Door naar content

Nederlandse slijters brengen bijzonder bezoek aan Tamdhu

09 augustus 2024

Op maandag 5 en dinsdag 6 augustus 2024 brachten drie Nederlandse slijters onder leiding van Joël de Kock een bezoek aan Tamdhu. Deze Speyside-distilleerderij is normaal gesproken niet te bezoeken, maar er is af en toe ruimte voor uitzonderingen.

Het gezelschap bestond uit Petra De Boevere (De Vuurtoren, Sluis), Jan van Boxmeer (Van Boxmeer, Sint-Oedenrode) en Tom-Roderick Muthert (Frans Muthert, Musselkanaal). De reden dat het gezelschap klein was, werd meteen duidelijk bij aankomst. Het voormalige Custom House bij de ingang is omgetoverd tot een guest house en alleen toegankelijk op uitnodiging.

Waar vroeger de exciseman woonde, zijn nu vier slaapkamers, een woonkamer, eetkamer en keuken voor gasten. Vanaf het Custom House loop je meteen het terrein van Tamdhu op. Tamdhu is opgericht in 1897 in het Victoriaanse tijdperk, de hoogtijdagen van de industriële revolutie. Zo oogt de distilleerderij van buiten nog steeds. Waar menig distilleerderij van buiten een make-over heeft gekregen, stap je bij Tamdhu ruim honderd jaar terug in de tijd.

Op het nieuwe kantoorpand na voelt het als in 1897. Het gezelschap werd verwelkomd door Caitlin Still. Als Distillery Support is ze een manusje-van-alles en wist ze een mooie rondleiding te geven. Haar achternaam is geen toeval. Veel van haar familieleden werken of hebben gewerkt bij distilleerderijen, waaronder bij Tamdhu.

Dalbeallie Station bij Tamdhu Speyside Single Malt

Dalbeallie Station

De tour begon achter de distilleerderij bij Dalbeallie Station. Dit voormalige treinstation verbond de gehele Speyside met verre steden, zoals Londen. Een unieke en historische locatie.

Vanaf de achterkant ging de tour verder via de mill, de mashtuns en washbacks.

Tamdhu kan tot 4 miljoen liter produceren, maar maximaal 600 duizend daarvan is voor de single malt Tamdhu bedoeld.

Een uitzonderlijk klein volume als je dat vergelijkt met andere distilleerderijen.

De tour ging verder in de warehouses, het kloppende hart waar in alle stilte de vaten liggen te rusten.

Custom House

De single malt Tamdhu wordt exclusief gerijpt op Oloroso-sherryvaten. Van oudsher de standaard in de Speyside, maar tegenwoordig een uitzondering. Het aantal distilleerderijen dat volledige sherryvatrijping hanteert voor hun eigen single malt is op niet meer dan één hand te tellen. En dat is te proeven. Na de rondleiding ging het gezelschap terug naar het Custom House.

De kast stond vol met vrijwel alle bottelingen die Tamdhu sinds 2012 heeft uitgebracht. Dat is het jaar dat Ian Macleod Distillers Tamdhu kocht en de single malt met volledige sherryvatrijping liet bottelen. Een illuster rijtje om te zien was de Tamdhu Batch Strength. Deze variant wordt om de paar jaar uitgebracht rond de 60% alcohol. De laatste uitgave is batch 8.

In de Nederlandse slijterijen zijn de andere recente batches weleens te vinden, maar de eerste varianten, laat staan de allereerste, zijn nauwelijks te vinden of te proeven. Hier wel. Daarnaast was het mooi om de verschillende leeftijden op een rijtje te proeven. Vooral de Tamdhu 18 en de gelimiteerde Tamdhu Cigar Malt batch III zijn bijzondere whisky's.

Het kaliber van dit soort whisky's is zeldzaam. De Oloroso-sherryvatrijping is onmiskenbaar en druipt ervan af. Met een hoog percentage Europees eikenhout is dit de klassieke stijl sherryvatrijping. De liefhebber van deze stijl kan Tamdhu niet voorbij laten gaan.

Tasting, diner en cocktails

Net voor de tasting begon het te regenen, dus het gezelschap bleef de avond binnen. Vanuit de keuken werd er een mooi diner verzorgd door de catering. De flessen whisky stonden op tafel, hier en daar een glas wijn en de muziek schalde uit de platenspeler. Na het diner werden er cocktails gemaakt. Niet door professionele bartenders, maar door het gezelschap zelf, improviserend met aanwezige ingrediënten en tools.

Petra gaf aan liefhebber te zijn van de Old Fashioned. Dus werd er gezocht in de kasten en kwamen er marmelade en een fles Oloroso-sherry tevoorschijn. Door het ontbreken van bartools ging Tom-Roderick aan de slag met een garde en een maatbeker om de boel te mixen met de Tamdhu Batch Strength. Joël gebruikte een schoteltje als strainer en zo werd de Lady Marmelade Tamdhu Old Fashioned gemaakt.

Petra was zodanig tevreden dat er een video op Facebook werd geplaatst van het improviseren door Joël en Tom-Roderick. Daarna werd er met succes nog een highball gemaakt met de Tamdhu Quercus Alba Distinction III, honing, citroensap en een klein beetje bruiswater. Het mooie van deze creaties was dat Tamdhu mooi aanwezig en onderscheidend bleef in de smaak.

Spey rivier bij Tamdhu

Spey

De volgende ochtend ging het gezelschap op pad voor een wandeling langs de oevers van de rivier de Spey. De zon stond laag en het uitzicht was werkelijk een plaatje voor een schilderij.

Als een van de weinige distilleerderijen ligt Tamdhu direct aan de iconische rivier de Spey, die bekendstaat om haar heldere water en het rijke ecosysteem.

Hier wordt niet alleen gevist op zalm, maar is de rivier ook geliefd bij avonturiers die met kano’s de heftige golven en stroming bedwingen.

Na de verkwikkende wandeling, waarbij de schoonheid van de Spey hen bleef betoveren, werd Caitlin bedankt en ging het gezelschap naar Aberdeen om de vlucht terug te pakken.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Petra, Tom-Roderick en Jan hartelijk danken voor hun aanwezigheid en gezelligheid tijdens de reis. Tevens dank aan Caitlin en Distillery Manager Sandy die nog even langskwam voor een praatje.

Tamdhu Speyside Single Malt Whisky

The World’s Most Admired Whiskies

Tamdhu

Tamdhu ligt in de Speyside in het noordoosten van Schotland. Deze regio is - vanwege zijn vruchtbare valleien en de rivier de Spey die er doorheen loopt - befaamd om zijn whiskyproductie.

Bij Tamdhu wordt de whisky uitsluitend gerijpt op sherryvaten. Dat doet men al sinds de oprichting van de distilleerderij in 1897.

The World’s Most Admired Whiskies 2022

Tamdhu staat in de top-50 van de meest gewaardeerde whisky's in 2022. Dit is een mooie beloning voor Tamdhu, dat dus vasthoud aan het volledig rijpen op sherryvaten. Dat blijft een grote uitdaging, want sherryvaten - en dan vooral die van goede kwaliteit - worden steeds duurder en schaarser.

 

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top