Door naar content

Fijnproevers genieten in Alkmaar van Balblair Diner 2023

08 september 2023

Op maandag 4 september 2023 vond er bij Schots restaurant Hielander in Alkmaar een bijzonder whiskydiner plaats. De avond stond geheel in het teken van Balblair uit de Schotse Hooglanden.

Bij aankomst kregen de gasten een welkomstcocktail aangereikt: Caorunn Gin met Franklin & Sons Indian Tonic met appelsap, schijfje appel en rozemarijn. Vanwege het mooie weer werd deze heerlijke frisse cocktail door menigeen buiten opgedronken.

Speciaal voor deze gelegenheid was whisky-expert Steven Cameron vanuit Schotland naar Alkmaar afgereisd. Steven vertelde gepassioneerd over de whisky’s van de Balblair-distilleerderij.

True Highland Spirit

Met zijn diepgaande kennis van Balblair en zijn meeslepende persoonlijke verhalen nam hij de bezoekers mee in het productieproces en de filosofie achter deze ‘true Highland spirit’. Op deze manier kregen de aanwezige whiskyliefhebbers een unieke inkijk in de creatie van deze voortreffelijke whisky’s.

 

Wullie Macmorland

De whisky’s van Balblair vormden een perfect geheel met het door Wullie Macmorland samengestelde menu van deze avond. Wullie Macmorland is eigenaar van restaurant Hielander en tevens chef-kok en Keeper of The Quaich.

Elk gerecht in het vijfgangendiner harmonieerde prachtig met de bijpassende Balblair-whisky, en de combinatie van smaken was simpelweg sensationeel.

New make spirit

Terwijl Steven Cameron de Balblair-distilleerderij introduceerde bij de aandachtig luisterende bezoekers, vulde Wullie Macmorland de glazen met new make spirit.

Cameron adviseerde om een klein beetje new make spirit in de handpalm te gieten en vervolgens de handen ermee in te wrijven. De fruitige aard van Balblair komt zo goed naar voren.

 

Dit nieuwsbericht wordt verrijkt door sfeervolle afbeeldingen die zijn gemaakt door Albert van Beeck Calkoen!

Balblair Diner 2023

Elk gerecht in het vijfgangendiner harmonieerde prachtig met de bijpassende Balblair-whisky en de combinatie van smaken was simpelweg sensationeel. Alle gerechten zijn eigenhandig vers bereid door Wullie Macmorland en zijn team. 

De avond begon met een sous-vide ossenhaas, licht gemarineerde gerst en peterselie-mayonaise, vergezeld door de verfijnde Balblair 12 Years Old.

De culinaire reis ging verder met een romige brandnetelsoep en de subtiele smaken van de Balblair 15 Years Old.

Gasten werden daarna verwend met Schotse bloedworst, gamba's en een cheddar saus van kreeft, perfect gepaard met de rijke Balblair 18 Years Old.

Het hoogtepunt van het diner was ongetwijfeld de wilde ganzenborst met gingerbread-saus, geserveerd met de indrukwekkende Balblair 21 Years Old*. Wullie Macmorland - zelf een fervent jager - gaf aan dat de geserveerde ganzen in de buurt van Alkmaar ten prooi vielen aan jagers. Het wilde en verse stukje ganzenborst konden de bezoekers dan ook zeer waarderen. 

Als zoete afsluiting werd een perziktaart met honing en vanille-ijs geserveerd, vergezeld van de verfijnde Balblair 25 Years Old, waarmee de avond op glorieuze wijze werd afgesloten.

Mystery dram

*Balblair 21 Years Old werd tijdens het diner geschonken als mystery dram omdat deze whisky op dit moment nog niet officieel was geïntroduceerd door Balblair. De bezoekers in Alkmaar hadden dus een smaakvolle primeur in het glas. De verwachting is dat Balblair 21 Years Old medio oktober ook beschikbaar is voor de Nederlandse markt.

Buitengewone en smaakvolle avond

Langs deze weg willen wij alle bezoekers, Wullie Macmorland en Steven Cameron bedanken voor de buitengewone en smaakvolle avond. We hopen dat de aanwezigen hebben genoten van de whisky’s en de gastronomie.

De combinatie van Balblair's "true Highland spirit" en de culinaire meesterwerken van Wullie Macmorland maakte deze avond tot een ware viering van smaak en traditie uit de Schotse Hooglanden.

Slàinte!

Balblair

Balblair

Zelden vind je een distilleerderij in een meer schilderachtige en ongerepte omgeving. Balblair ligt aan de oevers van de prachtige Dornoch Firth in de schaduw van de ruige Struie Hill.

Core-range

De core-range van Balblair bestaat uit vier whisky’s; 12, 15, 18 en 25 jaar oud. Alle whisky’s beginnen hun rijpingsproces op ex-bourbonvaten.

‘True Highland spirit’

Balblair wordt ook wel de ‘true Highland spirit’ genoemd. Dat is een mooi compliment voor deze heerlijke, vriendelijke en toegankelijke whisky uit de noordelijke Hooglanden.

Lees meer over Balblair

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top