Door naar content

Boann Irish Single Pot Still Whiskeys zien het levenslicht

01 juli 2024

Op 21 december 2019 begon het avontuur van Boann met Irish single pot still whiskey. Nu, vier en een half jaar later, introduceert Boann zijn eerste wereldwijd verkrijgbare core-range van whiskeys. Deze whiskeys zijn verpakt in elegant ontworpen glazen flessen die de essentie van whiskey - hout, water en gerst - belichamen.

Irish Single Pot Still

Op 21 juni 2024 vond er een historische gebeurtenis plaats in Drogheda. Op de langste dag van het jaar werden de eerste drie gerijpte Irish pot still whiskeys aan de wereld gepresenteerd.
Dit moment markeert niet alleen een mijlpaal voor de familie Cooney, maar ook voor de gehele gemeenschap van Drogheda, waar voor het eerst in 160 jaar weer whiskey werd geproduceerd.

Traditie & innovatie

In het hart van de weelderige Ierse Boyne Valley ligt de ultramoderne Boann Distillery, volledig opgebouwd door de familie Cooney. De distilleerderij bevindt zich nabij het oude havenstadje Drogheda, een plaats van historisch belang voor de Ierse whiskey-industrie.

Bijna 500 jaar geleden werd hier bepaald welke distilleerderijen het levenswater mochten produceren. Door de jaren heen huisvestte de Boyne Valley tientallen distilleerderijen, waarvan de laatste in 1968 sloot.

Cooney familie

Meer dan 50 jaar later begint een nieuw tijdperk. Sinds 2019 distilleert de familie Cooney in de Boann Distillery en introduceert nu hun eerste core-range whiskeys onder de naam Boann.

Deze drie single pot still Irish whiskeys zijn gerijpt op diverse prominente vattypes, met behoud van natuurlijke kleur en zonder koude filtratie. Dankzij nanotechnologie is het contact met koper tijdens het distillatieproces volledig geoptimaliseerd, wat bijdraagt aan de unieke smaakprofielen.

Beeldschone flessen

De vorm van de fles is open voor interpretatie. Het kan associaties oproepen met gerst, vlammen, een kronkelende rivier, het stromende haar van de godin Boann, of de contouren van Newgrange, 's werelds oudste graftombe. Elk detail van de fles is doordrenkt met symboliek.

De houten stop, gestroomlijnd en elegant, verwijst naar de zacht stromende wateren van de rivier de Boyne en is versierd met een metalen medaillon dat de essenties van land, water, maan en zon symboliseert.

Deze fles belichaamt niet alleen vakmanschap en creativiteit, maar ook de diepe verbondenheid tussen mens, natuur en geschiedenis.

World’s Best

In 2021 werd Boann's 'New Born' New Make Spirit verkozen tot “World’s Best New Make Spirit” en “Ireland’s Best New Make & Young Spirit” tijdens de World Whiskey Awards.

Daarnaast werd de Solstice editie, die niet wereldwijd verkrijgbaar is, uitgeroepen tot “Best Pot Still Whiskey in Ireland in the 12 Years and under” categorie. Beide bekroonde producten zijn voorlopers van de huidige releases en tonen de veelbelovende potentie van wat nog komen gaat.

Boann Single Pot Still Marsala Cask Irish Whiskey

Boann Single Pot Still Marsala Cask

Zwaar gebrande ex-bourbonvaten

Het single pot still-distillaat, gemaakt met lokaal geteelde gemoute gerst, ongemoute gerst, haver en rogge, werd aanvankelijk gerijpt in zwaar gebrande ex-bourbonvaten.

Siciliaanse Marsala-wijnvaten

Vervolgens werd de whiskey overgebracht naar verfijnde Siciliaanse Marsala-wijnvaten van Frans eikenhout.

Dankzij de ex-bourbonvaten heeft de whiskey een basis van vanille en honing, terwijl de Marsala-wijnvaten zorgen voor Franse eikenkruiden en sappige citroentonen.

Proefnotities

Neus

Een verleidelijke geur van subtiele specerijen, harsachtige schors, gebrande sinaasappelgeuren met tonen van vers gemaaid gras en bloemige honing.

Smaak

Rijk en stroperig mondgevoel, zoete marmelade, gevolgd door pepermunt en eikenkruiden.

Afdronk

Een langdurige afdronk met heerlijke tonen van kaneel en kruidnagel.

Boann Single Pot Still Madeira Cask Irish Whiskey

Boann Single Pot Still Madeira Cask

Zwaar gebrande ex-bourbonvaten

Het single pot still-distillaat, gemaakt van lokaal verkregen gemoute gerst, ongemoute gerst, haver en rogge, heeft eerst gerijpt in zwaar gebrande ex-bourbonvaten.

Madeira-wijnvaten

Daarna is de whiskey overgebracht naar uitzonderlijke Madeira-wijnvaten, waar de Madeirawijn eerder het beroemde 'Canteiro-proces' heeft ondergaan.

Dit resulteert in een levendige en frisse whiskey met een fluweelzacht mondgevoel, waarbij smaken van perzik, vanille en walnoot de boventoon voeren.

 

Proefnotities

Neus

Levendige geur met verleidelijke aroma's van appels en perziken, gevolgd door prachtige tonen van honing en geroosterde eiken, met een vleugje bloemige geuren die op de achtergrond spelen.

Smaak

Fluweelzacht mondgevoel, perziken en room bij de eerste slok, vanille, walnoten en gedroogde vruchtencake.

Afdronk

Lange afdronk met verse citroenolie en een aanhoudende kruidigheid.

Boann Single Pot Still PX Cask

Boann Single Pot Still PX Cask

Het single pot still-distillaat, gemaakt van lokaal verkregen gemoute gerst, ongemoute gerst, haver en rogge, heeft eerst gerijpt in olorosso-sherryvaten.

Daarna heeft de whiskey zijn rijpingsproces voltooid in uitzonderlijke PX-vaten, die eerder 60 jaar deel uitmaakten van een solera-systeem.

Deze PX-vaten zijn gemaakt van kastanjehout, wat uniek is aangezien Schotse whisky alleen in eikenhouten vaten mag rijpen. Deze rijpingscombinatie heeft een harmonieuze mix van rijke smaken opgeleverd, waaronder zoete honingsiroop, donkere chocolade en karamel.

Proefnotities

Neus

Vol met aroma's van rozijnen en vijgen, prachtig ondersteund door melasse, zoete karamel en een vleugje leer.

Smaak

Zoet en hartig palet met een prachtige mix van honing, fijne donkere chocolade, gebakken spek en witte peper.

Afdronk

Lang en rijk, met aardse karamelsmaken die lang blijven hangen.

Bestelinformatie

De allocatie van de eerste flessen op Nederlandse bodem verloopt via de buitendienst van De Monnik Dranken. Nadien zijn de Boann whiskey’s vrij bestelbaar zijn.

105863 | BOANN SINGLE POT STILL MARSALA CASK
105864 BOANN SINGLE POT STILL MADEIRA CASK
105865 BOANN SINGLE POT STILL PX CASK

 

Boann Single Pot Still Irish Whiskey

Boann Single Pot Still Irish Whiskey

Boann Single Pot Still Irish Whiskey wordt gemaakt volgens een eeuwenoude Ierse traditie die teruggaat tot de 18e eeuw. Irish pot still whiskey is een eerbetoon aan de traditionele kunst van het Ierse distilleren. Het staat voor drievoudig gedistilleerde gemoute en ongemoute gerst in koperen ketels.

Dit resulteert in een rijke, complexe smaak die typisch is voor Ierse pot still whiskey. De drievoudige distillatie geeft de whiskey een gladde en verfijnde textuur, terwijl de mix van gerst zorgt voor een karakteristiek kruidig en fruitig aroma. Daarnaast zorgen de hoogwaardige ‘cask finishes’ voor een bijzonder smaakpalet en vertelt elke fles zijn eigen verhaal; het verhaal van Ierland.

Lees meer over Boann Single Pot Still Irish Whiskey

Summer Solstice

Op vrijdag 21 juni 2024 werden de nieuwste flessen gepresenteerd tijdens het 'Summer Solstice' evenement in Drogheda. Floor Zanderink, Head Of Brand Management Spirits, vertegenwoordigde De Monnik Dranken. Op uitnodiging van de distilleerderij werden de bezoekers meegenomen in het bijzondere verhaal van Boann. Het hoogtepunt van de avond was de onthulling van de nieuwe flessen, gevolgd door een exclusieve proeverij en diner.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top