Door naar content

Nederlandse slijters bezoeken veelzijdige distilleerderij van Filliers

08 maart 2024

Op maandag 26 februari 2024 bezochten een 7-tal Nederlandse slijters, samen met Bas Groot Zevert en Vincent Tijink de distilleerderij van Filliers in het Belgische Deinze. Het werd een leerzame dag waarbij de slijters een goede indruk opdeden van de veelzijdigheid van Filliers.

Traditie en innovatie

Op slechts een uur rijden van de Nederlandse grens ligt met de Filliers distilleerderij een ware parel op het gebied van gedistilleerde dranken. Hier in het Oost-Vlaamse Deinze gaan traditie en innovatie hand in hand.

Sinds 1880

In 1880 kreeg Filliers een vergunning om graanjenever te stoken. Vanaf dat moment wordt in de distilleerderij gewerkt met de traditionele koperen alambieken stills. Het recept voor de graanjenever wordt met het verstrijken van de jaren steeds verder verfijnd en er worden ook veel nieuwe producten op de markt gebracht.

Premium spirits

Zo behoren naast de graan- en fruitjenevers ook advokaat en een flink aantal premium spirits, zoals de Barrel Aged Genevers, gin, vodka en Belgische whisky tot het assortiment van Filliers.

Een warme ontvangst

Bij aankomst werden de Nederlandse gasten begroet door François Pirson, Export Manager bij Filliers. Hij leidde het bezoek naar een stijlvolle bar. Hier wachtten niet alleen smakelijke broodjes en borrelplanken, maar ook een selectie van drankjes om de dorst van de reis te lessen.

Filliers Classic 28 Gin

Filliers Classic 28 Gin

Daarbij viel vooral de Filliers Classic 28 Gin op. Deze gin wordt vervaardigd met behulp van een zorgvuldig samengestelde selectie van botanicals, waaronder jeneverbes, korianderzaad, citrusschillen en andere kruiden.

Wat Filliers Classic 28 Gin onderscheidt, is het gebruik van 28 verschillende botanicals, wat resulteert in een complex en uitgebalanceerd smaakprofiel.

Veelzijdigheid

Filliers Classic 28 Gin wordt vaak geprezen om zijn veelzijdigheid. Zowel puur of als onderdeel van een klassieke gin-tonic biedt deze gin een smaakervaring die blijft verrassen. Filliers Classic 28 Gin is een ware ambassadeur van Belgisch vakmanschap en distilleerkunst.

Een duik in de geschiedenis

Na een heerlijke lunch opende François – middels een presentatie - de deuren naar de rijke geschiedenis van Filliers, een familiebedrijf dat al generaties lang vakmanschap en passie belichaamt.

De groep luisterde ademloos naar de verhalen over de ontstaansgeschiedenis van Filliers en hoe het familiebedrijf zich ontwikkeld heeft tot de veelzijdige stokerij die het vandaag de dag is geworden.

Een fascinerende rondleiding

Na de presentatie begon een fascinerende rondleiding onder leiding van François. De Nederlanders werden meegenomen langs het distillatieproces; van de imposante - 14 meter hoge - column-still tot de ‘Twins’, de dubbele distilleerkolom voor de gin en de Forsyths ketels waar de whiskyspirit wordt gedistilleerd.

pakhuizen van Filliers

Schatkamer

Voor menigeen was het bezoek aan de pakhuizen van Filliers het absolute hoogtepunt van de dag. De geur van de rijpende spirits hing in de lucht, terwijl men met het proeven van een aantal zorgvuldig geselecteerde vaten een diepere waardering kreeg voor de complexiteit en finesse van het distillatieproces bij Filliers.

Na deze smaakvolle reis door de wereld van Filliers was het tijd voor een laatste samenzijn aan de bar, waar de gasten de kans kregen om het uitgebreide assortiment van Filliers te verkennen.

Met een laatste toast op een dag vol ontdekkingen, werd er afscheid genomen met de belofte van een terugkeer naar deze oase van smaak en traditie.

Een culinaire afsluiting

Als afsluiting van deze dag verzamelden de gasten zich voor een laatste culinaire ervaring bij Brasserie Bruno, voordat ze zich weer richting Nederland begaven.

Bedankt

Graag willen we via deze weg Drankenspeciaalzaak Vinke, Mitra Thiele, Slijterij Promillage, Mitra Goor, Whisky Wijnhuis Nijverdal, Santhe Dranken en Gall & Gall Helmond hartelijk bedanken voor hun deelname aan deze onvergetelijke reis naar de veelzijdige Filliers distilleerderij. Ook willen we François Pirson en de rest van het team van Filliers bedanken voor de hartelijke ontvangst.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top