Door naar content
Boann Single Pot Still Irish Whiskey

In de vroege ochtend, wanneer de eerste zonnestralen de Boyne Valley verlichten, komt de Boann Distillery tot leven. Hier komen oude Ierse tradities en moderne technieken samen om een uitzonderlijke whiskey te creëren. Boann Single Pot Still Irish Whiskey is het resultaat van deze samensmelting van traditie en techniek.

Het verhaal van de Boann Distillery

In het hart van de historische Boyne Valley ligt de Boann Distillery. Dit schilderachtige gebied bestaat uit adembenemende landschappen en wordt omringd door eeuwenoude legenden.

De distilleerderij werd in 2015 opgericht en heeft zich snel gevestigd als pionier in de Ierse whiskeyindustrie. De naam Boann is geïnspireerd op de gelijknamige Keltische godin van de rivier Boyne. Deze prachtige, hypermoderne distilleerderij is gelegen vlakbij het oude havenstadje Drogheda, zo’n 45 kilometer ten noorden van Dublin.

De Boann Distillery beschikt over drie koperen pot stills met moderne nanotechnologie, waardoor het ‘kopercontact’ van de new make spirit geoptimaliseerd kan worden. Dit zorgt voor een ongeëvenaarde zuiverheid en complexiteit in de whiskey. Het is een echt familiebedrijf, waarbij Patrick en Marie Cooney samen met hun kinderen Sally-Anne, Celestine, Peter, Patrick en James ervoor zorgen dat er voor het eerst in ongeveer 160 jaar weer whiskey wordt gedistilleerd in de Boann Valley.

drie gelagerde Irish pot still whiskey's

Historisch moment

Op 21 juni 2024 vond er een historisch moment plaats in Drogheda. Tijdens de langste dag van het jaar werden de eerste drie gelagerde Irish pot still whiskey's onthuld aan de wereld.

Dit was niet alleen een bijzonder moment voor de familie Cooney, maar ook voor de hele gemeenschap in het gebied.

Deze uitgave ziet men als een belangrijk startpunt van al het moois dat de komende jaren uitgebracht gaat worden. De ambitie van Boann is niet onopgemerkt gebleven.

Zo heeft deze spirit de prestigieuze titel: World’s Best New Make Spirit tijdens de World Whiskies Awards in 2021 in ontvangst mogen nemen. Een prijs waar men bij Boann bijzonder trots op is.

Single Pot Still traditie

Boann Single Pot Still Irish Whiskey wordt gemaakt volgens een eeuwenoude Ierse traditie die teruggaat tot de 18e eeuw. Irish pot still whiskey is een eerbetoon aan de traditionele kunst van het Ierse distilleren. Het staat voor drievoudig gedistilleerde gemoute en ongemoute gerst in koperen ketels.

Dit resulteert in een rijke, complexe smaak die typisch is voor Ierse pot still whiskey. De drievoudige distillatie geeft de whiskey een gladde en verfijnde textuur, terwijl de mix van gerst zorgt voor een karakteristiek kruidig en fruitig aroma.
Daarnaast zorgen de hoogwaardige ‘cask finishes’ voor een bijzonder smaakpalet en vertelt elke fles zijn eigen verhaal; het verhaal van Ierland.

onderscheidende kenmerken van Boann Single Pot Still Irish Whiskey

Rijping en vatenmanagement

Eén van de meest onderscheidende kenmerken van Boann Single Pot Still Irish Whiskey is het rijpingsproces. De whiskey wordt gerijpt in een zorgvuldig geselecteerde combinatie van nieuwe eikenhouten vaten en gebruikte bourbon- en sherryvaten. Deze unieke combinatie van vaten draagt bij aan de diepe, complexe smaken en aroma's die Boann zo bijzonder maken.

De invloed van het hout op de whiskey is cruciaal. Nieuwe eikenhouten vaten geven een krachtige basis van vanille en karamel, terwijl de gebruikte bourbonvaten rijke tonen van honing en butterscotch toevoegen. Sherryvaten brengen subtiele tonen van gedroogd fruit en noten naar voren, wat de whiskey een weelderige, complexe afdronk geeft.

Duurzaamheid en innovatie

Bij Boann draait het niet alleen om traditie en kwaliteit, maar ook om duurzaamheid en innovatie. De distilleerderij streeft ernaar om hun ecologische voetafdruk te minimaliseren door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen en duurzame landbouwpraktijken.

Dit engagement voor het milieu zorgt ervoor dat je niet alleen geniet van een uitzonderlijke whiskey, maar ook bijdraagt aan een betere toekomst.

Boann Single Pot Still Irish Whiskey is dan ook meer dan alleen een drank; het is een ervaring, een reis door de rijke geschiedenis en tradities van Ierland, gecombineerd met moderne innovatie en duurzaamheid.

Of je nu een doorgewinterde whiskeykenner bent of een nieuwkomer die op zoek is naar iets speciaals, Boann Whiskey belooft een onvergetelijke ervaring die je zintuigen zal prikkelen en je hart zal veroveren!

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top