Door naar content

Glen Scotia Festival Edition 2024 favoriet op whiskyproeverij Versailles in Nijmegen

11 juni 2024

Op zaterdagmiddag 8 juni 2024 vond een bijzondere whiskyproeverij plaats in de sfeervolle achterzaal van Versailles in Nijmegen. 34 gasten werden verwelkomd voor een onvergetelijke middag vol whisky-ervaringen. Namens De Monnik Dranken leidde Arjan Hartkamp de proeverij en nam de aanwezigen mee op een boeiende reis door de wereld van Loch Lomond en Glen Scotia.

Tijdens de proeverij werden in totaal zeven whisky's gepresenteerd: drie van Loch Lomond en vier van Glen Scotia. Deze selectie was zorgvuldig samengesteld om de gasten een breed scala aan smaken en stijlen te laten ervaren.

De whisky's van Loch Lomond varieerden van lichte en fruitige tonen tot complexe, rokerige varianten. De Glen Scotia whisky's, afkomstig uit de Campbeltown-regio, boden een unieke mix van maritieme invloeden en robuuste smaken.

Loch Lomond bij Versailles in Nijmegen

Loch Lomond

De middag begon met de Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old en de Loch Lomond 12 Years Old Single Malt (beiden onderdeel van de Triple Twelve).

De complexe en rijke smaken van deze whisky maakten diepe indruk op de aanwezigen en zorgden voor een enthousiast begin van de proeverij.

Single Grain Mizunara

Na de twee 12-jarige whisky's werd de Loch Lomond-serie afgesloten met de Loch Lomond Single Grain Mizunara.

Deze whisky was voor velen onbekend en is de eerste in een reeks jaarlijkse limited releases van Master Blender Michael Henry.

100% gemoute gerst

Gedistilleerd met 100% gemoute gerst en gerijpt in American Oak-vaten, kreeg deze whisky een finish in Japanse Mizunara-vaten. Het resultaat is een soepele whisky met een elegant fruitig en bloemig karakter, versterkt met rijke, geurige kruiden van de Mizunara-vaten en een alcoholpercentage van 50%.

Glen Scotia

De proeverij ging verder met de whisky’s van Glen Scotia;

  • Glen Scotia Double Cask
  • Glen Scotia 18 Years Old
  • Glen Scotia 9 Years Old Fino Cask Festival Edition 2024
  • Gen Scotia Victoriana

Glen Scotia Victoriana

Eén van de favorieten van de middag in Nijmegen; de Glen Scotia Victoriana. Dit is een rijke, complexe single malt whisky geïnspireerd op de Victoriaanse tijd.

Hij heeft een uitgesproken smaak met tonen van vanille, eikenhout en een subtiele rokerigheid. Deze whisky wordt non-chill filtered gebotteld op vatsterkte, wat een krachtige en elegante smaakervaring biedt.

Glen Scotia Festival Edition 2024 bij Versailles in Nijmegen

Glen Scotia Festival Edition 2024

Misschien wel de grote favoriet tijdens deze proeverij; Glen Scotia Festival Edition 2024.

Dit is een speciale uitgave ter viering van het jaarlijkse Campbeltown Malts Festival.

Deze editie van dit jaar is een negen jaar oude, niet-geturfde single malt Scotch whisky.

Hij heeft gerijpt in first-fill bourbonvaten en heeft minstens zes maanden een finish gehad in fino sherryvaten, wat resulteert in een levendig en complex smaakprofiel.

Proefnotities

De proefnotities onthullen frisse bloemige aroma's. Het smaakpalet biedt citroen, witte boomgaardvruchten en de kruidigheid van eikenhout. De afdronk is lang, bevredigend droog, met subtiele maritieme tonen.

Gebotteld op vatsterkte met 56,2% alcohol, is hij niet koud gefilterd en natuurlijk van kleur. Dit zorgt voor een robuuste en authentieke smaakervaring.


Sound of Glen Scotia

Daarnaast bevat deze uitgave een interactief element waarbij whiskyliefhebbers een QR-code op de verpakking kunnen scannen om toegang te krijgen tot de "Sound of Glen Scotia".

Deze ‘virtuele ervaring’ - gecreëerd door Neil Ridley, Dean Honer en Jenny Sturgeon - stelt fans in staat om de unieke geluiden van de distilleerderij te verkennen en hun eigen muzieknummer te maken, wat de meeslepende whisky-ervaring versterkt.

Rolf Vrijaldenhoven en Arjan Hartkamp tijdens whiskyproeverij Versailles in Nijmegen

Bedankt

Arjan Hartkamp deelde deze zaterdagmiddag uitgebreid zijn kennis en passie voor whisky. Zijn boeiende verhalen over de geschiedenis en het ambacht zorgden ervoor dat de bezoekers nóg meer waardering kregen voor de whisky's die zij proefden. Dankzij zijn uitleg over de nuances en verschillen tussen de whisky’s werd de proeverij zowel smaakvol als leerzaam ervaren.

De whiskyproeverij eindigde met een levendige discussie en een gezamenlijke toost. Gasten bespraken hun favoriete whisky’s en deelden hun ervaringen. De middag bij Versailles Nijmegen was een groot succes, gekenmerkt door een warme sfeer en voortreffelijke whisky’s. Langs deze weg willen wij Rolf Vrijaldenhoven en alle bezoekers hartelijk bedanken voor deze smaakvolle en gezellige middag.

Loch Lomond

Loch Lomond

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Snelst groeiend single malt whiskymerk

Loch Lomond behoort al jaren tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld.

Het jaar 2021 voerde het veelzijdige whiskymerk de top-25 snelst groeiende single malt whiskymerken met ruime voorsprong aan.

Lees meer over Loch Lomond Whiskies

Glen Scotia distilleerderij

Glen Scotia

Bij Glen Scotia produceert men al sinds 1832 de kenmerkende kruidige en maritieme Campbeltown whisky’s. In 2008 werd onder leiding van Iain McAlister een nieuwe weg ingeslagen.

Dit betaalde zich uit in 2021 toen de distilleerderij werd uitgeroepen tot Scottish Whisky Distillery of the Year en de Glen Scotia 25 YO werd bekroond tot 'best single malt whisky in the world'.

Deze prestatie markeert een opmerkelijke wederopstanding van Campbeltown als vooraanstaande whiskyregio. De toewijding en vastberadenheid van het team inspireren anderen om het stadje opnieuw in de schijnwerpers te zetten.

Lees meer over Glen Scotia whisky uit Campbeltown

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top