Door naar content

Rampur brengt Indiase tradities en cultuur tot leven met premium Indiase whisky’s

02 juli 2024

Op vrijdag 21 juni 2024 bracht Kunal Madan van Rampur Indian Single Malt Whisky een bezoek aan Nederland. Hij bezocht een aantal slijterijen en gaf een masterclass in De Monnikskap bij De Monnik Dranken in Oldenzaal.

Aan de voet van de Himalaya

Rampur werd al in 1943 opgericht en is daarmee één van de oudste distilleerderijen van India. De distilleerderij is vernoemd naar de gelijknamige stad Rampur, gelegen ten oosten van New Delhi aan de voet van het Himalayagebergte.

De whisky die hier gemaakt wordt staat al jarenlang bekend als hoogwaardige Indiase whisky. De liefde voor Indiase tradities en de passie voor het distilleren komt terug in elke fles Rampur whisky die onder toeziend oog van Master Blender Anup Barik wordt gecreëerd.

Kwaliteit boven alles

Rampur Indian single malt whisky wordt gedistilleerd in traditionele koperen pot stills in de Rampur Distillery, gelegen nabij het Himalayagebergte.

Door de unieke locatie, met het hele jaar door sterk wisselende klimaatomstandigheden, ontwikkelt de whisky van Rampur een bijzondere diepte en extra dimensie die andere whisky's overtreffen.

Extreem weer vormt Indiase whisky's van Rampur

Extreem klimaat

In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot wel 50 graden Celsius, terwijl in de winter de temperatuur daalt tot ongeveer 2 graden Celsius. Hierdoor ondergaan de vaten enorme temperatuurverschillen, waardoor het hout constant uitzet en krimpt.

Indiase vatrijping

Door deze grote temperatuurveranderingen rijpt Indiase whisky veel sneller dan bijvoorbeeld Schotse of Ierse whisky's, waar de temperatuur het hele jaar door redelijk constant is.

Rampur whisky krijgt hierdoor in korte tijd veel invloed van het hout, wat resulteert in een zachte, fruitige smaak met een langdurige afdronk.

100% natuurlijk

100% natuurlijk

Rampur whisky's bestaan uitsluitend uit non-chill gefilterde single malt whisky's, gedistilleerd met water afkomstig uit de Himalayagletsjers, dat door de steenachtige ondergrond is gefilterd. Dit pure, mineraalrijke water speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van de unieke smaakprofielen van de whisky.

6 row barley

Naast water wordt ook Indiase gerst gebruikt, specifiek de "6 row barley", die veel voorkomt in het noorden van India, waar de groeiomstandigheden ideaal zijn. Deze gerstsoort, met extra proteïne, draagt bij aan de zoetere en toch licht pittige smaken in de whisky. Dankzij de bijzondere eigenschappen van deze gerst ontstaat er een robuuste en complexe smaak, die kenmerkend is voor Rampur whisky.

Masterclass Rampur met Kunal Madan

Tijdens het bezoek van Kunal Madan aan Nederland werd een uitgebreide masterclass voor de binnendienst, buitendienst en de marketing-afdeling van De Monnik Dranken georganiseerd.

Naast alle 'ins en outs' over het merk Rampur en over Indiase whisky in het algemeen, werd een selectie van de indrukwekkende whiskyrange van Rampur geproefd.

De volgende whisky’s werden geproefd:

  • Rampur Double Cask Indian Single Malt Whisky
  • Rampur Asava Indian Single Malt Whisky
  • Rampur Sangam World Malt Whisky
  • Rampur Jugalbandi #1 Moscatel Small Batch
  • Rampur Jugalbandi #2 Calvados Small Batch
  • Rampur Jugalbandi #3 Port Small Batch
  • Rampur Jugalbandi #4 IPA Small Batch

De whisky's uitgelicht

Rampur Double Cask Indian Single Malt Whisky

Deze prachtige expressie heeft twee derde van zijn leven doorgebracht in met de hand uitgezochte Amerikaanse bourbonvaten en een derde in Europese eiken Oloroso-sherryvaten. Een compositie van twee prominente vattypes die deze whisky een elegantie van zoet tropisch fruit geeft.

Rampur Asava Indian Single Malt Whisky

In eerste instantie gerijpt in Amerikaanse bourbonvaten, om vervolgens te worden geperfectioneerd met een vervolglagering in Indiase Cabernet Sauvignon-vaten. Deze whisky vertegenwoordigt India met trots, met een fluweelzachte zoetheid van honing, geaccentueerd door kruidig eikenhout en vanille, in balans met de droogheid van Indiase rode wijn.

Rampur Sangam World Malt Whisky

Rampur Sangam ontleent zijn naam aan het Hindi woord voor ‘samenvloeiing’ en combineert single malts uit traditionele Europese whiskylanden en uit de Nieuwe Wereld tot een ‘World Malt’. De smaak biedt een complexe en romige diepte van tropisch fruit, kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en eikenachtige vanille, met een vleugje honing en een wijnachtige textuur. Gevolgd door delicate turfachtige en ziltige tonen in de afdronk.

Rampur Jugalbandi

Rampur Jugalbandi

Sinds 2022 brengt Rampur jaarlijks twee nieuwe edities uit in de zogenaamde ‘Jugalbandi’-collectie tot en met 2025. In totaal gaat het dus om acht bottelingen waarvan vier al beschikbaar zijn.

Jugalbandi ontleent zijn naam aan een bijzondere duet-uitvoering in de Indiase klassieke muziek waar verschillende instrumenten aan te pas komen. Het betekent dan ook letterlijk ‘een met elkaar verweven tweeling’.

Rampur Jugalbandi weerspiegelt met elke botteling in de reeks een harmonieus duet van vattypes die grootser is dan de tijd zelf. Een muziekstuk waarin twee verschillende instrumenten - de gebruikte vaten - resoneren als één.

Rampur Jugalbandi #1 Moscatel Small Batch

Gerijpt in Amerikaanse bourbonvaten en afgewerkt in met de hand geselecteerde Moscatel vaten uit Portugal, biedt deze Jugalbandi lagen van zoetigheid en kruidigheid met donkere gedroogde fruitsoorten zoals rozijnen, gedroogde pruimen en grapefruit.

Rampur Jugalbandi #2 Calvados Small Batch

Na rijping in Amerikaanse bourbonvaten, heeft deze whisky een finish in met de hand geselecteerde Calvados vaten uit Normandië. Het resultaat is een Jugalbandi met aroma’s van versgebakken appeltaart, peer, abrikoos en honing.

Rampur Jugalbandi #3 Port Small Batch

Deze whisky is een luxueuze combinatie van zoetheid en kruiden, voortkomend uit de rijping in Amerikaanse bourbon- en portvaten. Het rijke en volle karakter van de bourbon harmoniseert perfect met het fruitige en rijke profiel van de port.

Rampur Jugalbandi #4 IPA Small Batch

Doordrenkt met tonen die de magie van mout bezingen, rijpt deze whisky eerst in Amerikaanse bourbonvaten en krijgt vervolgens een finish in Indian Pale Ale-vaten. Dit zorgt voor een rijke, volle smaak met fruitige en bloemige nuances.

 

Bedankt

Langs deze weg willen wij Kunal Madan graag bedanken voor zijn komst en geweldige masterclass. Het De Monnik team is weer een stukje wijzer geworden als het gaat over de hoogwaardige whisky’s van het Indiase Rampur.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top