Door naar content

Whisky Wednesday met whisky’s Douglas Laing bij ’t Fust in Hoorn

04 mei 2023

Whiskyliefhebbers uit Hoorn en omstreken konden op woensdagavond 19 april 2023 hun hart ophalen tijdens een bijzondere proeverij met de whisky’s van Douglas Laing bij Slijterij ’t Fust. Maar liefst 50 gasten schoven aan tafel bij The Saint Food & Wine, waar de glazen al gevuld klaar stonden voor een bijzondere line-up van verschillende single cask single malts, single grain whisky’s en blended malts.

Opbouw proeverij

Valentijn Klop, ambassadeur voor de whisky’s van Douglas Laing bij de Monnik Dranken, weet als geen ander hoe belangrijk een goede opbouw van de proeverij is.

Hij vertelde gasten over de verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals het alcoholpercentage, de verschillende vattypes en of de whisky al dan niet peated is.

De line-up en de volgorde van de te proeven whisky’s werden door Rob de Boer en Valentijn Klop bepaald. En aan de enthousiaste reacties van de bezoekers te merken was dit goed gelukt.

Whisky Wednesday met whisky’s Douglas Laing bij ’t Fust in Hoorn
Old Particular North British 18YO

De avond begon met een Old Particular North British 18YO, een single grain whisky om het palet op gang te brengen.

Daarna kwam de nieuwste limited edition van The Epicurean voorbij, een prachtige Lowland blended malt met een finish op amarone wijnvaten, die erg goed werd beoordeeld door de proevers.

Vervolgens kwamen twee single cask single malt whisky’s uit de Highlands van Old Particular aan bod: een 12 jaar gerijpte Deanston en een 13 jaar gerijpte Blair Athol.

XOP Cameronbridge 37 YO

Maar de kers op de taart was voor velen de XOP Cameronbridge, een single cask single grain whisky die maar liefst 37 jaar gerijpt heeft in een enkel vat voordat het in de fles ging. Ondanks het hoge alcoholpercentage van ruim 54% was dit een zeer rijke en mooi kruidige whisky.

Midnight Series; Old Particular Tamdhu 2014

De Old Particular Tamdhu 2014 uit de midnight series bleek een ware smaakexplosie! Relatief jong, maar vanwege de 100% sherryrijping een echte sherry-bom!

Feis Ile 2022 Beach BBQ Edition

Natuurlijk mocht ook Big Peat niet ontbreken, dus werd afgesloten met de Feis Ile 2022 Beach BBQ Edition, waarbij Douglas Laing specifiek op zoek was gegaan naar vaten waarbij het rokerige karakter van Big Peat in combinatie met uitgesproken barbecue-tonen goed naar voren kwam.

Smaakvolle en gezellige avond

Tijdens het proeven vertelde Valentijn Klop over de geschiedenis van Douglas Laing en lichtte hij enkele distilleerderijen uit die tijdens deze masterclass voorbijkwamen. De vragen van de gasten werden beantwoord en na afloop keerden de gasten voldaan naar huis, terugkijkend op een smaakvolle en gezellige avond.

Bedankt

Valentijn en De Monnik Dranken bedanken de bezoekers voor hun komst, Rob de Boer van Slijterij ’t Fust en het team van Restaurant The Saint voor de organisatie en hun medewerking. Voor wie meer wil weten over de proeverijen van Douglas Laing met Valentijn Klop, is het mogelijk hem te volgen op Instagram via @Douglaslaingvalentijn

Remarkable Regional Malts

Remarkable Regional Malts

Elke whisky in de serie is een mix van single malts uit verschillende distilleerderijen die typerend zijn voor een specifieke regio in Schotland, zoals Islay, Speyside, Highland en Lowland.

De whisky's zijn non-chill filtered en hebben een natuurlijke kleur, waardoor de smaken en aroma's van de malts goed tot uiting komen.

De Remarkable Regional Malts-serie is een eerbetoon aan de verschillende Schotse regio's en biedt liefhebbers de mogelijkheid om de kenmerkende smaken en stijlen van elke regio te ontdekken in één fles.

Lees meer over de Remarkable Regional Malts

Exceptional Single Casks van Douglas Laing

Exceptional Single Casks

De Old Particular serie van Douglas Laing is een verzameling van bijzondere single cask bottelingen van Schotse single malt whisky's. De serie staat bekend om zijn hoge kwaliteit en exclusiviteit. Elke botteling wordt gepresenteerd in een individuele doos en voorzien van gedetailleerde informatie over het vat en de whisky zelf.

Old Particular serie

De Old Particular serie is een belangrijk onderdeel van de Exceptional Single Casks van Douglas Laing en wordt gewaardeerd door whiskyverzamelaars en -liefhebbers over de hele wereld.

Lees meer over de Exceptional Single Casks van Douglas Laing.

Back to top