Door naar content

Ron Arehucas op Gran Canaria bezocht door Floor en Hidde

23 april 2024

Halverwege april 2024 reisden Floor en Hidde af naar Gran Canaria voor een bezoek aan Ron Arehucas. Op uitnodiging van het Europese familiebedrijf kregen zij een inkijkje in de wondere wereld van… rum!

Op 9 april vertrok het vliegtuig in de vroege uurtjes richting de Canarische eilanden. Na ruim 4,5 uur vliegen kwamen Floor en Hidde aan op het eiland. Op het vliegveld werden ze hartelijk ontvangen door Priscila García en Carmen Hernandez om vervolgens een aantal winkels te bezoeken. Het vervoer gebeurde op geheel typische wijze, namelijk in een prachtige gele Ron Arehucas auto.

Trots op hun producten

Tussen de bezoeken door legden Priscila en Carmen uit dat de rum van Ron Arehucas in bijna elke winkel, bar en restaurant verkrijgbaar is op het eiland. Hierdoor kregen Floor en Hidde nog meer het gevoel dat Ron Arehucas een groot merk is op de Canarische eilanden. Naast de Ron Miel honing rum, waren ook de 7YO, 12YO en 18YO Ron Arehucas rijkelijke aanwezig in de winkels. Sinds maart is deze verfijnde rum verkrijgbaar in Nederland.

De "Grancanarios" zijn dan ook trots op hun producten. Vanwege de ligging en omvang van het eiland moeten ze veel producten importeren van het vasteland van Spanje. Om het kopen van lokale producten te stimuleren, zien consumenten altijd de vlag van Gran Canaria bij producten afkomstig van het eiland.

Na aankomst bij het hotel, werden Floor en Hidde uitgenodigd op het dakterras waar een heerlijke lunch klaar stond. De lokale tapasgerechten waren in overvloed aanwezig. Uiteraard mocht een smaakvolle Ron Arehucas cocktail hierbij niet ontbreken!

Subtropisch klimaat

De volgende dag stond in het teken van een bezoek aan de suikerrietplantage en de distilleerderij. Dit gebeurde samen met Spaanse Ron Arehucas agents, die ook uitgenodigd waren.

Het is een unieke aangelegenheid om een suikerrietplantage te bezoeken, zeker in Europa. Suikerriet wordt voornamelijk verbouwd in tropische en subtropische klimaten vanwege de warmte en het vocht die de plant nodig heeft om te gedijen. In Europa zijn de mogelijkheden voor suikerrietverbouw beperkt vanwege het overwegend gematigde klimaat. Gran Canaria is één van de weinige plekken waar de geografische ligging geschikt is om deze gewassen te verbouwen. Ron Arehucas beschikt over 7 hectare suikerrietplantages die verspreid zijn over het eiland.

De rondleiding op de plantage werd gedaan door Brand Ambassador Óscar Lafuente. Een zeer charismatische en bevlogen man. Floor en Hidde hadden geluk, hun bezoek viel midden in het oogstseizoen. Hierdoor konden ze met eigen ogen zien hoe het suikerriet geoogst werd. Daarnaast mocht Hidde zelf ervaren hoe het is om het sap uit het suikerriet te krijgen. Hierbij werd verteld dat uit maar liefst 12 kilo suikerriet men 1 liter suikerrietsap krijgt. Ter plekke werd er een daiquiri gemaakt met het kakelverse suikerrietsap, dit was heerlijk en bijzonder om te proeven!

Het suikerriet wordt met behulp van een groot kapmes gekapt, dit maakt het een fysiek zware aangelegenheid. Na het kappen worden de stengels op een auto gelegd en getransporteerd naar de distilleerderij. Het oogstseizoen is in het voorjaar en duurt vaak 2 á 3 maanden.

Ron Arehucas rum distilleerderij op Gran Canaria

Ron Arehucas distilleerderij

Eénmaal aangekomen op de distilleerderij worden de suikerrietstengels machinaal geperst. Door deze handeling komt het vloeibare goud tevoorschijn.

Vervolgens wordt het gefermenteerd, gedistilleerd in metershoge kolomdistillaten en opgeslagen in grote tanks alvorens de rum in eikenhoutenvaten wordt geplaatst.

Johan Cruijff

Deze vaten liggen opgeslagen op vier verschillende plekken. Het was bijzonder om te zien dat een aantal van die vaten gesigneerd waren door beroemdheden.

Zo ook door Johan Cruijff, die de distilleerderij heeft bezocht in 1975.

 

Het gehele distillatieproces werd haarfijn uitgelegd door de Vlaamse gids Evelien. Zij werkt sinds enkele jaren voor Ron Arehucas. Samen met haar collega’s, hebben ze vorig jaar maar liefst 70.000 mensen mogen rondleiden. Voor een geringe vergoeding krijgen bezoekers een rondleiding en na afloop 4 verschillende glazen rum te proeven.

De rondleiding door de distilleerderij heeft een zeer professionele indruk achter gelaten op Floor en Hidde, zonder daarbij het gevoel voor ambacht uit het oog te verliezen. De rumproducent is uitermate betrokken in de omgeving en heeft duurzame productie hoog op zijn agenda staan.

Afgelopen jaar had het bedrijf 90% zero environment impact. Het doel voor de komende jaren is om dit aandeel te laten groeien. Eén van de vele voorbeelden is dat ze overgebleven suikerrietstengels schenken aan lokale boeren. Een bijzonder initiatief, boeren gebruiken het namelijk weer als stro voor op de boerderij.

Oscar Lafuente een van de beste rum-bartenders ter wereld bij Ron Arehucas

Lunch op het dakterras

Na afloop van de rondleiding werd er een lunch georganiseerd op het zonovergoten dakterras bij de distilleerderij. In combinatie met lokale tapas hapjes werden heerlijke cocktails geschonken.

Deze werden uitgeserveerd door Óscar Lafuente die in de running is om de beste rum-bartender ter wereld te worden. Op het moment bevindt hij zich onder de laatste 24 overgeblevenen van The Ultimate Awards.

Daarnaast kon men de prachtige Capitan Kidd rum proeven, het paradepaartje van Ron Arehucas. Deze kans lieten Floor en Hidde zich natuurlijk niet schieten. Een 30-jaar oude rum met tonen van chocolade, sinaasappel en vanille met een ongekend mondgevoel. Voor Hidde was dit de eerste keer dat hij zo’n oude rum geproefd had.

Het bezoek werd afgesloten met een gezamenlijk diner bij een geweldig Spaans restaurant. Onder het genot van al het lekkers dat het eiland te bieden heeft werd er teruggekeken op de afgelopen dagen. Als afsluiter werd er samen geproost op het leven met een heerlijke Ron Miel honing rum.

 

Bedankt

Graag willen we Ron Arehucas en in het bijzonder Priscila García, bedanken voor hun uitnodiging. Het indrukwekkende bezoek zal Floor en Hidde lang bijblijven. Het was zeer bijzonder om met eigen ogen het produceren van rum te zien.

Wat Floor en Hidde het meest zal bijblijven, zijn de gesprekken met de werknemers. Iedereen is enorm trots op het bedrijf en de rum die ze produceren. Dit is wat Ron Arehucas tot een uniek Europees bedrijf maakt in de rum wereld.

Back to top