. Dit komt onder andere door de verschillende distilleerketels; een straight-neck still, een traditional swan-neck still, een continuous Coffey malt still en een continuous grain still.

8 verschillende stijlen whisky

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Diversiteit

De Signature Single Blend is daar een mooi voorbeeld van, maar de diversiteit van de Loch Lomond whisky’s komt nog mooier naar voren met de Triple Twelve. Dit zijn drie 12-jaar oude whisky’s met een totaal verschillend smaakprofiel; van de lichte en fruitige Inchmurrin tot de zwaar geturfde Inchmoan, met daartussen de Loch Lomond 12 YO.

Deze whisky’s vielen goed in de smaak bij DIJK59 en Arjan vertelt hieronder waarom.

Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old

Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old

Inchmurrin is vernoemd naar het grootste eiland in het meer Loch Lomond.

Lomond Still

Deze whisky wordt gedistilleerd in de zogenaamde Lomond Still. Deze distilleerketel is een kruising tussen een pot still en een column still.

Grassig, fris en fruitig

Arjan: “Dankzij de Lomond Still ontstaat er een frisse en fruitige whisky. Grassige tonen worden aangevuld met peer, crème caramel, zacht fruit, vanille en fudge.”

Loch Lomond Original 12 Years Old

Loch Lomond Original 12 Years Old

Platina

Arjan over de 2e Triple Twelve; “Dat de 12 jaar oude Original tijdens de World Spirits Competition in San Francisco werd beloond met een bijzondere platinum medaille is eigenlijk niet eens heel gek.

De whisky heeft een perfecte balans van licht rokerige en fruitige tonen.”

Favoriet

Ook in Losser werd deze 12-jaar oude Loch Lomond whisky genoteerd als één van de favorieten onder de whiskyliefhebbers.

Loch Lomond Inchmoan 12 Years Old

Loch Lomond Inchmoan 12 Years Old

De laatste Loch Lomond whisky van de avond was de Inchmoan 12 YO.

Inchmoan is een combinatie van malt whisky’s gedistilleerd middels een traditionele pot still met zwanenhals en een unieke ‘straight-neck pot still‘.

Hierdoor ontstaat een whisky met een stevig turfkarakter, met diepte, rokerigheid en kruidigheid.

Eiland van turf

De whisky is – net als Inchmurrin – vernoemd naar een eiland in het meer Loch Lomond. Vroeger werd er op Inchmoan turf gestoken dat diende als brandstof voor de inwoners van Alexandria.

Pauze bij whiskyproeverij DIJK59

Loch Lomond en Glen Scotia whiskyproeverij DIJK59

Pauze

Loch Lomond

Na de whisky’s van Loch Lomond was het tijd voor 20 minuten pauze.

Neutraliseren

De gasten konden even de benen strekken en met een koud biertje de mond neutraliseren.

Glen Scotia

Vervolgens stonden er nog 3 whisky's van Glen Scotia op het programma.

Glen Scotia

Het verhaal van de revival van whiskyregio Campbeltown en Glen Scotia in het bijzonder intrigeerde de whiskyliefhebbers bij DIJK59.

De meeste bezoekers waren vooraf nog niet bekend met de whisky's van Glen Scotia, maar nadat Arjan Hartkamp de distilleerderij had geïntroduceerd kon men niet wachten om de Campbeltown malts te proeven.

Glen Scotia Double Cask Single Malt

Glen Scotia Double Cask Single Malt

Bij DIJK59 begon men met de Double Cask van Glen Scotia. Deze whisky is een fraaie introductie van hetgeen deze kleine Campbeltown distilleerderij te bieden heeft.

Maritiem

De invloed van de zee werd gelijk herkend in deze whisky die gerijpt heeft op een combinatie van first-fill bourbonvaten en PX-sherryvaten.

Karakter

Met smaken als toffee en fudge is deze whisky een perfect voorbeeld van een NAS-whisky met karakter.

Glen Scotia 15 Years Old op whiskyproeverij DIJK59

Glen Scotia 15 Years Old Single Malt

Deze prijswinnende whisky heeft gerijpt op first fill bourbon- en re-fill Amerikaans eikenvaten met een zeer korte finish op Oloroso-vaten.

Kenmerkende Campbeltown whisky

Hierdoor heeft deze 15 jaar oude Glen Scotia whisky – de voor Campbeltown kenmerkende – geur van vanille in combinatie met subtiele ziltige tonen aangevuld met kruidige aromatische vruchten.

Favoriet

Voor velen gold deze whisky als favoriet van de avond.

Glen Scotia Double Cask Single Malt

Glen Scotia Victoriana

Als afsluiter van deze mooie proeverij kreeg men de Victoriana in het glas.

Cask strength

Dit is een cask strength whisky (54,2% alc.) en de whisky werd recent in San Francisco – uit 3800 ingezonden whisky’s – verkozen tot beste whisky ter wereld in de categorie zonder leeftijd.

Victoriaanse tijd

Deze cask strength single malt is een ode aan de roemruchte Victoriaanse tijd. In deze periode werd het kleine plaatsje Campbeltown gezien als ‘Whisky Capital of the World’.

 

Bedankt

Langs deze weg willen wij Lucién en Leoni Game, het gehele team van DIJK59 en de aanwezige bezoekers hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde gezellige avond waar proeven, genieten en beleven centraal stond.

Loch Lomond

Loch Lomond

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Loch Lomond behoort al jaren tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld. Het jaar 2021 voerde het veelzijdige whiskymerk de top-25 snelst groeiende single malt whiskymerken met ruime voorsprong aan.

Lees meer over Loch Lomond Whiskies

Glen Scotia distilleerderij

WHISKY FROM THE WHISKIEST PLACE IN THE WORLD

Glen Scotia

Glen Scotia is afgelopen jaar veel in het nieuws geweest. De distilleerderij werd verkozen tot Distillery of the year 2022 en daarnaast ook nog eens bekroond werd met de oorkonde voor de Best Single Malt of the Year 2022.

De distilleerderij uit Campbeltown was daarmee de eerste distilleerderij ooit die beide titels in één jaar verkreeg.

Lees meer over Glen Scotia whisky uit Campbeltown

Back to top