Door naar content

Skye High met Loch Lomond en Glen Scotia in Olst

08 april 2024

Op donderdagavond 21 maart 2024 vond bij het Horecahuis in het Overijsselse kerkdorp Boskamp een whiskyproeverij plaats met de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia. De proeverij werd georganiseerd door Annet Boxman van úw topSlijter de Dom uit Olst.

Expositie Skye High

De whiskyproeverij werd georganiseerd naar aanleiding van de expositie ‘Skye High’, van de Zwolse fotografen Marc-Jan Heilhof en Gert Klos.

Zij exposeren van 13 februari t/m 12 mei 2024 een selectie van hun werk in het infocentrum IJssel Den Nul. Daarbij stond het Schotse eiland Skye centraal. Daarnaast presenteerde fotograaf Sander Korvemaker een selectie foto’s van de Schotse Hooglanders in de Duursche Waarden.

Er deden 28 bezoekers mee aan deze culturele en smaakvolle avond die in het teken stond van fotografie, whisky, de Schotse eilanden Skye, Inmurrin, Inchmoan en het op het schiereiland Kintyre gevestigde Campbeltown.

De gasten begonnen met de foto-expositie ‘Sky High’ in informatiecentrum Den Nul gelegen in de prachtige omgeving van de Duursche Waarden. Daarna vertrok het gezelschap naar Horecahuis Boskamp, waar Annet Boxman en Arjan Hartkamp voor iedere bezoeker een 7-tal whisky’s hadden neergezet op de proefmat.

Line-up

  • Loch Lomond Inchmurrin 12 YO Single Malt Whisky
  • Loch Lomond 12 YO Single Malt Whisky
  • Loch Lomond Inchmoan Smoky 12 YO Single Malt Whisky

Pauze

  • Glen Scotia Double Cask Rum Finish Single Malt Whisky
  • Glen Scotia Double Cask Single Malt Whisky
  • Glen Scotia 15 Years Old Single Malt Whisky
  • Glen Scotia Victoriana 54,2% Single Malt Whisky
Loch Lomond en de eilanden

Loch Lomond en de eilanden

Arjan begon gelijk te vertellen over de Loch Lomond Distillery die gevestigd is in Alexandria, aan de oevers van het meer Loch Lomond.

Loch Lomond is niet alleen het grootste zoetwatermeer van Schotland, maar het is ook één van de meest iconische en schilderachtige meren van het land. Het meer ligt in de zuidelijke Hooglanden op ongeveer 32 kilometer van Glasgow.

Loch Lomond staat bekend om zijn vele eilanden, meer dan 30 in totaal. Sommige van deze eilanden zijn bewoond, terwijl andere onbewoond zijn en dienen als natuurreservaten.

Inchmurrin

Inchmurrin

Inchmurrin, ook wel bekend als 'The Grassy Isle', is het grootste eiland in Loch Lomond, Schotland. Met weelderige vegetatie en serene landschappen staat het bekend om zijn rustige ambiance en prachtige natuur. Deze bijnaam benadrukt de weelderige, groene omgeving van het eiland, waardoor het een ware oase van rust is.

De eerste whisky van de avond is vernoemd naar dit eiland. Het is een passende naam voor deze heerlijke 12 jaar oude single malt whisky; grassige en bloemige tonen voren de boventoon in combinatie met peer, crème caramel, zacht fruit, vanille en fudge.  De whisky rijpt in drie verschillende soorten vaten; bourbon, refill en recharred. Deze whisky's worden vervolgens met elkaar verenigd en in balans gebracht, een heerlijke whisky om de avond mee te beginnen.

 

Loch Lomond Triple Twelve

Loch Lomond onderscheidt zich van andere distilleerderijen in Schotland door de verschillende stijlen whisky die men er kan maken. Dit komt onder andere door de verschillende distilleerketels; een straight-neck still, een traditional swan-neck still, een continuous Coffey malt still en een continuous grain still.

8 verschillende stijlen whisky

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren. De diversiteit van Loch Lomond komt mooi naar voren in de Triple Twelve die men in het Horecahuis in Boskamp kon proeven.

Loch Lomond Inchmoan Smoky 12 YO Single Malt Whisky

Inchmoan

Loch Lomond Inchmoan is de 3e whisky uit de Triple Twelve-reeks. Deze whisky is vernoemd naar het kleine eilandje Inchmoan en ligt vlak voor de kust van het pittoreske plaatsje Luss op de westelijke oever van het meer.

Inchmoan staat bekend om zijn grote zandstranden en is laaggelegen en moerassig. Aan beide zijden van het eiland zijn kiezelstranden, wat betekent dat er op een zonnige dag minstens één beschut is. Om deze reden en andere is het populair bij kampeerders en picknickers.

Inchmoan betekend vrij vertaald ‘het eiland van de turf’ en in vroegere tijden gebruikten de inwoners van Luss de turf van Inchmoan als brandstof. Het is geen verrassing dat de Inchmoan whisky een stevig geturfde whisky is.

Arjan liet de gasten eerst ruiken aan de glazen om vervolgens een klein beetje whisky in de handpalm te druppelen en daarna te wrijven. Hierdoor kwam een duidelijke geur van turf naar voren.

De whisky is gedistilleerd in twee verschillende stills; de swan-neck still en de straight-neck still. Daarna rijpt de whisky op Amerikaans eiken en refill-bourbonvaten, waardoor de whisky – naast het rokerige en kruidige karakter - een vleugje zoetheid van vanille krijgt.

Om weer even op adem te komen werd er een korte pauze ingelast, daarna was het tijd voor de whisky’s van het schiereiland Kintyre.

Glen Scotia

Na de pauze was het tijd voor de whisky’s van Glen Scotia. Arjan vertelde over de prachtige geschiedenis van Glen Scotia en Campbeltown, waar in vervlogen tijden meer dan 30 distilleerderijen actief waren.

De whiskyliefhebbers luisterden geboeid en werden al snel beloond met een heerlijke dram; de Glen Scotia Double Cask Rum. Deze rum finish is een exotische variant op de zeer populaire Glen Scotia Double Cask.

Glen Scotia 15 Years Old

Glen Scotia 15 Years Old

De whisky’s van Glen Scotia werden goed ontvangen en met name de 15 YO was één van de favorieten van de avond.

De Glen Scotia 15 Years Old is dan ook een uitzonderlijke single malt whisky die bij de grote spirit-competities regelmatig in de prijzen valt.

De whisky rijpt op speciaal geselecteerde vaten en vertegenwoordigt het ware karakter van Campbeltown.

De whisky heeft een kenmerkende geur van vanille, verweven met subtiele tonen van uit zee opstijgende nevel en kruidige aromatische vruchten.

Na al deze heerlijke whisky's stond de gasten nog een smaakvolle afsluiter te wachten; de Glen Scotia Victoriana.

 

 

Glen Scotia Victoriana

Glen Scotia Victoriana

De Glen Scotia Victoriana is een eerbetoon aan de Victoriaanse periode waarin de distilleerderij werd opgericht. De whisky weerspiegelt de rijke geschiedenis en het ambacht van Glen Scotia. Master Blender Iain McAlister selecteert persoonlijk de vaten voor deze whisky. Elk vat wordt gekozen vanwege zijn unieke karakter en uitzonderlijke rijpheid.

De whisky ondergaat een finish in diep gebrande eikenvaten, waardoor een uitzonderlijk soepele single malt whisky ontstaat, waarbij geur en smaak in perfecte harmonie zijn. De whisky wordt gebotteld op traditionele wijze; rechtstreeks uit het vat en zonder filtratie. Dit versterkt de subtiele hout- en vanillearoma's. De whisky heeft een vol kruidig fruitaroma en een mild rokerige smaak.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Annet Boxman van úw topSlijter de Dom, Robert Koerhuis en het team van Horecahuis Boskamp, Expositie Skye High en alle bezoekers hartelijk bedanken voor het mede mogelijk maken van deze smaakvolle avond.

Glen Scotia distilleerderij

Glen Scotia

Bij Glen Scotia produceert men al sinds 1832 de kenmerkende kruidige en maritieme Campbeltown whisky’s. In 2008 werd onder leiding van Iain McAlister een nieuwe weg ingeslagen.

Dit betaalde zich uit in 2021 toen de distilleerderij werd uitgeroepen tot Scottish Whisky Distillery of the Year en de Glen Scotia 25 YO werd bekroond tot 'best single malt whisky in the world'.

Deze prestatie markeert een opmerkelijke wederopstanding van Campbeltown als vooraanstaande whiskyregio. De toewijding en vastberadenheid van het team inspireren anderen om het stadje opnieuw in de schijnwerpers te zetten.

Lees meer over Glen Scotia whisky uit Campbeltown

Loch Lomond

Loch Lomond

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Eigen cooperage

Ook de bij de distilleerderij behorende kuiperij is indrukwekkend. Per jaar worden er in de Loch Lomond Cooperage zo’n 20.000 vaten gemaakt en herstelt. Een vakmanschap dat niet voor iedereen is weggelegd.

De Loch Lomond Distillery is één van de vier distilleerderijen in Schotland waar een cooperage op locatie is gevestigd.

Lees meer over Loch Lomond Whiskies

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top