Door naar content

Loch Lomond 12 YO maakt indruk op whiskyproeverij in Steenwijk

14 februari 2024

Op vrijdagavond 9 februari 2024 vond er een whiskyproeverij plaats in het sfeervolle proeflokaal achter de winkel van Genieten bij Bert. Deze slijterij is eigendom van Esther en Bert Marinus en ligt in het prachtige oude vestingstadje Steenwijk.

Namens De Monnik Dranken was Arjan Hartkamp naar Steenwijk afgereisd om de gasten mee te nemen op een smaakvolle ontdekkingsreis langs verschillende whisky's, met als hoogtepunt de Loch Lomond 12 Years Old.

De roots van Arjan liggen in Steenwijk en hij voelde zich dan ook meteen thuis in het gezellige proeflokaal. De naam Hartkamp is een bekende naam in Steenwijk, desondanks kwamen er zo’n 24 whiskyliefhebbers naar de Scholestraat in het centrum van Steenwijk.

Loch Lomond en Glen Scotia

Zij genoten van de whisky’s en de boeiende verhalen die Arjan vertelde over Loch Lomond en Glen Scotia.

De whisky's van Loch Lomond vielen goed in de smaak, waarbij met name de Loch Lomond Single Grain Mizunara nieuwe bewonderaars vond. Echter, het was de uitgebalanceerde smaak van de Loch Lomond 12 Years Old die de harten van velen wist te veroveren.

Loch Lomond 12 Years Old

Loch Lomond 12 Years Old

De 12 jaar oude single malt van Loch Lomond is een perfecte vertegenwoordiging van de kenmerkende stijl van de distilleerderij. De whisky bevat heerlijke tonen van perzik en peer, gelaagd met een zoetheid van vanille en een subtiel vleugje rook in de afdronk.

Deze 12 jaar oude whisky wordt vervaardigd met behulp van de unieke Straight Neck stills en de meer traditionele Swan Neck Stills. Vervolgens rijpt de whisky op drie verschillende soorten Amerikaans eikenhouten vaten; bourbon, refill en re-charred.

Deze perfect uitgebalanceerde expressie wordt samengebracht door Michael Henry, de Master Blender bij Loch Lomond. Zijn handtekening siert elke fles.

Loch Lomond Triple Twelve

In totaal kreeg men 4 whisky's van Loch Lomond te proeven:

  • Loch Lomond Inchmurrin 12 YO
  • Loch Lomond 12 YO Single Malt
  • Loch Lomond Single Grain Mizunara Finish Coopers Collection
  • Loch Lomond Inchmoan Smokey 12 YO
4 verschillende distilleerketels

Wat opvalt is dat men bij Loch Lomond in staat is om 3 verschillende 12 jaar oude whisky's te maken. Dit zijn drie 12-jaar oude whisky’s met een totaal verschillend smaakprofiel; van de lichte en fruitige Inchmurrin tot de zwaar geturfde Inchmoan, met daartussen de Loch Lomond 12 YO.

Daarmee onderscheidt men zich van andere Schotse distilleerderijen en dat komt onder andere door de aanwezigheid van verschillende distilleerketels; een straight-neck still, een traditional swan-neck still, een continuous Coffey malt still en een continuous grain still.

8 verschillende stijlen whisky

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Culinair genieten bij Genieten bij Bert

Tijdens het proeven werden heerlijke hapjes geserveerd, samengesteld door Esther uit hun eigen delicatessenwinkel. Zo werd de Loch Lomond 12 Years Old geserveerd met zalm, wat de smaakervaring nog verder versterkte. Daarnaast werd de Loch Lomond Peated gecombineerd met een heerlijke worst, verrijkt met salami, truffel en Parmezaanse kaas, wat zorgde voor een perfecte balans van smaken.

Pauze

Na een korte pauze was het tijd om kennis te maken met Glen Scotia. De rijke geschiedenis van deze distilleerderij en de kwaliteit van hun whisky's brachten een nostalgische sfeer in het Steenwijkse proeflokaal.

 

Glen Scotia distilleerderij

Glen Scotia

Bij Glen Scotia produceert men al sinds 1832 de kenmerkende kruidige en maritieme Campbeltown whisky’s. In 2008 werd onder leiding van Iain McAlister een nieuwe weg ingeslagen.

Dit betaalde zich uit in 2021 toen de distilleerderij werd uitgeroepen tot Scottish Whisky Distillery of the Year en de Glen Scotia 25 YO werd bekroond tot 'best single malt whisky in the world'.

Deze prestatie markeert een opmerkelijke wederopstanding van Campbeltown als vooraanstaande whiskyregio. De toewijding en vastberadenheid van het team inspireren anderen om het stadje opnieuw in de schijnwerpers te zetten.

Lees meer over Glen Scotia whisky uit Campbeltown

Campbeltown whisky's van Glen Scotia

Bij Genieten bij Bert kreeg men de volgende whisky's van Glen Scotia in het glas:

  • Glen Scotia Double Cask Rum Finish
  • Glen Scotia Double Cask
  • Glen Scotia 15 YO Single Malt
  • Glen Scotia Victoriana
Glen Scotia 15 YO & Victoriana

De Glen Scotia whisky's werden werden goed ontvangen in Steenwijk. Met name de 15 jaar oude Glen Scotia was een favoriet en de afsluiter van de avond - Glen Scotia Victoriana - was voor velen het napraten zeker waard. Met een paar druppels water, werd deze whisky nog aangenamer en werd de avond afgesloten met een alcoholpercentage van 52,4 %.

Oude boerenkaas en pure chocolade

Bij de Glen Scotia Double Cask kregen de whiskyliefhebbers een stukje licht ziltige oude boerenkaas te proeven en bij de Glen Scotia Victoriana een stuk 70% pure chocolade. Deze pure chocolade heeft een intense (ietwat bittere) smaak en is daardoor een uitstekende partner van de krachtige en robuuste Glen Scotia Victoriana met zijn rijke smaken van gedroogd fruit, kruiden en een subtiele rokerigheid.  

Bedankt

Langs deze weg willen wij Esther en Bert Marinus van Genieten bij Bert bedanken voor deze zeer geslaagde avond. Hun toewijding aan hun vak en warme gastvrijheid hebben deze avond tot een groot succes gemaakt.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top