Door naar content

‘Willy Wonka’-whisky’s vallen in de smaak in Brunssum

10 april 2024

Op vrijdagavond 5 april 2024 organiseerde Maurice Rutter van Drankenhandel de Snor uit Brunssum een smaakvolle whiskyproeverij. 46 whiskyliefhebbers waren naar Grand Café Fratelli gekomen en zij kregen o.a. enkele bijzondere ‘Willy Wonka’-whisky’s te proeven.

Over Brunssum

Namens De Monnik Dranken was Arjan Hartkamp naar het heuvelachtige Limburgse land afgereisd. De omgeving van Brunssum staat historisch gezien bekend om zijn steenkolenmijnen, waarbij de Staatsmijnen Hendrik, Emma en Wilhelmina de belangrijkste waren.

Deze mijnen hebben een belangrijke rol gespeeld in de economische ontwikkeling van de regio, maar in de 2e helft van de 20e eeuw ging de mijnbouwindustrie verloren. Tegenwoordig is deze regio een populaire bestemming voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers.

Brunssum ligt te midden van prachtige natuurlijke landschappen, waaronder uitgestrekte bossen, heidevelden (zoals de Brunssummerheide) en heuvels die kenmerkend zijn voor Zuid-Limburg.

Drankenhandel De Snor

Drankenhandel De Snor

Drankenhandel De Snor beschikt over een mooi whiskyassortiment en dat men hier in het Limburgse land ook van whisky’s houdt bleek wel uit het grote aantal aanmeldingen voor deze proeverij.

Oudere whisky's

Tijdens de voorbereiding van deze proeverij gaf Maurice aan dat hij graag een line-up wilde met enkele oudere whisky’s van 18 en 21 jaar.

Aan dat verzoek kon Arjan – Sales Ambassador Loch Lomond Whiskies – natuurlijk wel voldoen. De Loch Lomond distilleerderij wordt niet voor niets het ‘Willy Wonka van Schotland’ genoemd.

Willy Wonka van Schotland

De Loch Lomond-distilleerderij wordt ook wel de "Willy Wonka van Schotland" genoemd vanwege zijn reputatie op het gebied van innovatie en diversiteit in het produceren van whisky.

Net zoals Willy Wonka's chocoladefabriek bekend staat om zijn ongebruikelijke en creatieve productiemethoden, staat Loch Lomond bekend om zijn experimenten met verschillende soorten whisky en productietechnieken en vatenmanagement.

De distilleerderij kan een breed scala aan whisky's produceren, variërend van traditionele single malts tot blended malts en grain whisky's. Sinds de switch van blended whisky’s naar single malt whisky’s in 2014 heeft Loch Lomond een uitstekende reputatie opgebouwd.

Creativiteit, innovatie en diversiteit

De vergelijking met Willy Wonka's chocoladefabriek onderstreept de creatieve, innovatieve en diverse aanpak die Loch Lomond naar voren brengt in de Schotse whiskywereld.

Loch Lomond line-up in Brunssum

In Brunssum was men ook zeer enthousiast over de whisky’s van Loch Lomond. In totaal kreeg men 4 ‘Willy Wonka’-whisky’s te proeven in Grand Café Fratelli.

  • Loch Lomond 12 Years Old Single Malt Whisky’s
  • Loch Lomond 18 Years Old Single Malt Whisky’s
  • Loch Lomond 21 Years Old Single Malt Whisky’s
  • Loch Lomond Cooper’s Collection Mizunara Wood Cask Finish
Loch Lomond 12 Years Old

Loch Lomond 12 Years Old

De 12 jaar oude single malt van Loch Lomond is een perfecte vertegenwoordiging van de kenmerkende stijl van de distilleerderij. De whisky bevat heerlijke tonen van perzik en peer, gelaagd met een zoetheid van vanille en een subtiel vleugje rook in de afdronk.

Deze 12 jaar oude whisky wordt vervaardigd met behulp van de unieke Straight Neck stills en de meer traditionele Swan Neck Stills. Vervolgens rijpt de whisky op drie verschillende soorten Amerikaans eikenhouten vaten; bourbon, refill en re-charred.

Deze perfect uitgebalanceerde expressie wordt samengebracht door Michael Henry, de Master Blender bij Loch Lomond. Zijn handtekening siert elke fles.

Loch Lomond 18 Years Old

Loch Lomond 18 Years Old

Geheel in Loch Lomond-stijl bevat de whisky smaakvolle tonen van gebakken appel en rijke toffee en een subtiele houtrook in de afdronk.

Amerikaans eiken

Deze 18-jarige whisky rijpt op drie verschillende Amerikaans eikenhouten vaten, deze zijn nog door de Master Cooper van die tijd (Tommy Wallace) uitgekozen. Tijd en natuur hebben er vervolgens - gedurende de 18 jaar - voor gezorgd dat er een sublieme, uitgebalanceerde whisky is ontstaan.

Zoals de natuur het heeft bedoeld

Loch Lomond 18 Years Old is niet koud gefilterd om zo de whisky te houden zoals de natuur het heeft bedoeld. Bij de vraag wie deze whisky lekker vond gingen vele handen de lucht in.

Loch Lomond 21 Years Old

Loch Lomond 21 Years Old

Als je je afvraagt of het nog beter en lekkerder kan, dan is het antwoord te vinden in de 21 jaar oude Loch Lomond whisky.

Deze single malt whisky is een elegant meesterwerk, gerijpt op Amerikaans eiken voor een rijke kleur en diepe smaak.

De neus opent met tonen van cederhout, zachte toffee, appel en een vleugje honing. Bij het proeven komen fruitige accenten van zest, druiven en een vleugje kaneel naar voren, met subtiele hints van tabak en gember op de achtergrond.

De afdronk combineert houtskoolachtige tonen met perzikzoetheid en een lichte bitterheid, waardoor een gebalanceerde en bevredigende smaakbeleving ontstaat.
Deze prachtige whisky deed opnieuw vele handen in de lucht gaan en wist menig whiskyhart sneller te laten kloppen.

Loch Lomond Cooper’s Collection Mizunara Wood Cask Finish

Loch Lomond Cooper’s Collection Mizunara Wood Cask Finish

De laatste whisky voor de pauze is misschien wel het beste voorbeeld van een ‘Willy Wonka’-whisky. Master Blender Michel Henry heeft bij het creëren van deze whisky nauw samengewerkt met de vakmensen van de kuiperij van Loch Lomond.

Deze grain whisky is gedistilleerd in de innovatieve Coffey-still en heeft vervolgens gerijpt op first en second fill Amerikaans eiken bourbonvaten.

Voor deze whisky gebruikt men uitsluitend 100% gemoute gerst en dat is een zeldzaamheid aangezien er bij single grain whisky meestal ook andere granen worden gebruikt.

Mizunara-finish

Daarna heeft de whisky gedurende zes maanden gerijpt op de beste handgemaakte vaten van Japans Mizunara eikenhout. De rijping op dit zeldzame Japanse eikenhout tilt de smaken in de single grain whisky van Loch Lomond naar een hoger niveau.

Het resultaat is dan ook een karaktervolle whisky, soepel, elegant fruitig en bloemig, verrijkt met overvloedige geuren van kruidige specerijen van het Mizunara-hout.

Loch Lomond

Loch Lomond

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Eigen cooperage

Ook de bij de distilleerderij behorende kuiperij is indrukwekkend. Per jaar worden er in de Loch Lomond Cooperage zo’n 20.000 vaten gemaakt en herstelt. Een vakmanschap dat niet voor iedereen is weggelegd.

De Loch Lomond Distillery is één van de vier distilleerderijen in Schotland waar een cooperage op locatie is gevestigd.

Lees meer over Loch Lomond Whiskies

Glen Scotia

Naast de whisky's van Loch kreeg men in Brunssum nog 4 Campbeltown whisky's van Glen Scotia te proeven. Tijdens één van de vele proeverijen die Arjan dit jaar houdt gaan we wat dieper in op deze interessante whisky's.

  • Glen Scotia Double Cask Rum Finish Single Malt Whisky
  • Glen Scotia 15 Years Old Single Malt Whisky
  • Glen Scotia 18 Years Old Single Malt Whisky
  • Glen Scotia Victoriana 54,2% Single Malt Whisky

Bedankt

Het was een zeer geslaagde, gezellige en smaakvolle avond in Brunssum. Langs deze weg willen wij Maurice Rutter van Drankenhandel de Snor, Rob Broers, het team van Grand Café Fratelli hartelijk bedanken voor de organisatie. Ook willen wij de Brunssumse whiskyliefhebbers bedanken voor het deelnemen aan deze whiskyproeverij.

Glen Scotia distilleerderij

Glen Scotia

Bij Glen Scotia produceert men al sinds 1832 de kenmerkende kruidige en maritieme Campbeltown whisky’s. In 2008 werd onder leiding van Iain McAlister een nieuwe weg ingeslagen.

Dit betaalde zich uit in 2021 toen de distilleerderij werd uitgeroepen tot Scottish Whisky Distillery of the Year en de Glen Scotia 25 YO werd bekroond tot 'best single malt whisky in the world'.

Deze prestatie markeert een opmerkelijke wederopstanding van Campbeltown als vooraanstaande whiskyregio. De toewijding en vastberadenheid van het team inspireren anderen om het stadje opnieuw in de schijnwerpers te zetten.

Lees meer over Glen Scotia whisky uit Campbeltown

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top