Door naar content

7 Schotse whisky's bij proeverij Luc's Wine & Drinks in Helmond

19 januari 2024

Op zondag 14 januari 2024 organiseerde Luc van der Horst van Slijterij Luc’s Wine & Drinks uit Helmond een whiskyproeverij met een aantal heerlijke Schotse whisky’s. Luc had Ronald Anneveldt uitgenodigd om de ruim 30 whiskyliefhebbers een mooie en smaakvolle middag te bezorgen.

Slijterij Luc’s Wine & Drinks

In Helmond is Luc’s Wine & Drinks een begrip en de vaste klantenkring bestaat onder andere uit een groep enthousiaste en ervaren whiskydrinkers.

Zij nemen met grote regelmaat deel aan diverse proeverijen en ook op deze – enigszins regenachtige – zondagmiddag waren ze weer massaal naar Party Centrum de Molen gekomen om daar te genieten van een 7-tal Schotse whisky’s en het bijbehorende ‘commentaar’ van Ronald Anneveldt.

De line-up in Helmond:
  • Speyburn 10 Years Old
  • Tomintoul 12 Years Old Oloroso Finish
  • Balblair 12 Years Old
  • Old Pulteney 12 Years Old
  • The GlenAllachie 8 Years Old
  • Smokehead Sherrybomb
  • MacNair’s 12 Years Old Peated

 

Speyside

Meer dan de helft van de Schotse whiskydistilleerderijen liggen in de Speyside en tijdens deze proeverij stonden er dan ook 4 whisky’s uit deze whiskyregio op de proefmat.

In Helmond begon men met de Speyburn 10 Years Old. Dit is een typische Speyside whisky; toegankelijk en zacht met een fijne fruitige smaak en een wat droge afdronk.

Daarnaast werden ook de 8 jaar oude GlenAllachie en de 12 jaar oude geturfde MacNair’s goed ontvangen door het whiskypubliek. De Helmondse whiskyliefhebbers kozen echter Tomintoul 12 Years Old Oloroso Finish als favoriet van de middag. De distilleerderij en de whisky lichten we hieronder wat verder uit.

Tomintoul

Tomintoul

The Gentle Dram

De whisky’s van Tomintoul staan bekend als ‘The Gentle Dram’. De distilleerderij ligt aan een smal weggetje - net ten noorden van het dorpje Tomintoul – in het adembenemend mooie Cairngorms National Park.

Robert Fleming

Onder leiding van ervaren Distillery Manager Robert Fleming weet Tomintoul zich te onderscheiden met zachte whisky’s met een rond karakter en verfijnde houttonen.

Zuiver bronwater

Het zuivere bronwater van de Ballantruan Spring in de Cromdale Hills draagt bij aan het unieke karakter.

Tomintoul 12 Years Old Oloroso Finish

De Tomintoul 12 Year Old Oloroso Sherry Cask Finish werd gedistilleerd in 2009 en rijpte aanvankelijk in ex-bourbon Amerikaans eiken vaten alvorens, gedurende 18 maanden, te worden afgewerkt in Oloroso Sherryvaten uit Andalusië in Spanje.

Proefnotities

Rijk en fruitig met uitgesproken aroma's van broze toffee, gedroogd fruit, melkchocolade en bakkruiden. Zoet en zijdezacht op de tong met lagen van koffiecake, sultana's en mokka vermengd met geroosterde walnoten en gekonfijte kruidnagel. Een nootachtige en verwarmende afdronk met tonen van ahornsiroop, koffiedik en warme pecantaart.

Populair

Niet alleen de whisky’s die Ronald had meegenomen naar Helmond waren populair, hijzelf ook! Men wilde zelfs met Ronald op de foto!

Bedankt

Aan het eind van deze gezellige en smaakvolle middag kwam Ronald tot de volgende conclusie: “Helmond houdt niet alleen van Sport, maar ook van whisky!”. Langs deze weg willen wij Luc van der Horst van Slijterij Luc’s Wine & Drinks en alle aanwezige whiskyliefhebbers hartelijk bedanken voor deze zeer geslaagde whiskyproeverij.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top