Door naar content

Arjan Hartkamp gaat ‘back to the roots’ met Loch Lomond en Glen Scotia

25 mei 2023

Op woensdagavond 17 mei 2023 organiseerde Eric Kempers van Ter Braak Dranken uit Hengelo een whiskyproeverij met de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia. Voor brand ambassador Arjan Hartkamp betekende dit dat hij terugkeerde naar de plaats waar het voor hem allemaal begon.

Schots of Twents?

Dat Loch Lomond en Glen Scotia twee geweldige Schotse whiskymerken zijn, bestaat geen twijfel over. Arjan laat tijdens de vele proeverijen, door heel Nederland, deze whisky’s proeven en eigenlijk is iedereen altijd enthousiast; dat geldt voor Arjan, de proeverijdeelnemers en de slijters die de whiskyproeverij hebben georganiseerd.

Heel af en toe wordt er tijdens zo’n proeverij gevraagd of de ‘roots’ van Arjan in Schotland liggen. In de verte – maar dan ook echt ver weg – heeft Arjan namelijk een Schots accent.

Back to the roots

Als geboren Tukker is Arjan zijn carrière in de wereld van dranken begonnen bij Ter Braak Dranken in Hengelo. Daar deed hij kennis en ervaring op en groeide zijn liefde voor het Schotse levenswater.

Op woensdagavond 17 mei ging Arjan ‘back tot he roots’, terug naar de plek waar het voor hem allemaal begon. In de ‘oude en vertrouwde’ winkel gaf hij een proeverij met de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia.

Onder de ongeveer 28 bezoekers zaten nog een aantal bekende gezichten, maar verder waren het voornamelijk nieuwe whiskyliefhebbers die erg benieuwd waren naar wat Arjan te vertellen én te proeven had.

Om klokslag 20.00 uur begon de proeverij. Arjan introduceerde eerst in het kort de twee distilleerderijen en de whisky’s die men deze avond te proeven kreeg. Ook legde hij – voor de nieuwkomers – uit hoe men de whisky’s het beste kon proeven.

Loch Lomond Whisky's veelzijdige Highland single malt whisky

Loch Lomond

De eerste vier whisky’s waren van de Loch Lomond distilleerderij. Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Single Grain

In Hengelo begon men met een single grain whisky. Deze soepele en zoete whisky is gemaakt van gemoute gerst en gedistilleerd in een Coffey Still. 

Tijdens de World Whiskies Awards Scotland 2023 ontving deze whisky een gouden medaille en werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie 'Single Grain NAS'.

Triple Twelve

De volgende 3 whisky's waren allemaal 12-jaar oude single malt whisky's; de Triple Twelve. De whisky's hebben een totaal verschillend smaakprofiel; van de lichte en fruitige Inchmurrin tot de zwaar geturfde Inchmoan, met daartussen de Loch Lomond 12 YO. Met deze Triple Twelve komt de diversiteit van de Loch Lomond distilleerderij mooi naar voren.

Glen Scotia

Na een korte pauze kwamen de volgende whisky’s van Glen Scotia aan bod:

  • Glen Scotia Double Cask Rum Single Malt
  • Glen Scotia Double Cask PX Single Malt
  • Glen Scotia 15 Years Old Single Malt
  • Glen Scotia Festival Edition Lightly Peated 54,7

De kleine Glen Scotia distilleerderij uit Campbeltown is eigenlijk een tegenpool van Loch Lomond. Jarenlang leed de distilleerderij een anoniem bestaan, net als de rest van de ooit zo roemruchte whiskyregio Campbeltown.

Iain McAlister

Dit veranderde toen Iain McAlister in 2008 in dienst trad bij Glen Scotia. Vanaf de eerste dag was het zijn doel om de roemruchte historie en traditie van Campbeltown naar voren te laten komen in de whisky’s van Glen Scotia.

Het gehele productieproces werd onder de loep genomen en waar nodig verbeterd. In 2015 werd de nieuwe core-range geïntroduceerd.

Glen Scotia Double Barrel Rum Cask Finish

Glen Scotia Double Cask Rum Single Malt

In december 2022 heeft Glen Scotia met de Rum Finish een nieuwe variant van de populaire Double Cask op de markt gebracht.

Guyanese Demerara rumvaten

De whisky heeft eerst gerijpt op first-fill bourbonvaten om vervolgens een 8 maanden finish op Guyanese Demerara rumvaten te ondergaan.

Geïnspireerd op Victoriaans verleden

Glen Scotia Double Cask Rum Finish is geïnspireerd op het Victoriaanse verleden van Campbeltown. Destijds was Campbeltown een belangrijke havenstad.

Lees meer over de Double Cask Rum Finish

 

Glen Scotia Double Barrel PX Cask Finish

Glen Scotia Double Cask PX Single Malt

Deze heerlijke NAS-whisky heeft gerijpt in twee verschillende soorten vaten; ex-bourbonvaten en vaten waar voorheen Pedro Ximénez sherry in heeft gerijpt. Dit zorgt voor een rijke en complexe smaakervaring.

Zoet en fruitig

De whisky heeft een diepe amberkleur en heeft een alcoholpercentage van 46%. De geur is zoet en fruitig, met tonen van vanille, rozijnen en gedroogd fruit. Bij het proeven ervaar je een rijke smaak, met tonen van honing, karamel, kruiden en een vleugje eikenhout.

Balans

Het gebruik van de Pedro Ximénez sherryvaten geeft deze whisky een zoete, fruitige smaak die mooi in balans wordt gehouden door de rijke en volle smaken van de ex-bourbonvaten. De afdronk van Glen Scotia Double Cask PX Single Malt is lang en warm, met een heerlijke zoetheid die aanhoudt.

Complexe smaakervaring

Al met al is Glen Scotia Double Cask PX Single Malt een prachtige whisky met een unieke smaak. De combinatie van ex-bourbonvaten en Pedro Ximénez sherryvaten zorgt voor een complexe smaakervaring die elke whiskyliefhebber zal waarderen.

Glen Scotia 15 Years Old Single Malt Whisky

Scotch Whisky

Glen Scotia 15 Years Old Single Malt Whisky

De Glen Scotia 15 Years Old is een uitzonderlijke single malt. De whisky rijpt op speciaal geselecteerde vaten en vertegenwoordigt het ware karakter van Campbeltown.

De whisky heeft een kenmerkende geur van vanille, verweven met subtiele tonen van uit zee opstijgende nevel en kruidige aromatische vruchten.

Lees meer over Glen Scotia 15 Years Old

Glen Scotia Festival Edition Lightly Peated White Port Cask Finish

Glen Scotia Festival Edition Lightly Peated White Port Cask Finish

De jaarlijkse limited edition Festival bottelingen van Glen Scotia zijn intrigerend, gedurfd en aantrekkelijk voor mensen die op zoek zijn naar een prachtige verrassing.

Na een rijping van 12 maanden in witte portvaten bevat deze 11 jaar oude, licht geturfde single malt kruidige tonen van fruit uit boomgaarden (zoals appels, peren en pruimen), verweven met de kenmerkende zachte rook en zeezout van Campbeltown.

De whisky is op vatsterkte van 54,7% in de fles gedaan. De whisky is non-chill filtered en is niet bijgekleurd.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Eric Kempers en het gehele team van Ter Braak Dranken, alsmede de aanwezige bezoekers hartelijk bedanken voor de geslaagde avond.

Loch Lomond

Loch Lomond

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Loch Lomond behoort al jaren tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld. Het jaar 2021 voerde het veelzijdige whiskymerk de top-25 snelst groeiende single malt whiskymerken met ruime voorsprong aan.

Lees meer over Loch Lomond Whiskies

Glen Scotia distilleerderij

WHISKY FROM THE WHISKIEST PLACE IN THE WORLD

Glen Scotia

Glen Scotia is afgelopen jaar veel in het nieuws geweest. De distilleerderij werd verkozen tot Distillery of the year 2022 en daarnaast ook nog eens bekroond werd met de oorkonde voor de Best Single Malt of the Year 2022.

De distilleerderij uit Campbeltown was daarmee de eerste distilleerderij ooit die beide titels in één jaar verkreeg.

Lees meer over Glen Scotia whisky uit Campbeltown

Arjan
Wilt u meer informatie over Loch Lomond of Glen Scotia? Neem dan contact op met Arjan Hartkamp.
Back to top