Door naar content

Bolgheri Finish van Loch Lomond sublieme start whiskyproeverij De Cognactheek

28 februari 2024

Op vrijdagavond 23 februari 2024 vond er bij de Cognactheek in Apeldoorn een whiskyproeverij plaats met een aantal exclusieve whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia. De slijterij is eigendom van Erik de Leest en Harold van der Werff en ligt in het noorden van Apeldoorn, niet ver van Paleis het Loo.

De Cognactheek

De Cognactheek – met ongeveer 380 verschillende soorten cognac – is in Nederland een begrip op het gebied van cognac. De passie voor dit Franse distillaat druipt eraf bij Erik en Harold. Naast cognac beschikt de Cognactheek ook over een ruim assortiment whisky’s, waaronder een uitgebreide collectie van Loch Lomond en Glen Scotia.

Ontdekkingsreis

Daarom hadden de Apeldoornse jeugdvrienden Arjan Hartkamp uitgenodigd om de gasten mee te nemen op een smaakvolle ontdekkingsreis met de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia. Met z’n drieën hadden de heren een fraaie line-up samengesteld.

Bijzondere whisky’s

De avond begon met de Loch Lomond 10 YO Viticcio Bolgheri Finish en eindigde met Glen Scotia Victoriana 54,2%. Ook kregen de gasten whisky’s als Loch Lomond 21 YO en Glen Scotia 18 YO te proeven.

De line-up in Apeldoorn

  • Loch Lomond 10 YO Viticcio Bolgheri Finish
  • Loch Lomond Single Grain Mizunara Finish
  • Loch Lomond 18YO Single Malt
  • Loch Lomond 21YO Single Malt

Pauze

  • Glen Scotia Double Cask Single Malt
  • Glen Scotia 15 YO Single Malt
  • Glen Scotia 18YO Single Malt
  • Glen Scotia Victoriana 54,2%

Genieten

Ongeveer 28 whiskyliefhebbers waren op deze avond afgekomen. Zij genoten van de whisky’s, de achterliggende verhalen en de bijpassende hapjes. De avond begon met de Viticcio Bolgheri Finish van Loch Lomond en deze whisky lichten we in dit nieuwsbericht wat verder uit.

Loch Lomond 10 YO Viticcio Bolgheri Finish

Loch Lomond 10 YO Viticcio Bolgheri Finish

De Loch Lomond 10 YO Viticcio Bolgheri Finish is speciaal gebotteld voor de Nederlandse markt. Het is één van de 5 releases in de Wine Finish 2023-serie. Voor deze serie Wine Finishes heeft De Monnik Dranken vaten van diverse wijnhuizen naar Schotland gestuurd. Daar heeft Loch Lomond de whisky’s verder laten rijpen (finishen) op deze wijnvaten.

In Apeldoorn kreeg men een whisky in het glas waarbij de finish heeft plaatsgevonden op een voormalig wijnvat waar voorheen de rode Viticcio Bolgheri in heeft gezeten.

Dit vat is eind 2022 gebotteld op 50%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Deze gelimiteerde single cask release bestaat uit slechts 326 flessen.

Proefnotities

Door de ‘Bolgheri finish’ heeft de whisky duidelijke tonen van klein rood fruit, bramen, zwarte bessen en kersen. Ook zijn tonen van verse sinaasappel, bloemenhoning en rijpe sultanarozijnen waarneembaar.

Romige vanillecomponenten afkomstig van het houten vat voegen zoetheid, kruidigheid en nootachtige aroma's toe aan deze uitzonderlijke whisky.

Bijpassende hapjes

Bij de proeverij in Apeldoorn werden diverse bijpassende hapjes geserveerd. Zo kon men bij de hiervoor genoemde Loch Lomond 10 YO Viticcio Bolgheri Finish een stukje ham proeven.

Ham past goed bij Loch Lomond 10 YO Viticcio Bolgheri Finish vanwege het contrast in smaken, versterking van fruitige tonen, complementaire aroma's en textuurcontrast.

Er waren nog een aantal andere combinaties:

Caramel fudge bij Glen Scotia Double Cask Single Malt

Caramel fudge versterkt de vanilletonen en verzacht de lichte rokerigheid van Glen Scotia Double Cask Single Malt.

Gevulde bonbon bij Loch Lomond 18 YO Single Malt

Gevulde bonbons accentueren de zoete en fruitige tonen van Loch Lomond 18 YO Single Malt.

Zalm bij Loch Lomond 21 YO Single Malt

De vettige en zachte zalm vormt een contrast met de intense smaak van Loch Lomond 21 YO Single Malt.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Erik de Leest en Harold van der Werff van de Cognactheek hartelijk bedanken voor de organisatie van deze zeer geslaagde whiskyproeverij. Het enthousiasme en de interesse van de whiskyliefhebbers droeg mede bij aan deze succesvolle avond.

Loch Lomond

Loch Lomond

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Snelst groeiend single malt whiskymerk

Loch Lomond behoort al jaren tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld.

Het jaar 2021 voerde het veelzijdige whiskymerk de top-25 snelst groeiende single malt whiskymerken met ruime voorsprong aan.

Lees meer over Loch Lomond Whiskies

Glen Scotia distilleerderij

Glen Scotia

Bij Glen Scotia produceert men al sinds 1832 de kenmerkende kruidige en maritieme Campbeltown whisky’s. In 2008 werd onder leiding van Iain McAlister een nieuwe weg ingeslagen.

Dit betaalde zich uit in 2021 toen de distilleerderij werd uitgeroepen tot Scottish Whisky Distillery of the Year en de Glen Scotia 25 YO werd bekroond tot 'best single malt whisky in the world'.

Deze prestatie markeert een opmerkelijke wederopstanding van Campbeltown als vooraanstaande whiskyregio. De toewijding en vastberadenheid van het team inspireren anderen om het stadje opnieuw in de schijnwerpers te zetten.

Lees meer over Glen Scotia whisky uit Campbeltown

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top