Door naar content

The Gentle Dram op eenzame hoogte in Capelle aan den IJssel

09 mei 2023

Op dinsdagavond 25 april 2023 vond er een whiskyproeverij plaats bij Slijterij De Bodega in Capelle aan den IJssel. Wilma en Leen van Wijk hadden Ronald Anneveldt uitgenodigd om de ongeveer 69 bezoekers te begeleiden bij het proeven van de whisky’s van Tomintoul.

Tomintoul

Een proeverij met whisky’s van slechts één distilleerderij. Dat lijkt enigszins gewaagd, want stel; de whisky’s vallen niet in de smaak bij de gasten… Toch hadden Wilma, Leen en Ronald er alle vertrouwen in dat het een geslaagde avond zou worden.

Ruige omgeving, gentle dram

De whiskyliefhebbers uit Capelle aan den IJssel kregen een 8-tal whisky’s van Tomintoul te proeven; de in december 2022 geïntroduceerde cask finishes aangevuld met een 10 jaar oude Tomintoul uit de core-range en de geturfde Old Ballantruan als afsluiter.

Robert Fleming

Bij Tomintoul staat sinds jaar en dag Robert Fleming aan het roer. Hij werkt al meer dan 20 jaar bij de distilleerderij en is – als master distiller - verantwoordelijk voor alle productieprocessen in de distilleerderij.

The Gentle Dram

Tomintoul Speyside Single Malt Whisky

The Gentle Dram

Tomintoul is één van de hoogstgelegen distilleerderijen van Schotland. De distilleerderij ligt in de adembenemend mooie en ruige Cairngorm Mountains.

Ondanks deze ruige omgeving worden de whisky’s van Tomintoul omschreven als ‘the gentle dram’.

Ballantruan Spring

Bij Tomintoul besteedt men veel aandacht aan het productieproces. Zo is het water waar de whisky’s van worden gemaakt afkomstig uit de nabijgelegen Ballantruan Spring. Dit water staat bekend om zijn zuiverheid en wordt op natuurlijke wijze gefilterd door de rotsen in de Cairngorm Mountains.

Karakter en de smaak

Daarnaast gebruikt men bij Tomintoul traditionele, kleine koperen distilleerketels die het mogelijk maken om het karakter en de smaak van de whisky te behouden. Het productieproces verloopt zeer zorgvuldig en de whisky's worden alleen gemaakt van de beste gerst en gist, waardoor de smaak en kwaliteit van de whisky's consistent zijn.

Perfecte basis

Voor Master Distiller Robert Fleming vormt ‘the gentle dram’ de perfecte basis om zijn kennis en kunde op het gebied van vatrijping ten toon te spreiden. Dat komt tot uiting met de Tomintoul Cask Finishes die men in Capelle aan den IJssel kon proeven.

Tomintoul Cask Finishes geproefd in Capelle aan den IJssel

Tomintoul Cask Finishes

Deze serie whisky’s rijpt eerst op ex-bourbon Amerikaanse eikenhouten vaten. Daarna wordt de whisky gehuwd en ondergaat een finish op speciaal geselecteerde vaten.

Verschillende vaten

Deze vaten zijn eerder gebruikt voor Caribbean rum, white port, Tawny port, cognac, Pedro Ximinez sherry, pinot noir uit de Bourgogne en merlot uit de Bordeaux.

Invloed op geur en smaak

Robert Fleming laat met deze Cask Finishes zien welke invloed een finish op verschillende vaten heeft op de geur en smaak van de whisky.

Laaiend enthousiast

In Capelle aan den IJssel waren de whiskyliefhebbers laaiend enthousiast over deze cask finishes van Tomintoul. Naast de cask finishes kreeg men ook een 10 jaar oude Tomintoul (uit de core-range) en de geturfde Old Ballantruan te proeven.

Bedankt

Graag willen we Wilma en Leen van Wijk van Slijterij De Bodega hartelijk bedanken voor het organiseren van de geweldige whiskyproeverij. Dankzij hun inspanningen hebben de bezoekers kunnen genieten van een avond vol heerlijke whisky's en interessante verhalen.

Tot ziens

Ook willen we alle 69 bezoekers bedanken voor hun komst en bijdrage aan deze fantastische avond. We hopen jullie in de toekomst weer te zien bij een volgende proeverij!

Tomintoul 10 Years Old | whiskyregio Speyside | Rondje Schotland whisky proeverij

Speyside

Tomintoul

Cairngorms National Park

De distilleerderij ligt even ten noorden van het dorpje Tomintoul in de beroemde Glenlivet regio. Dit gebied is onderdeel van het Cairngorms National Park en ligt in het hart van de Speyside.

Zacht en rond karakter met verfijnde houttonen

Terwijl de weersomstandigheden in Cairngorms soms onstuimig en koud kunnen zijn kenmerken de whisky’s van Tomintoul zich door het zachte, ronde karakter met verfijnde houttonen.

Lees meer over de whisky's van Tomintoul

Back to top